Home Cestovateľský blog Saudská Arábia: víza po prílete, Uber a SIM karta

Saudská Arábia: víza po prílete, Uber a SIM karta

by Karol
6 komentárov

Saudská Arábia v posledných rokoch výrazne zjednodušila vstup zahraničným turistom na svoje územie a získať turistické víza v súčasnosti nie je žiadny problém. Len pred niekoľkými rokmi by ste sa ale ako individuálni turisti do tohto blízkovkovýchodného kráľovstva nemali vôbec možnosť sa dostať. Teraz už dostanete saudskoarabské víza za pár minút dokonca aj po prílete prílete do krajiny. V dnešnom blogu v krátkosti zhrniem moju nedávnu skúsenosť s určitými formalitami po prílete na letisko v Jeddah. Konkrétne sa budem venovať priamo vízam, zakúpeniu miestnej SIM karty a skúsenosti s Uberom.

Pri ceste do Saudskej Arábie by ste určite nemali vynechať návštevu Hegry:

AlUla (Hegra), ako navštíviť saudskoarabskú Petru

Saudská Arábia víza po prílete

Pred cestou budete môcť požiadať na internete o takzvané eVisa. Víza ale nie sú lacné a ich cena je 535 SAR (146 eur). V tejto cene je už automaticky zahrnuté aj cestovné poistenie. Našťastie spracovanie víz je veľmi rýchle a celý proces vystavenia by nemal trvať viac ako 30 minút. Tieto viac vstupové víza by mali byť platné jeden rok.

Jeddah

Druhou možnosťou sú víza po prílete, o ktoré som požiadal aj ja na letisku v Jeddah. Jedinou výhodou týchto víz je ich mierne nižšia cena, keďže stoja 480 SAR. Aj v tomto prípade je v cene zahrnuté cestovné poistenie. Po prílete na letisku som mal možnosť požiadať o víza pri klasickej prepážke, alebo pri samoobslužných stojanoch. V rade pri prepážkach, kde vládny zamestnanec spracuje vašu žiadosť ale čakalo veľa ľudí. Z tohto dôvodu som využil samooblužný terminál, ktorý bol okamžite k dispozícii. Do formulára som musel zadať všetky klasické údaje ako napríklad adresu, číslo pasu, alebo adresu hotela v Saudskej Arábii. Po zaplatení kartou, boli víza spracované do pár sekúnd a s vytlačeným potvrdením som mohol ísť na pasovú kontrolu.

Aj keď je vyplnenie formulára jednoduché, dotyková obrazovka niekedy reagovala pomalšie a celý proces vyplnenia formulára mi zabral zhruba 5 až 8 minút. Aj keď sa jedná o relatívne krátky čas, počas týchto piatich minút vás v rade na pasovú kontrolu môže ”predbehnúť” množstvo ľudí. A pasová kontrola v Saudskej Arábii môže byť veľmi pomalá, keďže snímanie otlačkov prstov výrazne spomaľuje celý proces. Ja som strávil snímaním otlačkov skoro 15 minút a musel som ísť až k trom rôznym prepážkam pokiaľ bolo všetkých mojich 10 prstov úspešne zosnímaných.

Alula, Elephant rock

SIM karta

Kúpa SIM karty po prílete je veľmi rýchla a jednoduchá záležitosť. Pri kúpe budete potrebovať váš pas a opäť vám budú zosnímané otlačky prstov. Zaplatiť budete môcť aj v tomto prápade bankovou kartou.

Na výber budete mať z týchto telekomunikačných operátorov: STC, Mobily, Zain a Virgin Mobile. Ja som si vybral STC, ktorí majú jedno z najlepších pokrytí. Za SIM kartu s balíkom dát (ak si dobre pamätám 6 GB) so zaplatil 69 SAR. Na to aby mi fungoval internet som si musel tiež stiahnuť ich aplikáciu. Ktorú aplikáciu si budete musieť stiahnuť vám upresní predajca SIM kariet.

Počas môjho pobytu v Jeddah a Alula fungoval internet celú dobu bez problémov.

Uber a ďalšie online taxi služby

Alula

Saudská Arábia má minimálne rozvynutú mestskú dopravu a pri kratších presunoch sa budete musieť spoliehať väčšinou na taxi služby. Vo veľkých mestách budete môcť využívať Uber a aj Bolt. Najväčšími hráčmi na trhu sú ale blízkovýchodné spoločnosti Careem a Kaiian. S týmito dvoma miestnymi spoločnosťami by ste mali mať vo všeobecnosti najkratšie čakacie doby pri objednávaní auta. Nie vždy je to ale pravidlom. Posledný deň ceste na letisko mi moju objednávku Careem zrušil, keďže nemali dostupné žiadne auto. Na Uber som následne musel čakať 20 minút, ale aspoň ma odviezli na letisko.

Cenovo sa všetky štyri spoločnosti môžu výrazne líšiť a preto by ste si mali vždy porovnať ceny. V niektorých prípadoch bol napríklad Bolt najlacnejší a niekdy ponúkal najdrahšiu jazdu.

Ak by ste chceli využívať online taxi služby v Alula, určite by ste si mali stiahnuť aplikáciu Kaiin, ktorí majú najviac áut v tomto turistami obľúbenom meste.

Saudia dress code. Čo si obliecť na letoch so Saudiou

6 komentárov

Súvisiace články

6 komentárov

AlUla (Hegra), ako navštíviť saudskoarabskú Petru - Dvere sveta dokorán 28. októbra 2022 - 18:06

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Saudia Airbus A320 ekonomická trieda - Dvere sveta dokorán 3. novembra 2022 - 10:44

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Saudská Arábia začala vydávať turistické e-Visa - Dvere sveta dokorán 12. decembra 2022 - 11:45

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Manila z Viedne v biznis triede za 1520 eur - Dvere sveta dokorán 28. decembra 2022 - 20:37

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Saudia má vynikajúce call centrum - Dvere sveta dokorán 24. februára 2023 - 22:54

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment