Home Cestovateľský blog Ako zorganizovať cestu na Faerské ostrovy

Ako zorganizovať cestu na Faerské ostrovy

by Karol
3 komentáre

Faerské ostrovy patria medzi jedno z najizolovanejších a najmenej navštevovaných miest v Európe. Divoká príroda sem ale v posledných rokoch priťahuje stále viac turistov a ak uvažujete nad návštevou, mali by ste sa na cestu vydať čo najskôr. V posledných rokoch dochádzalo každý rok k výraznému zvyšovaniu počtu turistov, čo viedlo k zavedeniu veľmi vysokého vstupného pri návšteve najznámejších atrakcií.
Miesta, ktoré som navštívil počas cesty na Faerské ostrovy.

Geaografická poloha, počasie a politický status

Faerské ostrovy sa nachádzajú v severnej časti Atlantického oceánu medzi Škótskom a Islandom. Toto súostrovie je tvorené 18 ostrovmi s celkovou rozlohou 1399 kilometrov štvorcových. Faerské ostrovy sú autonómnou oblasťou Dánska, ale nie sú súčasťou Európskej únie.

Obdobie vhodné na návštevu Faerských ostrovov je pomerne krátke. Od októbra do mája sú z dôvodu geografickej polohy dni veľmi krátke a počasie veľmi nestále. Aj v letnom období každý deň v priebehu pár hodín, alebo minút môžete zažiť štyri ročné obdobia. Počas mojej sedemdňovej návštevy začiatkom augusta som zažil dva slnečné dni, jeden deň s pomerne silným dažďom počas celého dňa a zvyšok času bolo zamračené s občasným nie príliš silným dažďom. Z tohto dôvodu si so sebou určite nezabudnite zobrať pršiplášť a teplejšie oblečenie.

Ako sa dostať na Faerské ostrovy

Faerské ostrovy majú vlastnú leteckú spoločnosť Atlantic Airways so zakladňou na letisku Vágar. Najdôležitejšie destinácie Atlantic Airways sú Kodaň, Paríž, Bergen, Edinburgh a Reykjavík. Najlacnejšie sa do Vágaru dostanete z Dánska odkiaľ ceny spiatočných leteniek začínajú na 160 eur. Z Kodane do Vagaru lieta aj Scandinavian Airlines, ale ich ceny leteniek sú o niečo vyššie. Ak cestujete zo strednej Európy a nechcete kupovať dve separátne letenky (napríklad Viedeň – Kodaň a Kodaň – Vágar), KLM prevádzkuje code share lety s Atlantic Airways a spiatočné letenky z Viedne, alebo Prahy možete kúpiť už za 250 eur. Nevýhodou letov s KLM je vo väčšine prípadov nutnosť dvakrát presadať.

Na ostrovy je tiež možné cestovať s trajektom z Dánska a Islandu.

Ako cestovať po ostrovoch

Cesty na Faerských ostrovoch sú v dobrom stave a šoférovanie by preto nemalo robiť veľký problém. Nevýhodou je, že prenájom auta na jeden deň stojí minimálne 110 eur. Okrem toho je nutné platiť za trajekty a za niektoré podmorské tunely. Hlavne ak cestujete sami, môžete uvažovať nad využitím miestnych autobusov. Autobusmi sa dá dostať do väčšiny turistami navštevovaných miest a cestovný poriadok nadväzuje na čas odchodu trajektov.

Za 500 DKK (67 eur) je možné kúpiť 5 dňový lístok, s ktorým je možné cestovať so všetkými autobusmi a trajektami na súostroví. V tejto cene nie je zahrnutý iba trajekt na ostrov Mykines. 7 dňový lístok stojí 700 DKK. Pohodlné diaľkové autobusy sú na väčšine liniek skoro úplne prázdne a poskytujú bezplatné wifi.

Cestovanie na Faerských ostrovoch, tak ako vo všetkých škandinávskych krajinách je pomerne drahé. Prekvapujúco cestovanie helikoptérou je veľmi lacné. Miestne vláda dotuje linky prevádzkované helikoptérami, a nízke ceny lístkov môžu využiť aj zahraniční turisti. Ceny leteniek začínajú už na 11 eur. Ak ste niekedy chceli letieť helikoptérou, určite by ste mali využiť túto ponuku. Z dôvodu dotačnej politiky sú pre cudzincov dostupné iba letenky jedným smerom, návrat už musíte absolvovať autobusom. Zážitky z mojej cesty helikoptérou na ostrov Froðba.

Na Faerských ostrovoch nebudete vôbec potrebovať hotovosť. Všetky prevádzky akceptujú kreditné a debetné karty. Za sedemdňovy lístok na autobus som na letisku tiež zaplatil kartou.

Kedže Faerské ostrovy nie sú súčasťou Európskej únie, na volania sa nevzťahujú bezplatné tarify euro roamingu. Na letisku Vágar si je možné zakúpiť SIM kartu s 2GB dát od Føroya Tele za 97 DKK. Pokrytie Føroya Tele bolo na väčšine miest veľmi dobré.

Poplatky za túry. 27 eur za 2 hodiny

Jedným z negatív postupného nárastu počtu turistov cestujúcich na Faerské ostrovy je, že za mnohé túry, ktoré boli donedávna zadarmo budete musieť teraz platiť. Väčšina chodníkov prechádza cez súkromné pozemky a mnohí majitelia začali vyberať poplatky za prechod ich statkov. Vstupné je ale veľmi drahé a priemerná cena je okolo 27 eur. Vyberanie vstupného je odôvodňované ochranou prírody. 27 eur je podľa mňa extrémne vysoká cena a ochrana prírody je len výhovorka na rýchle zbohatnutie. Je potrebné si uvedomiť, že väčšina z týchto túr netrvá viac ako dve hodiny.

Z tých najznámejších miest sú momentálne spoplatnené ostrov Mykines, jazero Sorvagsvatn a pláž Saksun.

Ubytovanie a strava

V hlavnej turistickej sezóne za jednu noc ubytovania zaplatíte minimálne 100 eur. V prípade ak ste ochotní zdieľať kúpeľňu s ďalšími ľudmi, môžete zohnať ubytovanie pre dve osoby už za 60 eur na noc. Pri letisku Vágar sa nachádza aj hostel, kde za jednu noc zaplatíte 33 eur. Hotelov na ostrovoch je veľmi málo a preto by ste mali hľadať ubytovanie aj cez Airbnb a spraviť rezerváciu čo najskôr. Pravdaže zďaleka najlacnejšie sú stanové miesta ak by ste cestovali so svojím stanom.

Stravovanie je tiež pomerne drahé. V hlavnom meste Tórshavn najdete niekoľko cenovo nižších take away reštaurácií. Sieť supermarketov je dobrá a väčší obchod nájdete bezproblémov aj v menších mestách.

Faerské ostrovy viac informácií

V tomto blogu uvádzam len základné informácie ohľadom Faerských ostrovoch. Po absolvovaní mojej cesty v prvej polovici augusta napíšem podrobnejší blog o mojích dojmoch a o miestach, ktoré som navštívil. Dovtedy sa môžete nechať inšpirovať na visitfaroeislands.com.

3 komentáre

Súvisiace články

3 komentáre

Top 10: najkrajšie ostrovy na svete - Dvere sveta dokorán 6. apríla 2020 - 1:01

[…] rozšíriť. Horúcimi kandidátmi sú napríklad: Svalbard/ Špicbergy, Lofoty, Faerské ostrovy (kam som mal ísť v auguste, ale koronavírus ma asi nepustí), Azorské ostrovy, Socotra v Jemene, Island of Mozambique, […]

Reply
Chcete zadarmo test na Covid-19? Navštívte Faerské ostrovy - Dvere sveta dokorán 28. júla 2020 - 23:25

[…] turistov. Základne informácie ako naplánovať cestu na Faerské ostrovy nájdete v tomto mojom staršom blogu. Aktuálne informácie o testoch a krajine budem postupne zverejňovať budúci týžden po mojom […]

Reply
Najkrajšie miesta na Faerských ostrovoch - Dvere sveta dokorán 13. augusta 2020 - 19:54

[…] pobytu z dôvodu zlého počasia nestihol absolvovať asi štvrtinu výletov z pôvodného plánu. Ako zorganizovať cestu na Faerské ostrovy som už písal v predchádzajúcom blogu a dnes len zhrniem podľa mňa najzaujímavejšie miesta […]

Reply

Leave a Comment