Home Letecké spoločnosti Finnair Business light letenky bez batožiny a loungu

Finnair Business light letenky bez batožiny a loungu

by Karol
0 comment

Finnair začali od 15. júna 2021 predávať Business Light letenky, pri ktorých sú značne obmedzené benefity pasažierov. Podľa nových podmienok nebudú mať pasažieri cestujúci v biznis triede s Light tarifnou triedou prístup do loungu, zadarmo bude iba 10 kilogramová príručná batožina, výber sedadla bude za poplatok, check in bude možný iba pri prepážkach ekonomickej triedy a vstup na palubu bude v skupine spolu s pasažiermi cestujúcimi v ekonomickej triede.

Business Light letenky zatiaľ nie sú v predaji na letoch do Severnej Ameriky.

Finnair business light

Ako som už pred pár týždňami predpokladal, v budúcnosti budú najlacnejšie letenky v biznis triede bez vstupu do biznis salónikov. Ako prvé začali predávať tento typ leteniek Emirates (blog tu) a Qatar Airways (blog tu). Ak sa k takémuto kroku odhodlali blízkovýchodné letecké spoločnosti budujúce si imidž na luxuse, bolo len otázkou času, kedy ich budú nasledovať aj ďalšie aerolinky.

Prvou európskou leteckou spoločnosťou, ktorá sa rozhodla využiť model nízkonákladových aeroliniek aj v biznis triede je Finnair. Od 15. júna majú Finnair v predaji tri druhy taríf: Business Light, Bussines Classic a Bussines Flex. V prípade Classic a Flex ostávajú všetky benefity zachované. V prípade Light si v podstate kupujete iba miesto v biznis triede a štandardný servis počas letu. Za check-in batožinu , vstup do biznis salónika, alebo rezerváciu sedadla si budete môcť doplatiť zvlášť. Za Bussines Light dostanete tiež menej míľ do vášho vernostného programu Oneworld.

Ceny leteniek sa ale zavedením novej rezervačnej triedy výrazne neznížili. Napríklad spiatočná letenka Finnair Bussines Light z Viedne do Soulu stojí teraz 2400 eur. Za Bussines Classic by ste zaplatili 2700 eur. Ak by ste chceli mať zachované všetky benefity biznis triedy, oplatilo by sa vám viac kúpiť priamo Bussines Classic. Ešte podstatnejšie je, že aj s Light letenkou sú Finnair momentálne stále oveľa drahší ako mnoho konkurenčných leteckých spoločností, pri ktorých dostanete stále všetky klasické benefity biznis triedy.

Ako sa vyhnúť poplatkom navyše

Ak ste držiteľom Oneworld Sapphire, alebo Emerald, všetky benefity týchto statusov vám budú uznané aj v prípade leteniek Business Light. Za check-in batožinu, lounge, alebo výber sedadla si teda nebudete musieť priplácať. Tiež budete mať naďalej možnosť využiť biznis prepážky pri check-in a umožnený bude aj prednostný vstup na palubu lietadla.

Finnair Business Light zhrnutie

Problémom všetkých týchto leteniek bez klasických benefitov je, že mnoho ľudí si nebude pri kúpe letenky vedomých nových obmedzení. To bude následne viesť k mnohým konfliktom na letiskách a frustrácii pasažierov. Podľa môjho názoru je veľmi nešťastné, že za 2400 eur dostane cestujúci iba základnú letenku. Finnair v tomto prípade išli naozaj do extrému. Emirates a Qatar Airways obmedzili iba vstup do salónikov a výber sedadla v najlacnejších rezervačných triedach. Nemať zadarmo podpalubnú batožinu, alebo prednostný vstup do lietadla v prípade biznis triedy je krokom zlým smerom.

Prehľad všetkých druhov taríf Finnair nájdete tu.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment