Home Recenzie aerolínií Recenzia Airbus A320: Sú Austrian nový Ryanair?

Recenzia Airbus A320: Sú Austrian nový Ryanair?

by Karol
4 komentáre

Počas mojej včerajšej cesty z Viedne do Frankfurtu som mal opäť možnosť po niekoľkých rokoch cestovať na Airbus A320 od Austrian Airlines. Mnohé aspekty tohto letu mi nanešťastie pripomínali minulé skúsenosti s letmi Ryanair.

Keďže Austrian bývajú väčšinou drahší ako nízkonákladové aerolinky, v budúcnosti pri kúpe letenky určite porozmýšľam nad výhodnosťou mojej preferencie tejto rakúskej leteckej spoločnosti. Bude to platiť hlavne pri letoch s Airbusmi A320, keďže z pohľadu komfortu považujem lietadlá Embraer od Austrian za oveľa pohodlnejšie ako ich Airbusy A320.

Recenzia: Austrian Airlines Embraer 195 ekonomická trieda

Rezervácia sedadla

Lufthansa Group, do ktorej patria aj Austrian Airlines zaviedli tento rok nový systém rezervácie sedadiel. Ak si vyberiete rezervačnú triedu Economy Light, za výber sedadla pri kúpe letenky budete musieť zaplatiť extra poplatok. V minulosti ste si ale pri online check-in už mohli vždy rezervovať miesto zadarmo aj v prípade Light leteniek.

Ak si teraz za sedadlo nezaplatíte dopredu, pri check-in procese vám sytém sám náhodne pridelí sedadlo. Rovnaký systém využíva už veľmi dávno aj Ryanair. Ak by ste neboli spokojní s vaším miestom od Austrian, sedadlo si budete môcť zameniť za poplatok 25 eur aj po check-in. Za túto zámenu budete musieť ale zaplatiť viac ako za klasickú rezerváciu.

Pri kúpe letenky by ste za najlacnejšie miesto zaplatili 12 eur. V prípade núdzového východu s väčšími rozostupmi medzi radmi by to bolo 25 eur. Ak by ste zmenu vykonali po check-in, všetky sedadlá majú rovnakú cenu (25 eur). Na mojom lete do Frankfurtu už ale boli všetky sedadlá pri núdzovom východe pri check-in obsadené.

Ja som si miesto dopredu nerezervoval a sytém mi našťastie pridelil sedadlo pri okienku. Keď som si otvoril mapu sedadiel môjho letu, množstvo stredných sedadiel už bolo obsadených. Susedné miesta pri okienku a uličke boli pritom stále voľné. To znamená, že Austrian sa rozhodli prideľovaním týchto najhorších sedadiel “trestať” pasažierom bez rezervácie. Rovnako, ako to robí aj Ryanair.

Zaujímalo by ma akú stratégiu zvolili Lufthansa Group v prípade ak viacej pasažierov cestuje spolu. Rayaniar v takýchto prípadoch ”rozhodí” cestujúcich náhodne po celom lietadle. Ak máte osobnú skúsenosť s automatickým rezervačným systémom Lufthansa Group, možete mi napísať do komentára, či ste boli usadení pri vašich spolucestujúcich.

Našťastie podobný problém s náhodným prideľovaním sedadiel nemám pri cestách na Embraeroch. Tieto lietadlá majú iba štyri sedadlá v jednom rade a preto nemajú obávané stredné sedadlá.

Pohodlie pri cestovaní

Hoci samotný let z Viedne do Frankfurtu trvá iba jednu hodinu, celkovo som v lietadle strávil dve hodiny. Ak by som mal v budúcnosti cestovať na mierne dlhšom lete Austrian na Airbus A320, vážne by som uvažoval na rezerváciou miesta pri núdzovom východe. S mojím 186 cm som zvládol túto cestu do Frankfurtu v klasickom sedadle, ale určite sa nejednalo o pohodlný let.

Podľa Aerolopa majú Austrian na A320kách rovnaké rozostupy medzi jednotlivými radmi ako Ryanair na Boeingoch 737. Dokonca sa mi zdá, že som sa na palube Ryanair cítil o niečo pohodlnejšie ako na A320ke od Austrian.

Ak porovnám pohodlie pri cestovaní s Austrian na ich Embraeroch a Airbusoch, aj v tomto prípade jednoznačne vyhrávajú lietadlá Embraer.

Strava a nápoje

Austrian minulý rok spoplatnili nápoje a stravu na ich kratších a stredne dlhých letoch v ekonomickej triede.

Austrian zverejnili nové menu (buy on board)

Doteraz bola zadarmo dostupná iba rozlievaná voda do pohárov a malá čokoládka. Na mojom včerajšom lete ale bola rozdávaná zadarmo balená voda.

Austrian Airbus A320 vs Ryanair

Na rozdiel od Ryanair si na palubu Austrian budete môcť stále zadarmo zobrať jednu väčšiu príručnú batožinu aj v prípade Light leteniek. Kvalitnejší klientský servis oproti nízkonákladovkam hlavne v prípade zrušených a meškajúcich letov hovorí tiež v prospech Austrian. V mojom prípade pri výbere leteckej spoločnosti zaváži aj môj status Star Alliance Gold, ktorý mi umožní vtup do biznis salónikov pri všetkých letoch s Austrian Airlines.

Ak by ale bola cena letenky od Ryanair výrazne nižšia ako od Austrian (hlavne v prípade letov s Airbus A320), určite by som neváhal uprednostniť Ryanair.

4 komentáre

Súvisiace články

4 komentáre

Recenzia: Austrian Airlines Embraer 195 ekonomická trieda - Dvere sveta dokorán 14. novembra 2022 - 17:26

[…] Recenzie aerolínií […]

Reply
Katarína 19. novembra 2022 - 20:48

Prosím, máte nejaké nové informácie ako Austrian prideľuje náhodne miestenky skupine, rozhadzuje ich po lietadle ako Ryanair? Ďakujem.

Reply
Karol 19. novembra 2022 - 23:28

Cestoval som sám tak neviem odpovedať na túto otázku. Ale dúfam, že Austrian naozaj ešte neklesli až na tákú nízku úroveň,že by rozhodili spolucestujúcich. Ak by ste náhodou cestovali s Austrian s eco Light letenkami bez rezervácie miesta, môžete mi dať vedieť ako ste dopadli. Aj mňa by tiež zaujímalo ako funguje ich systém prideľovania sedadiel v takýchto prípadoch.

Reply
Pozor na Economy Light letenky od Austrian Airlines - Dvere sveta dokorán 28. novembra 2022 - 18:01

[…] Recenzie aerolínií […]

Reply

Leave a Comment