Home Cestovateľský blog Čo nemám rád na cestovaní po Grécku

Čo nemám rád na cestovaní po Grécku

by Karol
0 comment

Hoci je Grécko mojou obľúbenou cestovateľskou destináciou, v poslednom období sa skoro pri každej návšteve stretávam s jedným pravidelne sa opakujúcim problémom. Tým sú štrajky. Niežeby v iných krajinách ľudia neštrajkovali, ale frekvencia štrajkov v Grécku je podľa môjho názoru oveľa vyššia ako v iných európskych štátoch. Väščina z nich je načasovaná na letné obdobie, keď je v krajine najviac turistov. Tlak na vládu je v takomto prípade oveľa vyšší, kedže mnohé štrajky priamo zasiahnu tisíce dovolenkárov. Počas mojich posledných troch ciest do Grécka som bol vždy zasiahnutý týmto problémom. Vo všetkých prípadoch sa jednalo o dopravné obmedzenia.

Štrajky v Grécku: zrušený trajekt

Pri mojej poslednej návšteve Grécka som sa potreboval dostať z ostrova Naxos na susedný ostrov Paros. Spoločnosť Blue Star Ferries, u ktorej som si zakúpil lístok ale z dôvodu štrajku zrušila môj spoj. Aj keď Blue Star Ferries mali moje kontaktné informácie, vôbec ma neinformovali o zrušení trajektu. V deň cesty som spolu s mnohými ďalšími turistami čakal na loď, ktorá nikdy neprišila. Zhruba pol hodinu po plánovanom odchode som sa išiel informovať o predpokladanej dĺžke meškania. Až v tom momente som bol informovaný, že trajekt bol zrušený. Ďalšia pre mňa zarážajúca vec bola, že nikto z prístavu neupozornil čakajúcich turistov, že trajekt bol zrušený. V tom čase nebol naplánovaný žiadny iný spoj z Naxosu a všetkým muselo byť jasné, že čakáme na spoj Blue Star Ferries.

Mimochodom meškajúce trajekty nie sú ničím výnimočným v Grécku. Polohu vášho trajektu si môžete zistiť na tejto webovej stránke, kde stačí zadať názov vašej lode, ktorý nájdete na cestovnom lístku.

Trajekt v Grécku

Štrajk letového dispečingu

Minulý rok som mal cestovať s Ryanair z Viedne na Rhodos. Z dôvodu štrajku miestneho letového dispečingu boli zrušené všetky lety v gréckom vzdušnom priestore. Ryanair preto presunul môj let o 24 hodín na nasledujúci deň. Okrem straty jedného dňa dovolenky ma nakoniec Ryanair nepustili na palubu lietadla vo Viedni. V období pandémie koronavírusu vyžaduje grécka vláda od každého cestujúceho online registráciu pred príchodom do krajiny. Moja registrácia ale bola na pôvodný dátum odletu a Ryanair neuznal túto registráciu. Podľa ich tvrdenia som si mal spraviť novú registráciu na nový dátum. Grécka vláda ale dopredu oznámila, že v tomto prípade uznajú aj staršie registrácie. V Ryanair ale o tomto fakte nevedeli. Zistili to až po tom čo moje lietadlo odletelo a následne si priznali svoju chybu. Teraz sa ešte stále snažím od Ryanair dostať 400 eur, na ktoré mám nárok za to, že mi bol odmietnutý vstup na palubu, aj keď som mal všetky potrebné dokumenty.

Štrajk metra v Aténach

Pred dvoma rokmi pri mojej návšteve Atén štrajkovali zamestnanci metra dva dni. Ak sa chcete v Aténach dostať z letiska do centra mesta, metro je podľa mňa najlepší spôsob pokiaľ nechcete využiť taxík. Aj keď autobusy z letiska počas štrajku stále premávali, ich frekvencia odchodov nebola navýšená. Všetky autobusy z letiska boli preto extrémne preplnené.

Štrajky v Grécku zhrnutie

Štrajky v Grécku môžu výrazne zasiahnuť do vašich cestovateľských plánov. V prípade aténskeho metra to v mojom prípade bola iba nepohodlnejšia cesta autobusom. Pri ceste na Paros som už musel meniť lístok a cestovať o tri hodiny neskôr s inou spoločnosťou. V prípade cesty na Rhodos to už bola strata jedného dňa a extra letenka ktorú som si musel zakúpiť z Kréty na Rhodos, kedže Ryainair ma po zistení svojej chyby dopravili v ten istý deň aspoň na Krétu, kedže ich další let na Rhodos odlietal až o dva dni.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment