Home Letecké spoločnosti Air France a KLM spoplatnia rezervácie sedadla v biznis triede

Air France a KLM spoplatnia rezervácie sedadla v biznis triede

by Karol
0 comment

Letecké spoločnosti Air France a KLM zavádzajú nové poplatky za rezervácie sedadla v biznis triede. A nebude sa jednať o “malé” sumy ako v prípade ekonomickej triedy.

Nové poplatky Air France a KLM za rezervácie sedadla v biznis triede

Platiť za vaše sedadlo na palube Air France a KLM budete musieť od 4. apríla 2023 pri cestách od 13. apríla 2023.

Poplatok bude vo výške 70 až 90 eur na jeden let a to len v prípade diaľkových letov. Výnimkou by zatiaľ mali byť lety do USA, Kanady a Mexika.

Sedadlo si naďalej budete môcť zadarmo rezervovať v týchto prípadoch:

  • Ste držieľom statusu Silver, Gold, alebo Platinum vo vernostnom programe Flying Blue
  • Ak cestujete s korporátnou letenkou (s výnimkou bluebiz)

Zatiaľ nie je úplne jasná situácia v prípade držiteľov vyšších statusov v iných vernostných programoch SkyTeam. Osobne predpokladám, že minimálne pri statuse Skyteam Elite Plus nebude tento poplatok účtovaný.

Ak si sedadlo nerezervujete dopredu, pri check-in už budú všetky sedadlá dostupné zadarmo.

Air France biznis trieda

Air France a KLM nebudú prvé letecké spoločnosti, ktoré zavedú podobné poplatky v Európe. Rovnaký systém majú už dávno napríklad British Airways a pri Business Light letenkách aj Finnair. Za niektoré sedadlá budete musieť platiť aj pri letoch s Austrian Airlines a Swiss.

Ak zaplatíte 2000 – 3000 eur za vašu letenku v biznis triede, extra poplatok za sedadlo rozčúli asi väčšinu ľudí. Okrem zisku navyše ale Air France a KLM sledujú podľa môjho názoru ešte iný cieľ. Väčšina cestujúcich, ktorí cestujú v biznis triede len občas si kúpi svoje letenky s predstihom niekoľkých mesiacov a obsadia tým najlepšie miesta v lietadle. Na druhej strane biznis cestujúci s vyšším statusom často kupujú najdrahšie letenky tesne pred odletom. Pri súčasnom nastavení ostávajú teda týmto najvernejším zákazníkom najhoršie sedadlá v biznis triede.

Air France a KLM tak zavedením týchto poplatkov zabijú dve muchy jednou ranou. Zvýšia príjem a zároveň poskytnú pravidelným cestujúcim lepšie sedadlá. Pravdaže niektorých pasažierov môžu tieto poplatky od cesty s Air France, alebo KLM odradiť.

Air France vs KLM: kto je lepší v biznis triede

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment