Home Letecké spoločnosti Ako prepravovať bicykel v lietadle

Ako prepravovať bicykel v lietadle

by Karol
0 comment

Prepravovať bicykel v lietadle je oveľa jednoduchšie ako sa môže na prvý pohľad zdať. Ja som minulý týždeň dával prvýkrát môj bicykel do lietadla ako check-in batožinu pri ceste z Taipei do Viedne.

Na Taiwane som žil takmer šesť rokov a pri návrate domov som sa rozhodol zobrať moju v Taipei zakúpenú Meridu späť na Slovensko. Keď som mojím známym vravel, že budem cestovať s bicyklom, každý bol prekvapený, že sa jedná o veľmi jednoduchý proces.

Ako prepravovavovať bicykel v lietadle

Moja letenka z Taiwanu do Rakúska pozostávala z dvoch sektorov. Taipei – Paríž na palube EVA Air a Paríž – Viedeň s Austrian Airlines.

Ak plánujete cestovať s bicyklom, pred kúpou letenky by som vám odporučil si najprv overiť prepravné podmienky vašej leteckej spoločnosti. Pri väčšine klasických aeroliniek si budete môcť zobrať bicykel ako check-in batožinu. Dodržať ale budete musieť isté hmotnostné a rozmerové limity. Za normálnych okolností by ste ale nemali mať žiadny problém zabaliť váš bicykel, aby vyhovoval štandardom vyžadovaným leteckými spoločnosťami.

Ak máte napríklad na vašej letenke zadarmo jednu check-in batožinu a cestujete iba s príručnou batožinou, nemali by ste mať problém si zobrať bicykel zadarmo ako batožinu do podpalubia. Toto bol presne aj môj prípad pri ceste z Taiwanu. Cestoval som iba s jedným menším kufrom a bicykel išiel do podpalubia.

Niektorým leteckým spoločnostiam ale budete musieť dopredu nahlásiť, že chcete prepravovať bicykel. Napríklad EVA Air som musel notifikovať minimálne 48 hodín pred odletom. Ak by som prišiel na letisko bez rezervovaného miesta pre bicykel, EVA Air by mohla odmietnuť prepravu (ak by už nebol dostatok miesta v podpalubí).

Austrian Airlines ma na druhej strane informovali, že na ich letoch si nemusím rezervovať miesto, pokiaľ neprekročím povolený počet kusov batožiny uvedenej v mojej letenke.

Zabalený bicykel

Balenie

Váš bicykel budete musieť pravdaže vhodne zabaliť. V špecializovaných obchodoch si budete môcť zakúpiť tvrdý vak na bicykel. Tieto vaky vás môžu stáť ja viac ako 200 – 300 eur.

Ja som potreboval bicykel prepraviť iba jednorázovo a preto by sa jednalo príliš drahú a zbytočnú investíciu. Oveľa lacnejším riešením bolo pre mňa zabalenie do klasického kartónu.

Takýto kartón by ste nemali mať problém zohnať, keďže mnoho ľudí si kupuje bicykel už poskladaný bez jeho obalu. Ja som si jeden rezervoval priamo v predajni bicyklov v Taipei pár dní pred mojím odletom. Predajca mi dokonca ponúkol, že si ho budem môcť zobrať zadarmo. Ja som sa s ním nakoniec dohodol, že mi za malý poplatok bicykel rozoberie a zabalí.

Aby som sa zmestil do prepravných limitov, museli som odmontovať pedále, jedno koleso a kormidlo. Určite tiež nezabudnite vypustiť vzduch z pneumatík, aby neexplodovali pri preprave v lietadle.

Moja Merida váži len 9 kilogramov a spolu s obalom bola celková hmotnosť len 14 kilogramov.

Takto zabalený bicykel som už nemal najmenší problém dať do podpalubia ako check-in batožinu.

Zhrnutie

Prepravovať bicykel v lietadle nie je vôbec zložité. Vždy si ale dopredu overte prepravné podmienky a nezabudnite bicykel vhodne zabaliť.

Zabudnite na SeatGuru. Existuje kvalitnejší zdroj máp sedadiel

Minimálny čas potrebný na prestup na další let

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment