Home Recenzie aerolínií Recenzia: Finnair biznis trieda Airbus A350 z Tokia do Helsínk

Recenzia: Finnair biznis trieda Airbus A350 z Tokia do Helsínk

by Karol
4 komentáre

Recenzia: biznis trieda Finnair na Airbus A350 z Tokia do Helsínk s novými sedadlami bez možnosti sklápania.

Začiatkom roka 2022 predstavili Finnair úplne nové sedadlá v biznis triede, ktoré nemajú funkciu sklápania. Aj keď som bol zo začiatku veľmi skeptický ohľadom týchto sedadiel, nakoniec som bol celkom príjemne prekvapený z tejto novej biznis triedy.

Za normálnych okolností trvajú priame lety z Tokia do Helsínk zhruba 10 hodín. Z dôvodu uzavretia vzdušného priestoru nad Ruskom trvá teraz táto cesta takmer 13 hodín. Odlet z letiska Haneda bol načas o 22:00 a prílet do Helsínk bol o 4:00 ráno. Z dôvodu vojny na Ukrajine zvolili Finnair na letoch z Japonska zaujímavú alternatívnu trasu ponad severný pól.

Finnair biznis trieda: sedadlá

Novým sedadlám Finnair som už venoval jeden samostatný blog. Z tohto dôvodu dnes iba v krátkosti zhrniem môj názor na tento nový produkt.

Finnair sú jediná letecká spoločnosť na svete s týmto druhom sedadiel. Pri ceste budete mať na výber iba dve polohy, keďže chrbtové operadlo sedadla je fixné. Jedinou pohyblivou časťou sedadla je panel pri nohách, ktorého vysunutím premeníte vaše sedadlo na posteľ.

Sedieť teda budete môcť iba vzpriame ako pri vzlete. Druhou možnosťou bude akákoľvek poloha na vašej pomerne širokej a dlhej posteli.

Na tomto nočnom lete, kde som strávil väčšinu času spaním som bol s týmito sedadlami mimoriadne spokojný. Na dlhom dennom lete by som ale možno nebol rovnako spokojný s týmto novým produktom. Do určitej miery by mi určite chýbala možnosť si sedadlo mierne sklopiť pri pozeraní filmu.

Strava a nápoje

Keďže sa jednalo o let z Japonska, mnohé jedlá z menu boli práve japonskej proveniencie. Každý pasažier dostal dve predjedlá. Kačka so žeruchou bola vynikajúca, ale krevety s baklažánovým pyré boli pomerne bez chuti.

Ako hlavné jedlo som si vybral rybu na japonský spôsob, ktorá bola veľmi chutná. Na záver bol ešte podávaný syr s brusnicovým džemom a ako dezert som si vybral tradičné japonské daifuku.

Na raňajky nebol možný výber z viacerých jedál a každý pasažier dostal chutné egg benedict s klobáskou. S týmto “hlavným jedlom” boli ešte podávané ovocie, jogurt, pečivo a pomerne nekvalitný syr a saláma.

Sklamaný som bol určite z kávy. Keďže bol kávovar pokazený, dostupná bola iba tradičná čierna káva.

Celkovo by som ohodnotil stravu na mojom lete s Finnair ako dobrú, ale zároveň ako priemernú a ničím výnimočnú na biznis triedu.

Ostatné

Amenity kit obsahoval klasické veci ako napríklad štuple do uší, klapky na oči, zubnú kefku atď. Hlavne som ocenil papuče, ktoré veľká väčšina európskych leteckých spoločností neposkytuje v biznis triede.

Už v minulosti som mal dobré skúsenosti s palubným personálom Finnair a aj na tomto lete boli letušky veľmi príjemné. Ich vekový priemer v biznis triede musel byť nad 50 rokov (niečo takmer nevídané pri letoch s azijskými a blízkovýchodnými aerolinkami).

Ako sa dá očakávať od novej biznis triedy, osobné obrazovky boli pomerne veľké s kvalitným obrazom. Ja som si pozrel iba jeden film po večeri a z toho dôvodu som nemal žiadny problém s výberom. Ani na dlhšom lete by som ale určite nemal problém si nájsť niečo zaujímavé vo video ponuke Finnair.

Finnair biznis trieda zhrnutie

Finnair by do budúcnosti určite neboli mojou prvou voľbou pri výbere leteckej spoločnosti. V prípade dobrej ceny by som ale určite s nimi neváhal opäť cestovať. Najpozitívnejšie hodnotím pohodlie cestovania na nočnom lete. Palubný personál bol príjemný a strava dobrá.

Pri kúpe letenky by ste si ale mali dávať pozor pri najlacnejších rezervačných triedach v biznis triede. Takzvané Business Light letenky totiž nezahŕňajú vstup do loungu a ani check in batožinu. Ak ste držiteľom statusu oneworld Sapphire, alebo Emerald, všetky benefity biznis triedy budete mať zaručné aj pri Light letenkách.

Recenzia: Finnair lounge v Helsinkách

Recenzia: Finnair biznis trieda na Airbus A320

4 komentáre

Súvisiace články

4 komentáre

Recenzia: Finnair biznis trieda na Airbus A320 - Dvere sveta dokorán 6. januára 2023 - 18:02

[…] Recenzie aerolínií […]

Reply
Recenzia: Finnair lounge v Helsinkách - Dvere sveta dokorán 6. januára 2023 - 18:03

[…] Recenzie aerolínií […]

Reply
Nová premium economy trieda Finnair - Dvere sveta dokorán 21. januára 2023 - 10:43

[…] Recenzie aerolínií […]

Reply

Leave a Comment