Home Letecké spoločnosti Ako som zmenil letenku meškajúceho letu Austrian Airlines

Ako som zmenil letenku meškajúceho letu Austrian Airlines

by Karol
1 comment

Meškajúci let Austrian Airlines z Viedne do Bangkoku spôsobil môjmu známemu najprv značný stres. Zhruba šesť hodín pred plánovaným odletom dostal emailom notifikáciu, že odlet bude namiesto pôvodného času 23:25 až na druhý deň ráno o 07:30. Bangkok bol pre neho iba prestupovým miestom a konečnou destináciou bol Taipei, kam by sa nakoniec dostal s oneskorením takmer 20 hodín. Jeho tranzit v Bangkoku by sa tiež pretiahol z pôvodných dvoch až na 12 hodín.

Takýto itinerár mu pravdaže nevyhovoval a preto som “veci zobral do svojich rúk”.

Čo robiť ak váš let výrazne mešká

Ak by ste sa ocitli v podobnej situácii a do vašej destinácie by ste mali doraziť s výrazným oneskorením, kontaktujte priamo vašu leteckú spoločnosť ohľadom zmeny letu.

Najprv by ste si mali nájsť na Google Flights stále dostupné lety do vašej destinácie. Vyberte si z nich zopár, ktoré by vám najviac vyhovovali (zapíšte si čísla letov a čas odletu). Vôbec sa nemusí jednať o lety leteckej spoločnosti, s ktorou ste mali pôvodne cestovať (ak nie sú žiadne dostupné). Keď budete kontaktovať leteckú spoločnosť, požiadajte ich, či by vás mohli prebookovať na niekorý z letov, ktoré ste našli na Google Flights.

Open jaw letenky

Väčšiu šancu na úspech pri prebookovaní by ste mohli mať ak by obe letecké spoločnosti (pôvodný a aj nový let) patrili do tej istej aliancie leteckých spoločností (Star Alliance, oneworld, SkyTeam).

Pravdaže ak by vám bolo jedno s ktorou leteckou spoločnosťou by ste cestovali, môžete požiadať aj vaše aerolinky aby vám našli najvhodnejší let.

Takúto stratégiu budete môcť ale využiť iba pri klasických leteckých spoločnostiach. Pri cestách s nízkonákladovkami by som vôbec nemrhal časom s takouto požiadavkou.

Meškajúci let Austrian Airlines

Takže ako som vyriešil problém môjho známeho?

Na Google Flights som našiel dva priame lety z Viedne do Taipei. Jeden bol s EVA Air a druhý s China Airlines. Obe lietadlá odlietali z Viedne zhruba 12 hodín po pôvodne plánovanom odlete Austrian (zhruba o 12:00).

Austrian Airlines, ktorí vystavili jeho letenku som kontaktoval telefonicky. Keďže EVA Air patrí rovnako ako Austrian Airlines do Star Alliance, požiadal som práve o ich let. Zamestnanec call centra bez akýchkoľvek námietok okamžite prebookoval môjho známeho na tento priamy let EVA Air. Následne sme behom pár minút dostali emailom potvrdený nový itinerár.

Do Taipei sa nakoniec aj tak dostal s meškaním, ale oveľa kratším ako keby letel cez Thajsko. Zároveň sa vyhol dlhému nočnému prestupu v Bangkoku.

A keďže do konečnej destinácie dorazil s meškaním vyše 4 hodiny, od Austrian dostal aj kompenzáciu 600 eur.

Čo robiť ak letecká spoločnosť zruší váš let.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Leave a Comment