Home Cestovateľský blog Túry, ktoré by ste mali absolvovať v Chamonix – Mont Blanc

Túry, ktoré by ste mali absolvovať v Chamonix – Mont Blanc

by Karol
0 comment

Chamonix – Mont Blanc je francúzske lyžiarske stredisko, v ktorom sa v roku 1924 konali prvé zimné olympijské hry. V lete sa toto mestečko nachádzajúce sa v nadmorskej výške 1035 metrov mení na centrum horskej turistiky. Jeho najväčším lákadlom je Mont Blanc, ktorý je s nadmorskou výškou 4808 metrov najvyššou horou v západnej Európe. Ak máte radi horskú turistiku, túry v Chamonix vás určite nesklamú.

Do dnešného blogu vyberiem niekoľko túr, nad ktorými by ste mali uvažovať pri plánovaní vášej cesty pod Mont Blanc. Pravdaže sa nebude jednať o kompletný zoznam, keďže turistických chodníkov je v tejto oblasti zhruba 350 kilometrov.

Spomeniem iba túry, ktoré som sa rozhodol absolvovať po prečítaní viacerých článkov na internete a konzultácii s miestnym turistickým centrom.

Výhľad od Lac Blanc:

Moja cesta do Chamonix

Chamonix som navštívil v druhej polovici októbra 2023. Návšteva v jesennom období má určite svoje výhody, ale aj nevýhody.

Hlavnými výhodami tohto obdobia je podstatne menej turistov a nižšie ceny ubytovania. Za hlavnú nevýhodu považujem, že už nepremávala väčšina lanoviek. Využiť som mohol iba jeden horský vlak a dve lanovky.

Počasie v lete je tiež mierne stabilnejšie. Z piatich dní som mal dva dni so skvelým počasím, jeden deň s dobrým počasím, jeden deň s množstvom mrakov a občasným ľahším dažďom a jeden deň pršal silný dážď (nad 2200 m snežilo).

Do Chamonix som sa dostal priamo zo ženevského letiska autobusom (Swiss Tours) za 70 minút. Ubytovať sa budete môcť v Chamonix, alebo v niektorej zo susedných horských dediniek. Chamonix má najväčší výber reštaurácií a obchodov. Ubytovanie v niektorej z okolitých dediniek ale tiež nebude predstavovať problém aj keď nemáte auto. Každý hotel vám poskytne na celý pobyt dopravnú kartu, s ktorou budete môcť cestovať zadarmo vlakmi a autobusmi po celom údolí.

Tiež by som vám odporučil si zakúpiť MultiPass kartu, s ktorou budete môcť neobmedzene využívať všetky lanovky a vláčik k Montenvers-Mer de Glace. Táto karta s platnosťou od jedného dňa až po celú sezónu je finančne oveľa výhodnejšia ako separátne lístky. Cestovať budete môcť s ktoroukoľvek lanovkou a to aj viackrát.

Výhľad na Mont Blanc z Aiguille du Midi:

Aiguille du Midi

Aigulle du Mini nie je túra, ale je to miesto, ktoré by ste mali určite navštíviť v Chamonix.

Na výhliadku Aiguille du Midi vo výške 3842 m sa dostanete lanovkou zo Chamonix s jedným prestupom len za 20 minút.

Konečná stanica lanovky sa nachádza vo vnútri štítu Aiguille du Midi a má niekoľko výhliadkových plošín s krásnymi výhľadmi na Mont Blanc a celé jeho okolie. Pravdaže iba za dobrého počasia.

Spiatočný lístok na lanovku stojí 75 eur, ale ak si ho kúpite s predstihom, zaplatíte iba 55 eur. Lanovka na Aiguille du Midi je tiež súčasťou MultiPass karty, ktorá vám umožní lepšiu flexibilitu v prípade zlého počasia. V každom prípade by ste si mali čas odchodu lanovky rezervovať minimálne jeden deň vopred.

Výhľad na Mont Blanc z Aiguille du Midi:

Ja som chcel ísť po návšteve Aiguille du Midi na túru k výhliadke Grand Balcon nord a odtiaľ k Mer de Glace. Táto túra začína v prestupovej stanici Plan de l Aiguille (pod Aiguille du Midi). Z dôvodu zlého počasia v predchádzajúcom dni som ale nakoniec uprednostnil inú túru.

7 kilometrov dlhý Mer de Glace je najväčším ľadovcom vo Francúzsku a dostať sa k nemu môžete aj horským vláčikom zo Chamonix (MultiPass). Návštevníci budú môcť navštíviť aj tunel vyhĺbený priamo v ľadovci.

Lac Blanc:

Túry v Chamonix: Lac Blanc

Jazero Blanc nie je biele ako naznačuje jeho francúzsky názov, ale má veľmi silnú zelenú farbu.

V lete sa k tomuto jazeru v nadmorskej výške 2352 m dostanete aj pomerne jednoduchou túrou od lanovky La Flegere.

V čase mojej návštevy ale táto lanovka nepremávala a ja som vyšiel k jazeru peši z dedinky Argentiere. Výstup je možný tiež napríklad aj zo susednej dediny Montroc, alebo z Les Montets. Výstup z Montroc ale zahŕňa niekoľko rebríkov v úseku Aiguillete d Argentiere. Tento prechod ale nie je zložitejší ako rebríky v Slovenskom raji.

Lac Blanc:

Z Argentiere budete mať na výber dva chodníky. Jeden cez Aiguillete d Argentiere a jeden bez rebríkov. Ja som vystúpil k Lac Blanc po rebríkoch a dole som sa vrátil druhým chodníkom. Na výstup z Argentiere k Lac Blanc budete potrebovať zhruba tri hodiny.

Túra cez Aiguille d Argentiere sa mi zdala zaujímavejšia a tiež to bolo jediné miesto, kde som videl niekoľko kozorožcov (ibex).

Zasnežený chodník k Lacs Noirs

Túry v Chamonix: Lacs Noirs a Lac Cornu, Grand Balcon sud a Col du Brevent

Lacs Noirs a Lac Cornu sú ďalšie zaujímavé jazerá, ktoré budete môcť navštíviť v oblasti Chamonix. Tieto jazerá sa nachádzajú viac vo vnútri pohoria a výhľad z nich budete mať na západnú stranu na rozdiel od Lac Blanc, z ktorého budete vidieť Mont Blanc a jeho susedné štvortisícovky.

Túra k Lacs Noirs a Lac Cornu začína v Chamonix. Túto túru si ale budete môcť výrazne skrátiť jazdou na lanovke, ktorá vás za pár minút dovezie na Planpraz vo výške 2000 metrov nad morom. Ak by som si mal vybrať, tak uprednostním peší výstup k Lac Blanc z údolia Chamonix (na rozdiel od Planpraz) z dôvodu krajších scenérií.

Z Planpraz by ste sa mali k Lacs Noirs dostať za 2 hodiny a 30 minút. Ja som sa ale dostal iba po Lac Cornu. Deň pred touto túrou vo výškach nad 2200 metrov nasnežilo a chodník z Lac Cornu k Lacs Noirs nebol vôbec viditeľný. Z tohto dôvodu som sa vrátil na Planpraz, z ktorého som vyšiel kratšou túrou na Col du Brevent, z ktorého som mal ďalšie pekné výhľady na Mont Blanc.

Výhľad z Col du Brevent:

Mimochodom, na Planpraz sa oplatí ísť aj keď nechcete v okolí absolvovať žiadnu túru. Hneď pri lanovke sa nachádza výhliadka Grand Balcon sud (titulná fotografia tohto blogu), z ktorej budete mať krásne výhľady na Chamonix a Mont Blanc.

—————————————————————-

Moje najobľúbenejšie túry v Dolomitoch nájdete v tomto blogu

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment