Home Cestovateľský blog Mount Sabyinyo. Na hranici troch afrických štátov

Mount Sabyinyo. Na hranici troch afrických štátov

by Karol
2 komentáre

Mount Sabyinyo je 3669 metrov vysoká vyhasnutá sopka nachádzajúca sa v pohorí Virunga vo východnej Afrike. Na jej vrchole sa stretávajú hranice Rwandy, Ugandy a Demokratickej Republiky Kongo. Najznámejšími obyvateľmi pohoria Virunga sú horské gorily. Ak by ste ich ale chceli vidieť počas výstupu na Sabyinyo, šanca na ich zhliadnutie je minimálna.

Návšteva goríl

Je pomerne málo známy fakt, že ak ste si dopredu nezabezpečili povolenie na návštevu goríl, môže tak urobiť aj v meste Kisoro v Mgahinga Gorilla National Park Office deň pred plánovanou návštevou. Hoci sa nedá zaručiť, že povolenia bude dostupné, podľa vyjadrenia miestnych pracovníkov, povolenia väčšinou nebývajú vypredané. Povolenie na návštevu goríl v Ugande je podstatne lacnejšie ako o pár kilometrov ďalej v Rwande. V Ugande zaplatíte 600 USD a v Rwande je to 1500 USD. V tejto cene sú už zahrnuté všetky poplatky súvisiace s návštevou goríl. Sami si budete musieť iba zabezpečiť transport z hotela do národného parku.

Mount Sabyinyo, logistika

Na Mount Sabyinyo budete môcť vystúpiť iba z Ugandskej strany. Výstup je najlepšie zrealizovať v období sucha od júna do septembra. Kisoro, najbližšie väčšie mesto sa nachádza len 14 kilometrov od informačného centra odkiaľ sa realizuje výstup. Na prejdenie týchto 14 kilometrov ale budete potrebovať skoro jednu hodinu. Cesta je vo veľmi zlom stave a či už pôjdete na motorke, alebo autom, pripravte sa extrémne hrboľatú cestu a veľa prachu. Ak by ste nechceli v deň túry vstávať ráno o piatej, je možnosť nájsť ubytovanie aj priamo pri Sabyinyo.

Vstupné je 80 USD a počas výstupu budete doprevádzaní dvoma strážcami s kalašnikovmi a jedným sprievodcom. Tie kalašnikovy majú byť na ochranu pred divokou zverou. Na výstup nebudete potrebovať väčšiu skupinu a ani nemusíte dopredu nič rezervovať. Stačí ráno prísť do informačného centra a výstup sa uskutoční aj prípadoch ak je len jeden záujemca.

Výstup na Sabyinyo

Celkovo budete potrebovať 4 hodiny na výstup a 4 hodiny na zostup. Ak ste v dobrej forme, celú túru by ste absolvovali aj rýchlejšie. Vaše tempo bude ale limitované najpomalším človekom v skupine.

Na rozdiel od susedných sopiek s perfektným kónickým tvarom, Mount Sabyinyo má tri vrcholy. Až tretí najvyšší sa nachádza na hranici troch štátov. Začiatok túry je pomerne rovný a prechádza cez les kde je dostatok chládku. So zvyšujúcou sa nadmorskou výškou sa terén stáva čoraz viac strmší a na posledné najstrmšie úseky budete musieť použiť drevené rebríky.

Mnoho ľudí označuje túru na Sabyinyo za veľmi ťažkú. Myslím si, že ak ste v dostatočne dobrej kondícii, nemali by ste mať problém zdolať Sabyinyo. Nadmorská výška Kisora je 1890 metrov a pri výstupe už budete čiastočne aklimatizovaní na vyššiu nadmorskú výšku.

Výhľad z 3669 metrov je skvelý a budete si môcť vybrať na území ktorého z troch afrických štátov štátov zjete vami donesený obed.

Rainbow Mountain, jedinečná farebná hora v Peru

2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

Valbona. Skvelá turistika v Albánskych Alpách - Dvere sveta dokorán 27. mája 2019 - 11:42

[…] Výstup na Mount Sabyinyo na hranici Ugandy, Rwandy a Demokratickej Republiky Kongo: http://dveresvetadokoran.sk/2019/05/09/mount-sabyinyo/ […]

Etiópia: V útesoch vysekané kostoly v Tigray - Dvere sveta dokorán 31. mája 2019 - 13:40

[…] Výstup na Mount Sabyinyo na hranici Ugandy, Rwandy a Demokratickej Republiky Kongo: http://dveresvetadokoran.sk/2019/05/09/mount-sabyinyo/ […]

Comments are closed.