Home Cestovateľský blog Všetko čo by ste mali vedieť o Japan Rail Pass

Všetko čo by ste mali vedieť o Japan Rail Pass

by Karol
0 comment

Ak plánujete cestovať v Japonsku intenzívnejšie a na dlhšie vzdialenosti, mali by ste určite uvažovať o zakúpení Japan Rail Pass. Tento predplatený lístok japonských železníc budete môcť využiť takmer na neobmedzené cestovanie po celej krajine.

Typy Japan Rail Pass

Väčšina turistov, ktorí cestujú do Japonska prvý raz si zakúpi rail pass s planosťou na celé územie krajiny. Ak budete chcieť v priebehu krátkeho času navštíviť turistami najobľúbenejšie miesta ako Tokio, Kyoto, Osaku, Himeji a Hiroshimu, bude sa jednať pravdepodobne o najlepšiu voľbu. Či už ohľadom ceny, alebo rýchlosti presunu.

Okrem týchto tradičných lístkov existujú ale aj mnohé regionálne verzie. Ak sa nechystáte cestovať po celej krajine, tie môžu byť pre vás cenovo výhodnejšie.

Ak budete napríklad cestovať iba po Hokkaide, mohli by ste si zakúpiť Hokkaido Rail Pass. S Kansai Area Pass by ste mohli cestovať neobmedzene medzi turistami obľúbenými mestami ako Osaka, Nara a Kyoto (okrem iných). Na výber budete mať až z vyše dvadsiatky regionálnych passov.

Dĺžka platnosti tradičných celoštátnych lístkov je 7, 14, alebo 21 dní. Pri regionálnych lístkoch sú to väčšinou tri až sedem dní.

Kde si zakúpiť Japan Rail Pass

Japonské železnice očividne žijú ešte v 20. storočí, keďže zakúpenie lístkov je oveľa zložitejšie ako by mohlo byť. Rail pass si budete môcť zakúpiť aj online, ale váš lístok vám bude doručený klasicky poštou, alebo kuriérom. V podstate dostanete takzvaný exchange order, potvrdenie o zakúpení Japan Rail Pass. Exchange order budete následne musieť fyzicky doniesť do Japonska, kde si ho vymeníte už za lístok na konkrétne časové obdobie.

Japan Rail Pass si budete môcť zakúpiť online priamo od japonských železníc, alebo od niektorého z autorizovaných predajcov. V Bratislave nájdete tiež jednu agentúru, ktorá predáva rail pass, ale ich ceny sú oveľa vyššie ako u ostatných predajcov mimo Slovenska. Ak by ste využil zahraničnú agentúru a priplatili za doručenie prostredníctvom UPC, stále by ste ušetrili skoro 40 eur oproti kúpe cez agenta na Slovensku.

Lístok si budete môcť zakúpiť aj po príchode do Japonska na jednom z mnohých predajných miest po celej krajine. Momentálne je možné lístky zakúpiť priamo v Japonsku iba do 31. marca 2023. Ak by ste cestovali do Japonska po tomto dátume, overte si, či bol predaj predĺžený aj po tomto termíne.

Cena Japan Rail Pass

Kúpiť si budete môcť takzvaný Ordinary, alebo Green lístok. S Ordinary (obyčajný) lístkom budete môcť cestovať v druhej triede a s Green v prvej triede.

Cena pri zakúpení cez niektorú z akreditovaných agentúr (momentálne dostanete za 1 euro 144,4 yenov):

Cena lístka pri kúpe na webovej stránke japonských železníc, alebo priamo v Japonsku:

Japan Rail Pass zakúpený priamo v Japonsku je približne o 10% drahší ako ho predávajú autorizovaní predajcovia. Ak by ste si lístok zakúpili online priamo od japonských železníc, miestenku na konkrétny vlak si budete môcť spraviť aj na internete. V ostatných prípadoch dostanete miestenku iba priamo na vlakových staniciach. Môže to byť ktorákoľvek stanica. Napríklad už v Tokiu si budete môcť rezervovať miestenky na všetky spoje.

Aktualizácia apríl 2023: Japonské železnice od októbra 2023 zvýšia cenu rail passov. Základný týždňový lístok bude stáť 50 000 jenov, 14 dňový 80 000 jenov a 21 dňový 100 000 jenov. Japan Rail Pass tak zdražie o takmer 70%. Pri takýchto vysokých cenách si overte, či by nebolo pre vás výhodnejšie kupovať klasické vlakové a autobusové lístky.

Výmena exchange order za lístok

Po príchode do Japonska si vymeníte váš exchange order za samotný lístok s konkrétnym dátumom začiatku jeho platnosti.

Dávajte si ale pozor, aby ste lístok nestratili. Ak by ste stratili váš rail pass, nebudete ho môcť nahradiť za nový. A aj už rezervovné spoje sa stanú neplatnými.

Rezervácie miesteniek na vlak

Ak ste si exchange order nekúpili online na webovej stránke japonských železníc, lístok na konkrétny vlak si budete môcť rezervovať iba priamo na vlakovej stanici.

Hlavne lístky na shinkanzen na niektorých trasách môžu byť vypredané aj niekoľko dní dopredu. Preto by ste si mali vašu miestenku rezervovať s dostatočným časovým predstihom.

Na vlak by ste mohli nasadnúť aj bez rezervácie, ale takto nebudete mať garantované voľné miesto na sedenie.

Ja som si vždy pred príchodom na vlakovú stanicu našiel na internete konrétny spoj, na ktorý som si chcel rezervovať lístok. V minulosti som využíval webovú stránku Hyperdia, ktorá poskytovala veľmi prehľadný cestovný poriadok. Hyperdia ale od začiatku roka 2023 uvádza iba názvy vlakov medzi vyhľadávanými stanicami bez konkrétnych časov odchodov.

Webová stránka Japan route planer predstavuje momentálne asi najlepší zdroj informácií o čase odchodov vlakov.

Lístok si budete môcť rezervovať na takmer všetky vlaky skupiny Japan Railways (JR). Výnimkou sú iba shinkanseny Nozomi a Mizuho. Japan Rail Pass nebudete môcť využiť aj na niektorých kratších úsekoch súkromných železníc mimo JR.

Niekoré miestne vlaky vo veľkých mestách patria tiež pod skupinu JR, ale vo väčšine prípadov si pri cestách v rámci miest ako Tokio, alebo Osaka budete musieť zakúpiť separátne lístky.

Pri ceste metrom a aj na platby za ostatné menšie položky pri cestách v Japonsku by som vám odporúčal využiť kartu Suica, o ktorej som už písal v tomto blogu.

Ako cestovať s Japan Rail Pass

Na vstup do vlaku budete vždy využívať váš rail pass. Miestenka, ktorú dostanete pri rezervácii vášho spoja slúži iba ako informácia o príchode/ odchode vlaku a čísle vášho sedadla.

Ak by ste náhodou stratili váš rail pass, len s miestenkou by ste sa do vlaku nedostali.

Samotný vstup na nástupište je veľmi jednoduchý. Stačí ak vložíte váš rail pass do automatickej čítačky na turniketoch pri vstupe do stanice.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment