Home Letecké spoločnosti Ako rozlíšiť Boeing 737 MAX od starších Boeingov 737

Ako rozlíšiť Boeing 737 MAX od starších Boeingov 737

by Karol
1 comment

Aj keď Boeing 737 MAX začal po dlhšom uzemnení opäť lietať v decembri 2020, jeho povesť je doteraz značne naštrbená. Dve fatálne dopravné nehody zanechali u mnohých ľudí určitú nedôveru voči tomuto lietadlu. Po 20 mesačnom odstavení a mnohých úpravách bol Boeing 737 MAX znova certifikovaný a nie je dôvod sa obávať, či je dostatočne bezpečný.

Či (ne)cestujete práve s týmto lietadlom si budete môcť veľmi jednoducho overiť na prvý pohľad aj priamo na letisku.

Ako rozpoznať Boeing 737 MAX

Prvý Boeing 737 vzlietol ešte v roku 1969 a MAX je už jeho štvrtá generácia. Každá nová generácia priniesla určité zmeny v dizajne lietadla a preto by ste nemali mať veľký problém s rozlíšením MAX od starších 737čiek.

Už pri kúpe letenky by ste mali vidieť, či budete cestovať na palube MAX. V priebehu rezervačného procesu by malo byť pri type lietadla viditeľné označenie Boeing 737 MAX. Hlavne pri weboch s informáciami o letoch sa ale môžu používať iné skratky, ako napríklad B38M.

Na letisku by ste mali tiež vidieť označenie 737 MAX aj priamo na trupe lietadla. Existuje ale ešte jednoduchší spôsob rozlíšenia bez toho, že by ste museli hľadať menší nápis na lietadle. Podľa motorov a zakončení krídel budete okamžite vedieť o aké lietadlo sa jedná.

Ukončenie krídiel: MAX vo forme V na pravej strane

Väčšina starších Boeingov má koniec krídel buď rovný, alebo zreteľne ohnutý smerom nahor. MAX má ale ukončenie krídel vo forme V (viď foto). Niektoré staršie 737čky už majú tiež ukončenie vo forme V, ale v týchto prípadoch sa v spodnej časti V jedná o zreteľne navyše pridaný prvok. U MAX je tvar V jednoliaty.

MAX so zvlnitým zakončením motorov
Starší Boeing 737 s hladkým zakončením motorov

Motory straších Boeingov 737 majú hladké a rovné zakončenie motorov. MAX má na konci motorov akoby zárezy a jeho koniec pôsobí zvlnito. Podobný dizajn majú aj Boeingy 787 a 747-8, ale v týchto prípadoch by vám malo byť na prvý pohľad jasné, že sa jedná o väčšie ďiaľkové lietadlá.

Kto prevádzkuje MAX

V súčasnosti lieta s Boeing 737 MAX viac ako 30 svetových leteckých spoločností. Pri cestách v Európe budete mať pomerne veľkú šancu cestovať s týmto lietadlom pri letoch s českými Smartwings, alebo s Ryanair.

V prípade Ryanair rozpoznáte typ lietadla veľmi jednoducho aj podľa mapy sedadiel pri kúpe letenky. Staršie B737 majú celkovo 33 radov a MAX ich má až 35.

Do stredoeurópskych destinácií nasadzujú MAX pravidelne aj Turkish Airlines.

Zabudnite na SeatGuru. Existuje kvalitnejší zdroj máp sedadiel

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Recenzia letu s Aerolineas Argentinas - Dvere sveta dokorán 6. marca 2023 - 3:12

[…] Letecké spoločnosti […]

Reply

Leave a Comment