Home Cestovateľský blog Ako kupovať lístky na vlak vo Francúzsku

Ako kupovať lístky na vlak vo Francúzsku

by Karol
0 comment

Ak sa chystáte cestovať po Francúzsku bez auta, tak vlaky predstavujú určite najlepšiu formu prepravy po krajine. Pravdaže iba v prípade, ak nebudete mať ”šťastie” na jeden z miestnych štrajkov. V dnešnom blogu sa nebudem snažiť napísať kompletného sprievodcu francúzskych železníc. Budem sa iba venovať spôsobu ako si zakúpiť lístky na vlak vo Francúzsku čo najjednoduchšie a pritom aj ušetriť.

Ako kupovať lístky na vlak vo Francúzsku

Ak uprenostňujete spontánne cestovanie, lístky na vlak možete pravdaže kupovať priamo na vlakových staniciach. Na krátkych jednodňových výletoch na regionálnych spojoch sa jedná o celkom rozumnú voľbu. Platí to hlavne v prípade, ak nie ste si istí s vaším časom odchodu.

Pri cestách na dlhšie vzdialenosti by som vám ale odporučil lístky kupovať dopredu na webovej stránke, alebo v aplikácii národného železničného prepravcu SNCF. Aplikácia je v tomto prípade najlepšou voľbou. Váš lístok budete mať dostupný nielen v aplikácii, ale si ho budete môcť stiahnuť napríklad aj do Apple peňaženky. Zároveň vám budú zasielané notifikácie ohľadom odchodov vášho vlaku, alebo o prípadných meškaniach. Do vlaku sa dostanete rýchlo naskenovaním QR kódu z vášho ”palubného” lístka.

Ceny lístkov na väčšine tratí kolíšu ako v prípade leteckých spoločností. Ak si lístky zakúpite dopredu, môžete ušetriť aj vyše 90% oproti cene, ktorú by ste zaplatili za kúpu v deň cesty.

Ako príklad uvediem rýchlovlak medzi Parížom a Marseille. Ak by som chcel napríklad cestovať na tejto trase dnes, za lístok by som zaplatil minimálne 99 eur. Lístky zakúpené niekoľko dní dopredu sú ale dostupné už za 13 eur.

Lístky sú v predaji vždy na najbližších 90 dní od aktuálneho dátumu.

Na diaľkových spojoch je potrebné si dať pozor na podmienky prepravy batožiny. Rovnako ako v prípade leteckej prepravy, aj na francúzskych železniciach je na niektorých vlakoch limitovná veľkosť a množstvo batožiny. Pri prekročení daného limitu si budete musieť zakúpiť extra batožinu navyše.

Na diaľkových vlakoch si budete môcť rezervovať sedadlo za poplatok. V prípade ak nebudete chcieť platiť navyše za miestenku, systém vám sám pridelí miesto. Na regionálnych vlakoch je voľné sedenie.

Zhrnutie

Aplikácia SNCF predstavuje veľmi jednoduchú formu ako si zakúpiť lístky na vlak vo Francúzsku. Ak kúpu uskutočníte s dostatočným časovým predstihom, ušetriť môžete aj desiatky eur na jednom lístku.

Minimálny čas potrebný na prestup na další let

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment