Home Letecké spoločnosti Prečo nekupujem letenky s Emirates

Prečo nekupujem letenky s Emirates

by Karol
0 comment

Emirates sú bezpochyby jednou z najobľúbenejších leteckých spoločností pri cestách na Blízky východ, do Ázie a do Oceánie. Ja osobne som ale s týmito najväčšími blízkovýchodnými aerolinkami necestoval už vyše 16 rokov. Pri frekvencii mojich diaľkových letov sa to na prvý pohľad môže zdať pomerne prekvapujúce. Existujú ale dva dôvody prečo letenky od Emirates nekupujem.

Jediným dôvodom na cestu s Emirates by pre mňa mohla byť recenzia ich letu pre Dvere Sveta Dokorán. Existuje ale mnoho iných leteckých spoločností, ktorých recenziu by som chcel napísať a Emirates sú naozaj niekde na okraji môjho záujmu.

Emirates Airbus A380

Prečo nekupujem letenky od Emirates: kreditovanie míľ

Emirates nepatria do žiadnej z troch veľkých aliancií leteckých spoločností. To znamená, že míle za ich lety by som musel kreditovať do ich vernostného programu Skywards. Takto získané míle by pre mňa predstavovali nulovú hodnotu pokiaľ by som s Emirates nezačal lietať pravidelne (míle by expirovali skôr, ako by som ich mal dostatok na výber letenky).

Niektoré vernostné programy spolupracujú s Emirates aj bez ich zaradenia do jednej z globálnych aliancií. Vo väčšine prípadov sa ale jedná o programy leteckých spoločností z Ázie, alebo Severnej Ameriky, ktoré nie sú pre mňa nezaujímavé. Z európskych aeroliniek by som míle mohol kreditovať iba do TAP Air Portugal. Vernostný program TAP Air nepovažujem za veľmi atraktívny a preto by som doň nepripisoval míle za lety s inými leteckými spoločnosťami zo Star Aliance, ktorých členom je aj TAP Air.

Pravdaže pre vás nemusí byť faktor míľ relevantný pokiaľ nelietate pravidelne a míle nie sú pre vás dôležité.

Najlepší vernostný program na míle za lety Emirates

Emirates bar na Airbus A380

Pohodlie pri cestovaní

Emirates sú jednou z leteckých spoločností s najlepším marketingom na svete. Pravdepodobne ste z reklám a novinových článkoch počuli o sprchách a baroch v ich lietadlách. Tieto luxusné doplnky nájdete ale iba na ich Airbusoch A380. Bar budete môcť využiť ak cestujete v biznis triede a sprcha je iba pre cestujúcich v prvej triede.

Médiá takto vyvolávajú pocit luxusu, aj keď väčšina pasažierov tieto produkty nebude môcť využiť. Pravdaže cesta na Airbuse A380 je veľmi dobrá aj v ekonomickej triede a Emirates majú vo všeobecnosti veľmi kvalitnú video ponuku.

Problémom ale je, že Emirates už dávno zrušili všetky lety s Airbus A380 do Viedne a Prahy. Na týchto linkách z Dubaja lietajú teraz iba na Boeingoch 777 s veľmi zastaranými sedadlami v biznis triede a s užšími sedadlami v ekonomickej triede.

Ak si napríklad pozriete prezentáciu biznis triedy na webovej stránke Emirates, všade nájdete iba fotografie z Airbusu A380. Takmer nikde neuvidíte fotografie z Boeingov 777, za ktoré sa očividne hanbia.

Emirates biznis trieda na Boeing 777

Boeing 777 od Emirates

Momentálne majú Emirates naplánované všetky lety do Viedne a Prahy na Boeingoch 777 minimálne do februára 2024. Či a kedy začnú do Rakúska a Českej republiky opäť lietať na A380kách nie je jasné.

Boeingy 777 mali pôvodne v ekonomickej triede 9 sedadiel v jednom rade. Postupom času ale takmer všetky letecké spoločnosti pridali do každého radu jedno sedadlo navyše. Takéto zahustenie mohli dosiahnuť iba znížením šírky sedadiel. Sedadlá na Boeingoch 777 sú preto teraz o niečo užšie ako napríklad na diaľkových Airbusoch, vrátane A380ky.

Ak by ste cestovali v biznis triede, na Boeingoch 777 v kvalite sedadiel Emirates výrazne zaostávajú za väčšinou konkurencie. Momentálne sú v biznis triede už úplným štandardom plne sklápateľné sedadlá, z ktorých má každý pasažier priamy prístup do uličky.

Na Boeingoch 777 má väčšina leteckých spoločností v biznis triede štyri sedadlá v jednom rade. Emirates ale majú na 777kách až 7 sedadiel v rade (v niektorých prípadoch len šesť, ale nie na lietadlách nasadzovaných do Viedne). Tieto sedadlá nie sú dokonca ani úplne vodorovné so zemou v sklopenej polohe. Pri vysokých cenách leteniek v porovnaní s konkurenciou sa naozaj občas čudujem, kto je ochotný kupovať tieto letenky na Boeingoch 777.

Mne napríklad nedávno letecká spoločnosť Saudia zmenila čas môjho letu zo Singapuru do Európy. Ako spôsob vyriešenia dlhého tranzitného času v Jeddah mi ponúkli zadarmo zameniť moju letenku za let s Emirates. Túto ponuku som ale okamžite odmietol a vyžiadal si radšej prebookovanie na let Qatar Airways.

Blízkovýchodné aerolinky s najlepšou biznis triedou

Moje najobľúbenejšie lietadlá a tie, ktorým sa vyhýbam

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment