Home Cestovateľský blog Teapot Mountain a ďalšie túry na severnom Taiwane

Teapot Mountain a ďalšie túry na severnom Taiwane

by Karol
4 komentáre

Teapot Mountain poskytuje jeden z najkrajších výhľadov aké sa vám môžu naskytnúť na severnom Taiwane.

Taipei, metropola Taiwanu je z troch strán obkolesené horami a možností na turistiku je tu veľmi veľa. Osobne mám ale v celej oblasti najradšej túry pri malom mestečku Ruifang, 30 kilometrov severovýchodne od Taipei. Kombinácia zelených hôr a Tichého oceánu vytvára nádherné scenérie.

Teapot Mountain 茶壺山

Teapot Mountain a Keelung Mountain

Výstup na Teapot Mountain je pomerne jednoduchý a ak je možné, mali by ste sa vyhnúť návšteve cez víkend, keď je tu podstatne viac ľudí ako cez pracovné dni. Z autobusovej zastávky na vrchol by ste sa bez problémov mali dostať do jednej hodiny.

Kedže túra je jednoduchá, odporučil by som vám pokračovať ešte zhruba ďalšie dva kilometre smerom na Banping Mountain (半屏山) odkiaľ budete mať ešte krajší výhľad na Teapot Mountain a celé severné pobrežie.

Z Taipei sa na Teapot Mountain (konečná zastávka) dostanete autobusom číslo 1062.

Stegosaurus Ridge 劍龍稜

Stegosaurus Ridge
Stegosaurus Ridge

Na rozdiel od Teapot Mountain je Stegosaurus Ridge pomerne náročná túra. Okrem toho, že na chodníkoch je veľa blata a sú šmykľavé, budete tiež prechádzať hustou vegetáciou. Vo vyšších polohách je mnoho strmých skalách a preto by som neodporúčal túto túru nikomu kto má problém s výškami. Na túru si oblečte dlhé nohavice, tričko s dlhým rukávmi a hlavne budete potrebovať dobré outdoorové topánky.

Chodník začína na 80,1 kilometri pri zastávke autobusu Taijin gongsi (台金公司). Z Ruifang sa do Tianjin gongsi dostanete autobusom číslo 886 (odchod 7:30, 9:20, 10:40 ráno).

Chodník začína len malou dierou v plote, a po zhruba 300 metroch sa budete musieť dostať na druhú stranu rieky a pokračovať asfaltovou cestou. Zvyšok trasy je už viac menej zreteľný.

Zo Stegosaurus Ridge sa nakoniec môžete dostať až na Teapot Mountain a odtiaľ sa vrátiť autobusom naspäť do Taipei. Ak by ste išli bez zastavenia rýchlejším tempom, celá trasa by sa dala zvládnuť za 4 hodiny. Ale počítajte radšej aspoň so šiestimi hodinami ak by ste chceli robiť častejšie zastávky a ísť pomalším tempom.

Bitoujiao 鼻頭角步道

Bitoujiao

Bitoujiao je malý poloostrov 15 kilometrov východne od Ruifang. Na hlavnej časťi Bitoujiao sú vybudované drevené chodníky a hlavne cez víkend sem prichádza množstvo rodín s deťmi. Trasa ktorá je ale podstatne krajšia a kde stretnete len minimum turistov prechádza popod útesmi tohto poloostrova, ktoré pripomínajú severné pobrežie Írska. Chodník začína z pláže malej rybárskej dediny kam sa dostanete priamo z Taipei autobusom číslo 1811 (8:50, 10:20), alebo z Ruifang autobusom číslo 886 (pracovné dni o 7:30, 9:20, 11:40). Ak by ste išli autobusom 1811 z Taipei Main station, nezabudnite si pred nástupom do autobusu zabezpečiť miestenku na neďalekej autobusovej stanici.

Ďalšie zaujímavé miesta na severe Taiwanu, alebo priamo v Taipei: http://dveresvetadokoran.sk/2019/05/22/turistami-menej-navstevovane-miesta-v-taipei/

4 komentáre

Súvisiace články

4 komentáre

Turistami menej navštevované miesta v Taipei - Dvere sveta dokorán 22. mája 2019 - 20:30

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Filipíny, postrehy z cesty po Cebu - Dvere sveta dokorán 18. júna 2019 - 16:44

[…] Zaujímavé miesta na pešie túry na severnom Taiwane: http://dveresvetadokoran.sk/2019/05/13/teapot-mountain/ […]

Reply
Moje cestovateľské plány po koronavíruse - Dvere sveta dokorán 26. apríla 2020 - 21:02

[…] Severný Taiwan […]

Reply
TOP 10: Najkrajšie mestá na svete - Dvere sveta dokorán 24. mája 2020 - 21:21

[…] mať na výber z nespočetného množstva nočných trhov. Taipei je z troch strán obklopené horami, ktoré poskytujú príležitosť na nespočetné množstvo výletov. Najväčším negatívom mesta je klíma a určite by ste sa mali vyhnúť ceste počas horúceho […]

Reply

Leave a Comment