Home Cestovateľský blog Najlepšia forma realizácie menších platieb v Japonsku pre vlastníkov iPhonov

Najlepšia forma realizácie menších platieb v Japonsku pre vlastníkov iPhonov

by Karol
0 comment

Japonsko sa môže zdať technologicky vyspelá krajina, ale pri elektronických platbách krajina vychádzajúceho slnka zaostáva za zvyškom vyspelého sveta. Mnoho aj mladších ľudí stále uprednostňuje hotovosť a platby kartou v Japonsku nie sú doteraz tak obľúbené ako napríklad v Európe.

Zabudnúť možete na dotykové platby platobnými kartami, alebo telefónom. Ak budete chcieť zaplatiť kartou, kartu budete musieť stále vložiť manuálne do platobného terminálu.

Oveľa rýchlejšie zaplatíte miestnou kartou Suica, ktorá bola na začiatku vytvorená za účelom platieb za dopravu. Suicou ale budete môcť zaplatiť aj v supermarketoch, reštauráciách, za lístok do múzea, alebo za jazdu metrom.

Konkurentom Suici je ďalšia miestna karta Pasmo. Ja som počas mojej nedávnej cesty po Japonsku využíval Suicu a preto sa budem venovať v dnešnom blogu práve tejto karte.

Platby v Japonsku so Suica

Fyzickú kartu si budete môcť kúpiť hneď po prílete na letisku. Dobíjanie tejto karty hotovosťou ale nie je veľmi praktické a virtuálna karta bude pre vás oveľa zaujímavejšia. Túto kartu si budú môcť do telefónov stiahnuť iba vlastníci iPhonov. Ak je váš operačný sytém Android a telefón ste zakúpili mimo Japonska, s veľkou pravdepodobnosťou budete môcť využívať iba fyzickú kartu.

Hneď ako som pristál v Japonsku mi po otvorení Apple peňaženky systém ponúkol na stiahnutie kartu Suica, alebo Pasmo.

Dobíjanie karty je veľmi jednoduché a to buď platobnou kartou, alebo využitím Apple pay. Výšku kreditu si budete môcť zvoliť sami. Ja som si vždy dobíjal 5000 jenov a pripísanie peňazí do mojej peňaženky bolo okamžité.

Ako využívať Suica kartu

Suica kartu som najviac oceňoval pri cestách metrom. Kartu v telefóne nebudete musieť otvárať a postačí iba priložiť telefón na čítačku na turnikete pri vstupe a výstupe z metra. Takáto forma platby za jazdu metrom, alebo autobusom je dokonca o niekoľko jenov lacnejšia ako klasické lístky.

Kartu budete môcť využiť aj na jazdy vlakom na kratšie vzdialenosti. Pri cestách shinkansenom by som vám ale odporučil si kúpiť klasický lístok, hlavne ak by ste si chceli rezervovať miesto vo vlaku.

Ako som už písal, Suicu som tiež využíval hlavne na platby v supermarketoch a reštauráciách. V takýchto prípadoch som už ale musel pri platbe priložiť telefón k čítačke s otvorenou virtuálnou kartou. Nie všetky obchody ale akceptujú tieto karty. Preto by ste pri sebe mali mať vždy aj hotovosť, alebo kreditnú kartu. Množstvo obchodníkov neakceptujúcich Suicu je ale pomerne malé. Z mojej skúsenosti by som povedal, že zhruba v jednom z 15tich obchodov, alebo reštaurácií som na platbu musel využiť klasickú platobnú kartu.

Prečo (ne)sedieť v zadnej časti lietadla

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment