Home Vernostné programy Zásadné zmeny vo vernostných programoch British Airways a Iberie

Zásadné zmeny vo vernostných programoch British Airways a Iberie

by Karol
0 comment

Španielska letecká spoločnosť Iberia mení formu akou budú prideľované Avios v ich vernostnom programe Iberia Plus. Avios (míle) boli doteraz pripisované podľa preletenej vzdialenosti a rezervačnej triedy letenky. Po novom získate Avios výlučne podľa ceny vašej letenky. Túto zmenu zavedie Iberia Plus takmer okamžite, ešte v novembri 2022. British Airways začnú používať rovnaký systém vo svojom vernostnom programe Executive Club v priebehu roka 2023.

Zmeny v Iberia Plus a Executive Club

Konkurenčné Air France/ KLM a Lufthansa Group už prideľujú míle dlhšiu dobu na základe ceny letenky. Z tohto dôvodu sa nejedná o žiadnu novinku vo svete vernostných programov leteckých spoločností.

V Iberia Plus budete môcť Avios získat podľa výšky vášho statusu:

  • Classica: 5 míľ za každé minuté euro
  • Plata: 6 míľ za každé minuté euro
  • Oro: 7 míľ za každé minuté euro
  • Platino (a vyššie): 8 míľ za každé minuté euro

Pri takomto systéme prideľovania Avios dostane väčšina pasažierov menej míľ ako doteraz. Výhodu vo forme väčšieho množstva míľ budú mať iba ľudia cestujúci s veľmi drahými letenkami. V prípade niektorých kratších európskych letov môže byť takýto spôsob kreditovania míľ tiež výhodnejší.

Ako príklad nevýhodnosti nového sytému uvediem moju cestu v biznis triede z Madridu do Santiaga de Chile s Iberiou, ktorú absolvujem vo februári budúceho roka. Ak by som Avios pripisoval do Iberia Plus podľa starého systému, za túto spiatočnú letenku by som dostal až 33 000 Avios. Keďže vo vernostnom programe Iberie nemám vyšší status, budúci rok by som za túto 998 eurovú letenku dostal už len menej ako 5000 Avios! Dostal by som teda menej ako 1/6 míľ.

Potrebné je si tiež uvedomiť, že Avios dostanete iba z ceny základnej letenky. Za rôzne poplatky, ktoré sú zahrnuté v cene letenky nedostanete žiadne Avios.

Predpokladám, že Avios do Iberie Plus za lety s British Airways dostanete tiež podľa ceny letenky, keďže obe aerolinky sú súčasťou tej istej firmy (IAG).

Úplne rovnaký princíp kreditácie letov môžete očakávať od budúcceho roka aj v prípade Executive Club od British Airways.

V prípade letov s inými leteckými spoločnosťami oneworld dostanete Avios aj naďalej tradične podľa preletenej vzdialenosti.

Zhrnutie

Pripisovanie míľ podľa ceny letenky je pre veľkú väčšinu ľudí nevýhodnejšie oproti doterajšej forme získavania míľ. Ak ste členom Iberia Plus, alebo Executive Club, mali by ste porozmýšlať, či by pre vás nebolo do budúcnosti výhodnejšie zmeniť váš vernostný program. Ja som sa práve na budúci rok chystal prejsť z programu Qatar Airways do British Airways. Po ohlásení týchto zmien ale budem musieť opäť prehodnotiť, ktorý vernostný program oneworld bude pre mňa najvýhodnejší.

Môj odchod z Qatar Airways do British Airways. Dôležitosť výberu správneho vernostného programu.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment