Home Recenzie aerolínií Recenzia: Saudia biznis trieda Airbus A320

Recenzia: Saudia biznis trieda Airbus A320

by Karol
4 komentáre

Imidž leteckej spoločnosti Saudia je na míle vzdialený od perfektného PR konkurenčných blízkovýchodných aeroliniek ako Emirates, alebo Qatar Airways. K pomerne negatívnemu vnímaniu Saudie určite prispievajú aj veľmi konzervatívne saudskoarabské zákony. Mnohých ľudí od kúpi ich leteniek odradí aj fakt, že na palube lietadiel a ani v biznis salónikoch nepodávajú alkohol.

Ja som nedávno absolvoval môj prvý let so Saudiou. Tento let bol súčasťou spiatočnej letenky v biznis triede z Atén do Jakarty. Celkovo som bol pozitívne prekvapený z kvality biznis triedy Saudie. Keďže ich sedadlá sa výrazne líšia v závislosti od typu lietadla, tak tento článok je len jedným zo série blogov o tejto leteckej spoločnosti.

Recenzia: Saudia Alfursan lounge Jeddah

O tom ako sa obliecť na letoch Saudie som už písal v predchádzajúcom článku.

Saudia dress code. Čo si obliecť na letoch so Saudiou

Saudia sedadlá na Airbus A320

Airbus A320 je vo všeobecnosti nasadzovaný hlavne na kratšie kontinentálne lety. Toto lietadlo s jednou uličkou ale zvládne bez problémov aj vzdialenosť medzi väčšinou európskych miest a Saudskou Arábiou. Saudia využíva na letoch do Atén primárne Airbus A320 a tieto lietadlá nasadzujú aj na letoch do Viedne.

V klasickej nízkonákladovej konfigurácii majú A320tky až 180 sedadiel. Austrian Airlines majú na svojich Airbusoch A320 160 sedadiel. Aj kvôli 5 radom lie-flat sedadiel v biznis triede má Saudia na týchto lietadlách iba 116 sedadiel.

Saudia má aj regionálnu konfiguráciu A320tok so 132 sedadlami, ale tieto lietadlá sú nasadzované na kratšie blízkovýchodné lety.

V na letoch z Európy môžete na týchto lietadlách v biznis triede očakávať lie-flat sedadlá v konfigurácii 2-2 v jednom rade. Tieto sedadlá, ktoré budete môcť sklopiť do vodorovnej polohy sú úplne dostačujúce ak berieme do úvahy letový čas a sú tiež jednými z tých najlepších na Airbusoch A320. Napríklad aj Qatar Airways používajú rovnaké sedadlá na A320kách nasadzovaných na letoch do Viedne.

Recenzia: Qatar Airways Airbus A320 biznis trieda

Datľovo-pistáciové smoothie
Saudskoarabská káva

Saudia: Nápoje

Saudia nepodáva alkoholické nápoje na palube lietadiel a ani v biznis salónikoch. Že som počas letu nedostal pohár šampanského nebol pre mňa osobne žiadny zásadnejší problém.

Asi najznámejším nápojom Saudie je datľovo-pistáciové smoothie, ktoré možete ochutnať aj ako welcome drink pred odletom. Chuťovo bolo toto smoothie veľmi dobré a na prvý pocit nebolo ani príliš sladké. Keď som ho ale dopíjal, v ústach som už mal pomerne presladenú chuť. Musím ale upozorniť, že ja skoro vôbec nejedávam sladké.

Pred odletom môjho prípoju do Jakarty som ochutnal ešte ich čerstvý citrónový džús. Tento sa mi zdal ešte sladší ako smoothie a vypil som iba jeden hlt. Počas zvyšku oboch letov som pil už iba vodu. Pred odletom Saudia podáva ešte aj veľmi zaujímavú tradičnú saudskoarabskú kávu.

Predjedlo: losos?!
Mezze

Strava na palube lietadla

Saudia má v biznis triede koncept ”dine on demand”. Znamená to, že si môžete z jedálneho lístka objednať čokoľvek a kedykoľvek počas letu. Tento koncept je veľmi zaujímavý, lebo nie ste nijako obmedzení vaším výberom. Ak by ste napríklad na dlhšom nočnom lete nechceli jesť raňajky pred pristátím, môžete si vybrať aj z ponuky hlavných jedál prioritne určených na večeru.

Na mojom tri a pol hodinovom lete do Saudskej Arábie som si napríklad mohol vybrať, či chcem obedovať po vzlete, alebo pred príchodom do Jeddah.

Pri cestách s blízkovýchodnými leteckými spoločnosťami si vyberám väčšinou ich miestne špeciality. Nielenže mám blízkovýchodnú kuchyňu rád, ale pri väčšine leteckých spoločností je tradičná strava z ich regiónu často to najchutnejšie z ich jedálneho lístka.

Chicken mashbous

Keďže som ale vedel, že v biznis salóniku Saudie budem mať možnosť jesť tradičné arabské mezze, tak som si ako predjedlo objednal lososa. Hneď ako som dostal toto jedlo som oľutoval svoj výber. Podávané predjedlo nevyzeralo a ani nechutilo ako losos. Keď som sa opýtal stevarda, či sa naozaj jedná o lososa, potvrdil mi že áno (???)! Popis jedla tiež nesedel s tým čo som dostal a podľa môjho názoru na palubu dodali iné predjedlo a iba palubný personál to nechcel priznať. Našťastie v kuchynke mali ešte navyše mezze a mal som tak nakoniec až dve predjedlá. Arabské mezze chutilo výborne a bolo tou najlepšou časťou celého obeda.

Ako hlavné jedlo som si objednal kuracie mashbous s basmati ryžou a s arabskými koreninami. Toto jedlo bolo dobré, ale kura a aj ryža boli mierne suché. Chicken mashbous mi mimochodom odporučila aj veľmi zhovorčivá mladšia saudskoarabská spolucestujúca sediaca vedľa mňa.

Po dvoch predjelách a hlavnom jedle som už bol pomerne plný a dezert som už nejedol.

Video ponuka a internet

Deň pred odletom som od Saudie dostal emailom prístupový kód k bezplatnému internetu. Pri cestách lietadlom si rád oddýchnem od internetu a tento kód som nakoiec vôbec nevyužil.

Individuálne obrazovky boli kvalitné a výber filmov bol celkom akceptovateľný. Okrem hollywoodskych filmov bôl pravdaže dôraz kladený aj na arabskú a indickú produkciu. Ja som si počas letu pozrel veľmi zaujímavý film s Nicolasom Cagom The unbearable weight of massive talent. Film ale musel byť podľa mňa mierne zostrihaný (mravná cenzúra) a počas letu do Jakarty som už radšej pozeral HBO Max na ipade.

Prvý rad sedadiel

Servis na palube

Dvadsiatim pasažierom v biznis triede (let bol plný) sa venovali traja členovia palubného personálu. Dvaja z nich (muž a žena) boli z blízkeho východu a tretia letuška bola z juhovýchodnej Ázie. V minulosti som mal negatívne skúsenosti s arabskými stevardami na letoch Etihad Airways (v biznis triede), ktorým sa vyslovene nechcelo pracovať. V prípade Saudie boli všetci traja členovia palubného personálu veľmi profesionálni a priateľskí.

Saudia biznis trieda zhrnutie

Pravdupovediac som nemal príliš veľké očakávania od letu so Saudiou. Asi hlavným dôvodov nízkych očakávaní sú extrémne nízke ceny ich leteniek v biznis triede. Ja som za moju spiatočnú letenku v biznis triede z Grécka do Indonézie zaplatil iba 850 eur. Saudia má často v ponuke podobné 800+ eurové letenky z Atén do juhovýchodnej Ázie a na ostrovy v Indickom oceáne. Pri takejto cene by som sa naozaj nemohol na nič sťažovať. Jedná sa o sumu, ktorá sa blíži k cenám leteniek v ekonomickej triede konkurenčných aeroliniek.

Určite sa nejednalo o môj najlepší let v biznis triede, ale sedadlá na A320tke boli kvalitné, strava bola dobrá a palubný personál príjemný. Pravdaže Saudia by nebola mojou prvou voľbou ak by konkurencia mala podobné ceny leteniek. V budúcnosti by som pri takto nízkych cenách leteniek určite neváhal opäť cestovať so Saudiou.

Môj názor na: Saudia biznis trieda (zhrnutie)

4 komentáre

Súvisiace články

4 komentáre

Saudia dress code. Čo si obliecť na letoch so Saudiou - Dvere sveta dokorán 17. septembra 2022 - 10:13

[…] Recenzie aerolínií […]

Reply
Recenzia: Saudia Alfursan lounge Jeddah - Dvere sveta dokorán 28. septembra 2022 - 17:04

[…] Recenzie aerolínií […]

Reply
Môj názor na: Saudia biznis trieda (zhrnutie) - Dvere sveta dokorán 24. októbra 2022 - 10:56

[…] Recenzie aerolínií […]

Reply

Leave a Comment