Home Cestovateľský blog Vikos Gorge, navštívte skvelý grécky Grand Canyon

Vikos Gorge, navštívte skvelý grécky Grand Canyon

by Karol
1 comment

Ak by ste chceli zažiť tradičné, turizmom len minimálne poznačené Grécko, vaše kroky by mali smerovať do regiónu Zagori. Jedná sa o hornatú oblasť na severozápade krajiny pri hraniciach s Albánskom. Okrem tradičných izolovaných dedín je tu hlavným lákadlom kaňon Vikos (Vikos Gorge), ktorý nájdete zapísaný aj v Guinessovej knihe rekordov. Kaňon je považovaný za najhlbší na svete v pomere k svojej šírke.

Región Zagori by ste mohli jednoduchou skombinovať aj s návštevou ďalšej jedinečnej časti Grécka, kláštormi Meteora. Autom sa zo Zagori do Meteora dostanete za zhruba dve hodiny.

Meteora, túry a ako zorganizovať cestu

Zagori región (Zagorochoria) a Vikos Gorge

Zagori tvorí 46 dedín, ktoré boli až do 50. rokov dvadsiateho storočia, keď tu bola postavená prvá cesta takmer úplne izolované od zvyšku krajiny. Tieto dediny boli navzájom prepojené iba horskými chodníkmi a tradičnými kamennými mostami. Domy a aj mosty sú postavené z miestneho kameňa a preto zapadajú veľmi prirodzene do horského rázu okolitej krajiny. O izolovanosti tohto regiónu o rozlohe takmer 1000 kilometrov štvorcových hovorí aj fakt, že celkovo tam žije iba 3700 obyvateľlov.

Most Kokkorou

Ako zorganizovať cestu

Zagori sa nachádza severne od regionálneho centra Ioannina, do ktorého sa dostenete bez problémov aj autobusom, alebo lietadlom. Ak ale nemáte auto, prejsť posledných zhruba 35 kilometrov z Ioanniny budete mať trocha problém. Ja som chcel pôvodne na dopravu využiť miestne autobusy. Tieto autobusy ale nepremávajú každý deň a ani sa mi nikde nepodarilo nájsť žiadny cestovný poriadok. Z tohto dôvodu som sa nakoniec rozhodol si požičať auto na letisku v Ioannine.

Aj keď je väčšina dedín pomerne miniatúrna, nebudete mať problém nájsť kvalitné ubytovanie, alebo reštauráciu. Horšie to už bude s obchodmi s potravinami. Ja som počul jedine o menšom supermarkete v dedine Kipoi.

Vitsa

Kde sa ubytovať

Ak by ste cestovali autom, dediny Vitsa, alebo Monodendri na južnej strane kaňonu by mohli byť pre vás zaujímavou základňou. Obe dediny sa nachádzajú v centrálnej časti turistami najnaštevovanejšej časti Zagori.

Ak auto nemáte, peší prechod medzi jednotlivými dedinami by bol najideálnejší. Jednalo by sa o veľmi pekné túry po chodníkoch, ktoré v minulosti využívali miestni obyvatelia. V tomto prípade by ste nemali jednu základňu a pri presune by ste so sebou museli niesť so sebou všetku svoju batožinu. Ako prvé miesto by ste si mohli vybrať jednu (alebo dve) z južných dedín: Kapesovo, Koukuli, Kipoi, alebo Tsepelovo. Odtiaľ by ste sa následne presunuli do Vitsa, alebo Monodendri. Nakoniec by ste sa mohli ubytovať v dedinách Vikos, alebo Papingo, kam by ste sa dostali prechodom cez kaňon Vikos. Pravdaže všetky tieto miesta sú dobrými alternatívami na ubytovanie aj v prípade ak by ste mali auto.

Vo všetkých týchto dedinách nebudete mať problém nájsť reštaurácie s tradičnou gréckou kuchyňou. Ak by ste ale mali chuť na negrécku kuchyňu, odporúčal by som vám zastaviť sa v talianskej reštaurácii Terracotta vo Vitsa (majiteľ a zároveň čašník je z Talianska). Osobne som bol veľmi pozitívne prekvapený z príjemného prostredia a kvality tejto reštaurácie.

Ak by ste cestovali bez auta, vedeli by ste v priebehu pár dní peši bez problémov absovovať trasu Beloi – Kapesovo – Koukuli – Kipoi – Vitsa – Monodendri – Vikos Gorge – Vikos -(Papingo – Dragonfly lake). O Beloi a Dragonfly lake budem písať v nasledujúcom odseku.

Most Misiou

Čo videť v Zagori

Určite najväčším lákadlom celého regiónu je kaňon Vikos. Jeden z najkrajších výhľadov na celý kaňon budete mať z výhliadky Beloi, nachádzajúcej sa pri dedine Vradeto. Titulnú fotografiu tohto článku som fotil práve z tejto výhliadky. Do Vradeta sa môžete dostať autom, ale posledných 20 minút k Beloi budete musieť prejsť po jednoduchom horskom chodníku. K Beloi sa môžete dostať aj po schodoch Vradeto (Vradeto steps). Tento tradičný chodník začína pri dedine Kapesovo.

Väčšina tradičných mostov je sústredená pri dedine Kipoi. Jedna z najzaujímavejších túr v Zagori vedie práve z Kipoi do Vitsa a počas tejto túry budete mať možnosť navštíviť väčšinu najznámejších mostov.

Výhľad z Oxya

V Monodendri budete môcť navštíviť malý kláštor St Paraskevi.

7 kilometrov severne od Monodendri sa nachádza ďalšia zaujímavá výhliadka nazývaná Oxya. Oxya je ešte jednoduchšie prístupná autom ako Beloi, keďže sa nachádza len pár minút peši od parkoviska. Podľa môjho názoru ale výhľady z Oxya sú o niečo menej zaujímavé ako z Beloi.

Zo severnej dediny Papingo budete môcť ešte absolvovať túru k horskej chate Astraka odkiaľ budete môcť pokračovať až k alpinskémi jazeru Drakolimni (Dragonfly lake).

Turistický chodník v kaňone

Vikos Gorge

Kaňon Vikos budete môcť navštíviť z dediny Monodendri, alebo Vikos. V oboch prípadoch sa túra začína stŕmym zostupom do kaňonu. Väčšina ľudí navštívi kaňon ako túru z Monodendri do Vikos. Túto 9 kilometrovú túru by te mali jedným smerom absolvovať normálnym tempom za 4 a pol hodiny. Alternatívnym koncom tejto túry by mohla byť aj dedina Papingo namiesto Vikos.

Po strmom zostupe z Monodendri na dno kaňonu budete väčšinu času prechádzať v lesíku v príjemnom chládku stromov v blízkosti rieky Voidomatis. Hoci vám stromy budú v mnohých prípadoch blokovať výhľad hore na steny kaňonu, budete stále prechádzať veľmi peknou prírodou. Pred výstupom k Vikos budete mať možnosť sa okúpať v studenej vode Voidomatis springs. Pri výstupe z kaňonu už nebudete chránení chládkom a preto si nezabudnite so sebou zobrať dostatok vody.

Po Príchode do Vikos sa budete môcť vrátiť tou istou cestou ako ste prišli do Monondendri. V tomto prípade by sa ale jednalo o pomerne dlhý a namáhavý deň. Väčšina ľudí sa rozhodne z Vikos vrátiť do Monodendri taxíkom. Za cestu taxíkom by ste ale museli platiť zhruba 40 až 50 eur.

Výstup k dedine Vikos

Túto túru by ste mohli pravdaže absovovať aj v opačnom smere z Vikos do Monodendri. Niektorí ľudia v tomto prípade neabsolvujú celú trasu až do Monodendri, ale krátko po zostupe sa vrátia tou istou cestou späť do Vikos. Ich argumentom na túto kratšiu túru je fakt, že najkrajšie výhľady z celej tejto trasy na kaňon sú práve pri zostupe z dediny Vikos (najkrajší výhľad z celého Zagori je z Beloi). Ak by som mal ja znova absolvovať túto túru, vybral by som si opäť smer Monodendri – Vikos.

Kaňon Vikos

Vikos Gorge a Zagori zhrnutie

Ak hladáte turistami nepreplné Grécko, Zagorochoria by bola pre vás skvelou voľbou. Hlavným lákadlom sú krásne túry, ale určite by ste sa nenudili aj keby ste si vybrali len kratšie prechádzky od vášho auta.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Meteora, túry a ako zorganizovať cestu - Dvere sveta dokorán 25. mája 2022 - 23:43

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment