Home Vernostné programy Ako fungujú statusové body XP vo Flying Blue

Ako fungujú statusové body XP vo Flying Blue

by Karol
1 comment

V minulosti bol spôsob získavania vyššieho statusu vo vernostných programoch leteckých spoločností nie veľmi komplikovanou záležitosťou. Väčšinou ste museli nalietať za stanovené obdobie určité množstvo míľ, alebo absolvovať konrétny počet letov. Mnohé aerolinky už v súčasnosti od tohto sytému upustili. V dnešnom blogu sa budem bližšie venovať ako dosiahnuť vyšší status vo Flying Blue, vernostnom programe Air France a KLM. Kvalifikačným kritériom na vyšší statu vo Flying Blue je získanie presne stanoveného množstva bodov, takzvaných XP.

Čo sú XP vo Flying Blue

Za lety s leteckými spoločnosťami SkyTeam dostanete do Flying Blue míle tak ako v minulosti. Tieto míle budete môcť využiť tradične na výber leteniek. Váš status ale bude kalkulovaný podľa získaných XP bodov.

Množstvo kreditovaných XP bude závisieť od preletenej vzdialenosti a vašej cestovnej triedy (ekonomická, premium eco, biznis a prvá trieda). Na rozdiel od míľ sa v tomto prípade vôbec neberie do úvahy rezervačná trieda. Napríklad za úplne najlacnejšiu letenku v ekonomickej triede získate rovnaký počet XP ako za najdrahšiu plne flexibilnú letenku v ekonomickej triede na tej istej trase. Rovnaký princíp sa uplatňuje aj pri ostatných cestovných triedach.

Tabuľky na výpočet XP sú veľmi jednoduché. Všetky lety sú zaradené do jednej z piatich kategórii podľa cestovnej triedy a preletenej vzdialenosti. Ak máte na letenke viac letov, každý je kalkulovaný separátne. V prípade vnútroštátnych letoch sa neberie do úvahy vzdialenosť, ale množstvo XP je vždy rovnaké. Kalkulačka Flying Blue vám po zadaní odletového mesta a destinácie zobrazí informáciu, do ktorej kategórie patria vaše lety.

XP získate za všetky lety s leteckými spoločnosťami aliancie SkyTeam. Okrem toho môžete XP získať aj za niektoré lety s týmito aerolinkami mimo SkyTeam:

  • Air Corsica
  • Air Mauritius
  • Air Baltic
  • AirCalin
  • Bangkok Airways
  • Copa Airlines
  • GOL
  • Japan Airlines
  • Malaysia Airlines
  • Qantas
  • Transavia
  • Twin Jet
  • Virgin Atlantic
  • WestJet

Presné informácie o ktoré lety sa jedná v prípade týchto partnerských spoločností mimo SkyTeam nájdete na webovej stránke FlyingBlue.

Koľko XP budete potrebovať

Na dosiahnutie statusu Silver budete musieť získať 100 XP. Zo Silver na Gold budete musieť nalietať ďalších 180 XP a na prechod z Gold na Platinum ďalších 300 XP.

Kvalifikačné obdobie začne dňom, keď získate prvé XP. Následne budete mať 12 mesiacov na dosiahnutie vyššieho statusu. Keď získate dostatok XP na prechod na vyšší status, vaše kvalifikačné obodbie bude opäť reštartovné.

Všetky XP získané nad požadovanú hranicu budú automaticky presunuté do ďalšieho kvalifikačného obdobia. Ak ste napríklad získali 120 XP a tým sa kvalifikovali na Silver, 20 extra XP sa vám hneď zaráta k 180 XP potrebným na Gold.

Ak v novom období nezískate potrebných 180 XP na Gold, ale budete mať 100 XP, tak si udržíte Silver.

V prípade ak máte napríklad Gold, ale sa vám nepodarí rekvalifikovať, klesnete v ďalšom obodbí o jeden stupeň nižšie na Silver.

Okrem letov existujú aj iné formy získanie XP. Môže to byť napríkla darovanie míľ na charitu, alebo podpora zalesňovania.

Vernostné programy leteckých spoločností, ktoré aktívne využívam

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Air France-KLM Flying Blue bonus až 100% pri kúpe míľ - Dvere sveta dokorán 18. októbra 2022 - 22:56

[…] Vernostné programy […]

Reply

Leave a Comment