Home Cestovateľský blog Čile: SIM karta, bankomaty a cesta z letiska v Santiagu

Čile: SIM karta, bankomaty a cesta z letiska v Santiagu

by Karol
0 comment

V dnešnom blogu v krátkosti zhrniem niekoľko praktických informácií, o ktorých by ste mali vedieť pred príchodom do Čile. Budem sa venovať hlavne témam ako sú bankomaty, platobné karty, SIM karty v Čile a ceste z letiska v Santiagu.

Všetky ceny budem uvádzať v čilských peso. Dnes, 11.3.2023 by ste za jedno euro dostali 852 peso.

Bankomaty, zmenárne a platby kartami

S platobnou kartou budete mať možnosť platiť v Čile takmer na všetkých predajných miestach. Jednou z výnimiek je mestká doprava, na ktorú budete pravdepodobne potrebovať hotovosť. Teoreticky by ste mali mať možnosť dobiť kredit na dopravnej karte aj platobnou kartou. Ja som ale nenašiel fungujúci terminál, ktorý by karty akceptoval.

Pri výbere z bankomatov vám bude miestnou bankou zaúčtovaný jednorázový poplatok vo výške 7500 peso. Tento poplatok je fixný, bez ohľadu na výšku výberu.

Ak by ste sa chceli vyhnúť tomuto poplatku, mohli by ste si zameniť hotovosť. V zmenárni na letisku bol ale výmenný kurz veľmi nevýhodný. Za jedno euro by som dostal iba 650 peso.

Pri platbách kreditnou kartou v platobných termináloch si dávajte pozor na extra poplatky. V niektorých prípadoch si banka obchodníka účtuje navyše poplatok vo výške 5 až 8%, ktorý je na termináloch označený ako recarga. Ja som vždy, keď mi mal byť naúčtovaný poplatok navyše takúto transakciu zamietol. Namiesto toho som použil debetnú kartu, pri použití ktorej bola transakcia vždy spracovaná bez akýchkoľvek ďalších poplatkov.

Zahraniční turisti, ktorí platia za ubytovanie platobnou kartou, alebo hotovosťou v USD, nemusia platiť DPH, ktoré je vo výške 19%. Niektoré lacné malé hotely ale nemusia participovať v tomto programe.

SIM karty v Čile

Čile má niekoľko mobilných operátorov a vo všeobecnosti je Movistar považovaný za asi najlepšiu voľbu pri kúpe SIM karty. Na letisku som ale nenašiel žiadneho zástupcu mobilných operátorov a kartu som si kúpil až priamo v centre mesta v predajni Movistar.

Cena mobilných dát v Čile je až neuveriteľne lacná. Za 40G platných 30 dní som zaplatil iba 3900 peso (cca 4,5 eur). Za SIM kartu som už nemusel extra platiť.

Celý proces aktivácie karty trval menej ako dve minúty a nepotreboval som ani pas.

Ak by ste v Čile strávili viac ako mesiac, budete si musieť váš mobil “homologizovať”. Na tento proces budete potrebovať potvrdenie o zakúpení vášho telefónu. Po 30 dňoch bez homologizácie by bol váš telefón zablokovaný.

Doprava z letiska Santiago de Chile

Uber v Čile ešte nie je úplne oficiálny a pri vyzdvihnutí cestujúcich na letisku sa v minulosti už vyskytli konflikty s miestnymi taxikármi. Z tohto dôvodu som sa rozhodol cestovať z letiska mestskou dopravou.

Ak by ste išli cez deň z letiska, za taxík alebo Uber do centra by ste zaplatili zhruba 15 000 až 20 00 peso. Pri ceste na letisko s Uberom by ste už nemali mať žiadny problém. Ja som sa nakoniec rozhodol pri návrate na letisko opäť využiť mestkú dopravu, keďže celý proces bol pomerne jednoduchý a rýchly.

Aj keď má Santiago de Chile niekoľko liniek metra, s letiskom je zatiaľ prepojené iba autobusmi. Spoločnosti Turbus a Centropuerto prevádzkujú spoje medzi letiskom a mestom s odchodom každých 10 až 30 minút. Za lístok by ste zaplatili 1800, alebo 2000 peso. Za lístok budete môcť platiť aj platobnými kartami.

Najrýchlejšie sa do centra dostanete, keď z autobusu vystúpite na stanici metra Pajaritos. Z letiska sa na Pajaritos dostanete za 15 minút a prestup na metro je veľmi rýchly. Na zakúpenie metro karty ale budete potrebovať hotovosť.

Cesta metrom z Pajaritos priamo do centra trvá zhruba 20 minút.

Pri odlete zo Santiaga by ste mali prísť na letisko s dostatočným časovým predstihom. Ja som strávil čakaním v radoch na bezpečnostnú a pasovú kontrolu zhruba 45 minút.

Platby platobnými kartami v Argentíne sú teraz oveľa výhodnejšie

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment