Home Hotelové siete Ako zrušiť letenky a ubytovanie v čase koronavírusu

Ako zrušiť letenky a ubytovanie v čase koronavírusu

by Karol
4 komentáre

Koronavírus asi zasiahol do cestovateľských plánov väčšiny z nás. Veľa ľudí spravilo nerefundovateľné rezervácie leteniek a ubytovania v čase, keď sa koronavírus ešte neobjavil ani v čínskom Wuhane. Ja som napríkad od začiatku marca do konca apríla mal byť v Južnej Amerike. Začiatkom mája som mal ísť do Grécka a na druhú polovicu mája som mal letenku do Hong Kongu. Ako zrušiť letenky a ubytovanie, aby sme minimalizovali naše straty?

Ako zrušiť letenky

Ak máte cestovať v najbližších mesiacoch, odporučil by som zatiaľ nerušiť letenky. Pri dobrovoľnom zrušení leteniek vám letecká spoločnosť vystaví maximálne voucher, ktorý je možné využiť na kúpu letenky v nasledujúcich 12 mesiacoch. Ak by aj váš let neskôr nebol zrušený, nemyslím si, že by letecké spoločnosti odstúpili od možnosti zrušenia letenky výmenou za voucher. Pravdaže ak ste kúpili plne refundovateľnú letenku, tento problém nemusíte riešiť.

Ak ale letecká spoločnosť váš let zruší, podľa najnovšieho nariadenia EC261 máte nárok odmietnuť voucher a žiadať plnú refundáciu. Nariadenie EC261 sa ale nevzťahuje na odlety mimo Európskej únie, Švajčiarska, Nórska a Islandu. Ak sa nemôžete odvolať na EC261, v prípade zrušeného letu by som odporúčal kontaktovať priamo leteckú spoločnosť, alebo cestovnú kanceláriu so žiadosťou o refundáciu letenky (podľa toho, kde ste kupovali letenku). Za môj zrušený let z Belehradu do Hong Kongu mi Qatar Airways pôvodne automaticky vystavili voucher. Na moju následnú žiadosť o refundáciu letenky Qatar Airways reagovali pozitívne a peniaze mi boli odoslané na účet.

V Brazílii mi letecká spoločnosť Latam zrušili dva vnútroštátne lety a teraz som tiež v štádiu riešenia refundácie. Ak by ste neuspeli s vašou žiadosťou, poslednou možnosťou je požiadať vašu banku o chargeback ak ste platili kreditnou kartou.

Doteraz jedinú stratu som utrpel za tri letenky na vnútroštátnych letoch Latam v Čile. Tieto lety boli prevádzkované podľa plánu a Latam poskytovali iba možnosť zmeny dátumu. V tomto prípade som ale za každú letenku zaplatil iba 10 eur a moja strata nebola veľmi veľká.

Zrušenie ubytovania

Ak máte cez niektorého online predajcu ubytovania spravenú nerefundovateľnú rezerváciu, odporúčal by som kontaktovať priamo váš hotel. Napríklad Booking.com odporúča všetkým ubytovacím zariadeniam zrušenie všetkých rezervácií bez storno poplatkov. V prípade mojich dvoch nerefundovateľných rezervácii mi bolo umožnené bezplatné zrušenie rezervácie v oboch prípadoch.

Veľmi dobrý prístup k zákazníkom zvolili v Airbnb. Všetky rezervácie spred 14. marca 2020 je možné veľmi jednoducho zrušiť priamo na web stránke, alebo aplikácii Airbnb. Momentálne táto možnosť platí na ubytovanie do 14. apríla 2020. Predpokladám ale, že možnosť 100% refundácie za ubytovanie bude predĺžená aj po tomto dátume.

Ak ste robili rezerváciu priamo s hotelom, alebo hotelovou sieťou, odporúčal by som opäť kontaktovať priamo daný hotel. Väščina hotelových sietí vám umožní zrušiť aj plne predplatené rezervácie. Je to napríklad aj politika siete Accor, ktorí mi umožnili zrušiť nerefundovateľnú rezerváciu v Buenos Aires.

4 komentáre

Súvisiace články

4 komentáre

Koronavírus: bezplatné zrušenie leteniek - Dvere sveta dokorán 15. apríla 2020 - 9:52

[…] Hotelové siete […]

Reply
Letisko Viedeň poskytuje test na koronavírus - Dvere sveta dokorán 3. mája 2020 - 21:16

[…] Hotelové siete […]

Reply

Leave a Comment