Home Vernostné programy Prečo využívať naraz vernostné programy British Airways a Iberie

Prečo využívať naraz vernostné programy British Airways a Iberie

by Karol
1 comment

Vernostné programy British Airways (Executive Club) a Iberie (Iberia Plus) predstavujú jedny z najlepších volieb na kreditovanie míľ za lety s leteckými spoločnosťami skupiny oneworld.

Vo všeobecnosti by ste mali zbierať míle iba do jedného programu v rámci tej istej aliancie. Ak by ste mali míle rozložené na viacerých účtoch, mohli by vám expirovať ešte predtým ako ich budete mať dostatok na výber letenky. Tématike zbierania míľ som sa už bližšie venoval v tomto blogu.

V prípade British Airways a Iberie (a aj Qatar Airways) by ale mohlo byť pre vás výhodné mať účet vo všetkých troch aerolinkách.

Avios

Avios je mena vernostných programov British Airways a Iberie. Jedná sa v podstate o míle, ktoré dostanete za lety s leteckými spoločnosťami oneworld. Avios používajú aj Qatar Airways, Aer Lingus a Vueling.

Aj keď fungujú vernostné programy všetkých vyššie uvedených aeroliniek separátne, Avios si budete môcť presúvať medzi svojimi účtami v pomere 1:1.

Priamy transfer ale nebudete môcť vždy vykonať. Napríklad z British Airways budete môcť presunúť Avios priamo do Iberie a aj do Qatar Airways. Priamy prevod z Iberie do Qatar Airways (a naopak) momentálne nie je možný. Nič vám ale nebude brániť presunúť najprv Avios z Iberie do British Airways a následne do Qatar Airways. Samotný presun je veľmi jedoduchý využitím funkcie Combine My Avios.

Roztrúsenosť Avios na viacerých účtoch by preto nebol problém, keďže by ste ich mohli kedykoľvek zlúčiť.

Iberia
Iberia Airbus A350

Prečo využívať naraz vernostné programy British Airways, Iberie a Qatar Airways

Každá letenka je vystavená v určitej rezervačnej triede označenej konkrétnym písmenom abecedy. Jednotlivé vernostné programy vám často dajú rozdielny počet míľ za rovnakú rezervačnú triedu.

Vaše lety by ste preto mohli pripisovať do programu, ktorý vám dá najväčší počet Avios za vašu letenku. Webová stránka Where to credit poskytuje veľmi prehľadné porovnanie percenta míľ, ktoré dostanete za vašu rezervačnú triedu.

Pravdaže táto stratégia nebude pre vás atraktívna ak sa snažíte dosiahnuť vyšší status vo vašom vernostnom programe. V takomto prípade bude pre vás výhodnejšie kreditovať míle iba na jeden účet.

U každej leteckej spoločnosti budete tiež potrebovať rôzny počet míľ na výber letenky.

Napríklad na jednosmernú letenku v biznis triede na palube Iberie z Madridu do Buenos Aires by ste u Qatar Airways potrebovali 92 750 Avios. Na rovnakú letenku vystavenú od British Airways by ste mimo hlavnej sezóny potrebovali už iba 51 000 Avios.

Ešte výhodnejšia by pre vás mohla byť Iberia Plus, ktorá má niekedy špeciálne promo akcie, keď vám na výber letenky bude stačiť len polovica Avios. Napríklad minulý týždeň ste mohli vystaviť jednosmernú letenku v biznis triede z Madridu do Buenos Aires len za 25 500 míľ. Jednoduchým presunom Avios z Qatar Airways do Iberie by ste teda ušetrili až 67 250 Avios!

Existuje ešte jeden dôvod prečo mať naraz účet v Iberii a aj British Airways. Avios za lety s Vueling dostanete iba do Iberie Plus. Na druhej strane lety s Aer Lingus budete môcť kreditovať do Executive Club, ale nie do Iberie Plus

Obmedzenia Iberia Plus

Transfer Avios medzi Qatar Airways a British Airways budete môcť zrealizovať okamžite bez akýckoľvek obmedzení.

V prípade Iberie budete musieť mať váš účet otvorený minimálne 90 dní (pri starších účtoch budete musieť mať aktivitu na účte v posledných troch rokoch).

Pri presune medzi všetkými vernostnými programami sa budú musieť zhodovať vaše meno a aj dátum narodenia v každom z účtov.

Zaujímavé využitie Avios na lety Iberie

Rýchla cesta k Oneworld Sapphire s British Airways

Ako kreditovať míle do iného programu ako toho, ktorého status využívate

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Leave a Comment