Home Letecké spoločnosti Mnohé lety Qatar Airways budú výrazne kratšie

Mnohé lety Qatar Airways budú výrazne kratšie

by Karol
0 comment

V roku 2017 Saudská Arábia, Spojené Arabské Emiráty, Egypt a Bahrain náhle prerušili diplomatické vzťahy s Katarom, ktorý obviňovali z podpory terorizmu. Zároveň zrušili všetky letecké spojenia s Dohou a uzavreli svoj vzdušný priestor pre lety Qatar Airways. Nové letové dráhy predĺžili cestovný čas v mnohých prípadoch o desiatky minút. Po 3 a pol roku blokády Saudská Arábia 4. januára 2021 ohlásila normalizáciu vzťahov s Katarom a otvorenie vzájomných hraníc a vzdušného priestoru. K dohode sa zároveň pripojili aj Spojené Arabské Emiráty, Egypt a Bahrain. Benefitovať z urovnania diplomatického sporu budú môcť aj cestovatelia zo Slovenska. Mnohé lety Qatar Airways sa výrazne skrátia a bude tiež obnovené letecké spojenie medzi týmito štyrmi blízkovýchodnými krajinami a Dohou. Pri cestách do Dubaja, alebo Abu Dhabí budeme môcť preto opäť využívať aj Qatar Airways.

Kratšie lety s Qatar Airways

K najvýraznejšiemu skráteniu príde pri letoch z Dohy do Afriky a Južnej Ameriky. Ušetrený čas v týchto prípadoch môže predstavovať až jednu hodinu. Za ideálnych okolností najkratšia trasa z Dohy do Afriky vedie cez vzdušný priestor Saudskej Arábie. Doteraz ale museli Qatar Airways oblúkom oblietať Saudskú Arábiu a Spojené Arabské Emiráty. Lety museli byť smerované najprv ponad Perzský záliv a následne Omán. Na obrázku nižšie je zobrazená predĺžená trasa z Dohy do Addis Abeby.

Pri Ázii a Európe predĺženie letov nebolo tak výrazné ako v prípade Afriky, ale aj tu môže dôjsť k určitému ušetreniu času. Všetko sa ale nevrátilo do normálnych koľají okamžite. Aj keď už boli diplomatické vzťahy obnovené 5. januára 2021, dnes 6. januára sa ešte Qatar Airways stále vyhýbali vzdušnýmu priestoru Saudskej Arábie a Spojených Arabských Emirátov.

Doha – Addis Abeba

Obnovené by mali byť tiež spojenia medzi Dohou a letiskami týchto štyroch blízkovýchodných krajín. Zatiaľ ale nebol zverejnený konkrétny dátum sprevádzkovania letov. Pred začiatkom blokácie lietali Qatar Airways do 20 destinácií v Saudskej Arábii, Egypte, Bahrajne a Spojených Arabských Emirátoch. Týždenne na týchto trasách prevádzkovali vyše 1400 letov. Letecké spojenie s Dohou by mali postupne obnoviť aj spoločnosti ako Emirates, Etihad, Saudia, alebo Gulf Air.

————————————-

Ak chcete byť byť pravidelne informovaní o akciových letenkách v biznis triede a o najnovších správach zo sveta leteckých spoločností, pridajte si stránku Dvere Sveta Dokorán medzi vaše obľúbené položky na Facebooku.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment