Home Letecké spoločnosti Turkish Airlines zmenia názov

Turkish Airlines zmenia názov

by Karol
0 comment

Možno ste už zachytili informáciu, že Turecko zmenilo svoj oficiálny názov v angličtine. Napríklad v OSN a NATO sa už začalo používať Türkiye namiesto Turkey. Nejedná sa o prvú a určite ani nie o poslednú zmenu názvu krajiny na svete. Napríklad Svazisjko sa v roku 2018 premenovalo na Eswatini. Türkiye má viac odzrkadlovať identitu krajiny a má predísť so zámenou s moriakom. Ako väčšina z vás určite vie, turkey v angličtine znamená práve moriak. Turecký prezident Erdogan minulý týždeň vyhlásil, že svoj názov zmenia aj Turkish Airlines.

Turkish Airlines nový názov: Türk Hava Yolları

Podľa prvého vyjadrenia Erdogana malo pomenovanie Türkiye Hava Yolları nahradiť doterajšie Turkish Airlines. Po kritike niektorých tureckých politikov následne oznámil, že nové meno bude Türk Hava Yolları (odpor proti proti Türkiye má súvis s kurdskou menšinou žijúcou v Turecku).

Zmeniť oficiálne názov leteckej spoločnosti je jedna vec, ale aby ľudia začali aktívne používať Türk Hava Yolları už také jednoduché nebude. Hlavným problémom budú slová Hava Yolları, čo po turecky znamená letecká spoločnosť. Je prekvapujúce, že aj v anglickej prezentácii firmy bude používaný turecký jazyk. Hlavne ak berieme do úvahy, že hovoríme o jednej z najväčších leteckých spoločností na svete. Predpokladám, že veľká väčšina ľudí bude jednoducho naďalej používať pôvodnú anglickú verziu.

Predstavte si napríklad, že by letecká spoločnosť EVA Air začala používať svoj čínsky názov. V čínštine sa tieto taiwanské aerolinky volajú 長榮航空, čiže Changrong Hangkong. Tento názov by si určite skoro nikto nezapämatal.

Predpokladám, že časom aj Turkish upravia svoje nové pomenovanie, aby bolo zrozumiteľnejšie aj pre ich zahraničných pasažierov. Ďalšou možnosťou je využitie už v minulosti používanej skratky THY.

Turkish Airlines: hotel a výlety zadarmo pri prestupe v Istanbule

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment