Home Cestovateľský blog Hua Shan, jedna z najkrajších čínskych hôr

Hua Shan, jedna z najkrajších čínskych hôr

by Karol
2 komentáre

Hua Shan je jednou z piatich posvätných čínskych hôr. Mnohí z vás už na YouTube videli videá turistov chodiacich po tenkých drevených doskách upevnených na 2000 metrov vysokej vertikálnej skale hory Shan. Ak sa bojíte výšok, tento úsek je možné vynechať, ale cestu na Hua Shan by ste mali určite zaradiť do vášho programu pri ceste po Číne. Platí to hlavne v prípade, ak by ste navštívili Xian (mesto so známou terakotovou armádou), ktoré sa nachádza iba 120 kilometrov západne od Hua Shan. Hua Shan je jednou z mála čínskych hôr, ktorú je možno z logistickej stránky pomerne jednoducho navštíviť.

Ako navštíviť Hua Shan

Cesta rýchlovlakom zo Xian do Huashan trvá iba 30 minút a teoreticky by ste návštevu mohli zorganizovať aj ako jednodňový výlet zo Xian. Ak nie ste extrémne obmedzení časom, odporúčal by som prespať aspoň jednu noc v dedine pod horou, kde nájdete množstvo hotelov. Pokiaľ necestujete počas niektorého z veľkých čínskych sviatkov, ubytovanie nie je nutné dopredu rezervovať. Ak prespíte pod horou, ráno sa môžete vyviesť na Hua Shan prvou lanovkou o 7 hodine a vyhnete sa tým najväčším davom čínskych turistov. Tiež by som sa vyhol víkendu, keď je počet návštevníkov podstatne vyšší.

Ak by ste chceli vidieť východ a západ slnka, alebo by ste nechceli využiť lanovku na výstup, je tiež možné prespať priamo na hore. Ubytovať sa je možné v pomerne jednoduchých ubytovniach. Pri jednodňovej návšteve by som odporúčal si so sebou doniesť všetku stravu a dostatok vody. Na hore sú ceny niekoľko násobne vyššie ako v dedine.

Hua Shan

Ako sa dostať na horu a itinerár

Najednoduchším spôsobom ako sa dostať na horu Hua (Shan v čínštine znamená hora) je využitím lanovky z dediny na Huashan. Odporučil by som prísť k lanovke ešte pred siedmou ráno, aby ste sa vyhli dlhým radom. Cesta lanovkou je veľmi rýchla a vyvezie vás až k severnému vrcholu. Odtiaľ budete pokračovať peši k Golden Lock Pass pod stredným vrcholom odkiaľ začína okruh zahrňujúci východný, južný a západný vrchol. Južný vrchol je s 2156 m najvyšším miestom Hua Shan. Pri južnom vrchole je už spomínaný 2000 metrov vysoký vertikálny úsek. Prechod tohto úseku sa určite neodporúča komukoľvek, kto má problém s výškami. Hoci budete zabezpečení, pohľadom do 2 kilometrovej priepasti sa mnohým môže zatočiť hlava.

Po absolvovaní celého okruhu sa dostanete naspäť na severný vrchol, odkiaľ sa môžete zviesť lanovkou dole. Ak by ste mali dostatok energie, odporučil by som zísť dole peši smerom k západnej bráne. Ak by ste sa ráno vyviezli lanovkou na Hua Shan, nemal by vám robiť problém poobede sa vrátiť peši do dediny. Aj keď to určite bude veľmi namáhavý deň. Ak by ste ale chceli absolvovať výstup a aj zostup peši, myslím si, že v tomto prípade by bolo najlepšie stráviť noc na hore. Výstup na horu je tiež možný zo strany popod lanovkou. Táto časť je kratšia ako chodník od západnej brány, ale je strmšia a má mať dva náročnejšie vertikálne úseky (túto časť som neabsolvoval).

Hua Shan

Je Hua Shan nebezpečný?

Mnoho ľudí označuje Hua Shan za jednu z najnebezpečnejších hôr na svete. Pri pohľade na fotografie strmých granitových masívov sa túra na Hua Shan môže naozaj zdať nebezpečná. V skalách sú ale všade vysekané schody a v najstrmších úsekoch sú po stranách reťaze, ktoré by zabránili prípadnému pádu. Jediný problémovým obdobím môže byť zima, keď sa na chodníkoch môže vytvoriť ľad. Mimochodom výslovnosť H v slove Hua je ako slovenské ch (chua šán).
Ak by ste mali naplánovanú cestu do provincie Sichuan, odporúčal by som tiež absolvovať túru v Yading, ktorá bola doteraz asi mojou najkrajšou jednodňovou túrou.

Na inšpiráciu ešte pripájam moje najobľúbenejšie národné parky v Číne.

Hua Shan
2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

Finnair biznis trieda z Viedne do Číny za 1290 eur - Dvere sveta dokorán 27. novembra 2019 - 14:39

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Najkrajšie národné parky v Číne - Dvere sveta dokorán 27. novembra 2019 - 15:05

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment