Home Cestovateľský blog Na Mykonos sa už nikdy nechcem vrátiť

Na Mykonos sa už nikdy nechcem vrátiť

by Karol
7 komentárov

Na Mykonos sa nechcem vrátiť nie preto, že by sa mi nepáčil. Práve naopak. Chcem si uchovať moje veľmi pozitívne dojmy z návštevy, ktorá bola ideálne načasovaná. Za posledných 20 až 30 rokov nebol lepší čas na cestu na Mykonos ako týchto niekoľko týždňov začiatkom leta 2020. Na ostrov som vycestoval tri týždne po otvorení hraníc Grécka, ktoré boli zatvorené v dôsledku pandémie koronavírusu. Všetky reštaurácie a obchody už boli otvorené, ale turistov ste tu mohli stretnúť len veľmi málo.

Myslím si, že ak by som sem vycestoval v rovnakom období pred rokom, určite by som Mykonos nenávidel. Tento kykladský ostrov je najdrahšou dovolenkovou destináciou v Grécku a v lete býva extrémne preplnený. Z tohto dôvodu som moju návštevu odkladal niekoľko rokov. Podľa vyjadrení miestnych obyvateľov tu počas prvej polovice júla trávilo dovolenku oveľa menej ľudí ako za normálnych okolností v októbri, ktorý nie je považovaný za hlavnú sezónu.

Mykonos, Little Venice

Ako sa dostať na Mykonos a doprava po ostrove

Z Viedne a Budapešti prevádzkujú priame spojenie na Mykonos Austrian Airlines, Ryanair a Wizzair. Priletieť budete môcť aj do Atén odkiaľ budete pokračovať vnútroštátnym letom, alebo trajektom z prístavu Pireus. Najrýchlejšia loď zvládne túto trasu za 2 hodiny a 35 minút a cena lístka začína na niečo vyše tridsiatich eurách. Najlepšie obdobie na návštevu sú mesiace september, október, alebo máj a jún, keď je na ostrove menej turistov. Väčšina turistov sa ubytuje v rušnom historickom meste Mykonos, kde sa nachádza aj hlavný prístav. Hotely nájdete ale po celom ostrove, ktorý je pomerne malý (105 kilometrov štvorcových).

Medzi historickým centrom a prístavom, letiskom a mnohými plážami premávajú autobusy. Ich frekvencia je dosť obmedzená a preto si dopredu overte cestovný poriadok. Veľmi populárny je aj prenájom malých motoriek (od 15 eur/ deň) a štvorkoliek (od 20 eur/ deň). Hlavne na motorkách je potrebné si dávať veľký pozor, lebo ostrov je známy veľmi silnými vetrami.

Mykonos

Historické centrum

Historické centrum Mykonosu predstavuje klasické, až skoro gýčové Grécko s bielymi domami, modrými kupolami kostolov a tmavomodrým Egejským morom. Dláždené ulice predstavujú jedno veľké bludisko, kde bielu farbu prerušujú len farebné dvere a okenice a rôznofarebné kvety popínavých rastlín. Najlepším spôsobom ako spoznať mesto je nechať sa stratiť v spleti uličiek a pomaly objavovať romantické zákutia.

Popri tom natrafíte na množstvo malých kostolíkov voňajúcich po sviečkach, ktoré tu horia už stáročia. Občas sa môžete zastaviť v malých kaviarničkách na grécku kávu, alebo v niektorých z desiatok tradičných taverien. Večer mestu vdychujú život moderné bary a butiky. Určite sa tiež nezabudnite zastaviť pri tradičných veterných mlynoch na okraji starého mesta a v časti “malé Benátky”, kde vám pri drinku bude nohy obmývať rozbúrené more. Pred mojím príchodom som od mesta príliš veľa neočakával. Jeho veľkosť a krása ma ale veľmi príjemne prekvapili. Opäť musím ale zdôrazniť, že veľkou mierou k tomu prispela aj absencia turistov.

V dedinke Ano Mera nachádzajúcej sa vo vnútrozemí môžete navštíviť dva zaujímavé kláštory. Tým známejším je Panagia Tourliani a druhý, menej navštevovaný je kláštor Paleokastro.

V blízkosti Mykonosu sa nachádza ostrov Delos, na ktorý sa dostanete trajektom za menej ako 30 minút. Delos je najznámejší svojimi archeologickými vykopávkami z antického obdobia.

Mykonos

Pláže na ostrove

Mykonos je považovaný za jeden z najveternejších gréckych ostrovov. To spôsobuje, že väčšina turistov sa vyhýba plážam na severe ostrova, ktoré sú najviac vystavené vetrom. Na týchto plážach preto vládne oveľa kludnejšia atmosféra ako na plážach v južnej časti Mykonosu. Na tieto pláže nepremáva autobus a preto budete na návštevu potrebovať vlastné auto, alebo motorku. Asi najkrajšou plážou na severe je Agios Sostis.

Na väčšinu pláží na juhu ostrova sa dostanete aj autobusom. Tie najznámejšie sú Elia, Agrari, Paradise beach, Paraga, Platis Gialos, alebo Ornos. Priamo v centre mesta nájdete tiež menšiu pláž, ale tá a určite nevyrovná ostatným plážam Mykonosu.

Pláž Agrari

Mykonos zhrnutie

Mykonos ponúka všetko čo by ste mohli očakávať od ideálnej dovolenky v Grécku. Snažte sa ale vyhnúť hlavnej turistickej sezóne, keď býva ostrov preplnený turistami. Cesta z centra mesta na letisko, ktorá za normálnych okolností trvá 10 minút môže v dôsledku zápch v hlavnej sezóne trvať aj jednu hodinu.

Tiež sa pripravte na to, že budete musieť siahnuť hlboko do vašej peňaženky. Lepší hotel v júli a auguste vás vyjde minimálne na 250 eur za noc. Za malé pivo na niektorých miestach môžete zaplatiť aj 10 eur. Ceny v reštauráciách sú tiež vyššie ako inde v Grécku. Ak ale hľadáte lacnejšie možnosti ako sa prestravovať, napríklad gyros kúpite už za 4 euro. Ak by ste plánovali dovolenku v hlavnej sezóne, odporúčal by som návštevu susedného ostrova Paros (blog tu).

Čo vidieť na gréckom ostrove Milos, kde fotil svoju kampaň aj Dior

Odvrátená neromantická strana Santorini

7 komentárov

Súvisiace články

7 komentárov

Aký bol môj prvý let po otvorení hraníc - Dvere sveta dokorán 16. júla 2020 - 11:11

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Paros, skvelá alternatíva k Santorini a Mykonos - Dvere sveta dokorán 18. júla 2020 - 23:47

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Korfu - najzaujímavejšie miesta na návštevu - Dvere sveta dokorán 24. júla 2020 - 16:05

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Miles+Bonus, najlepší program Star Alliance? - Dvere sveta dokorán 29. júla 2020 - 0:47

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Grécko: môj test na koronavírus po prílete do Atén - Dvere sveta dokorán 17. augusta 2020 - 20:40

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Ako som využil koronu na cestovanie po Európe - Dvere sveta dokorán 4. septembra 2020 - 22:52

[…] a mnoho hotelov ešte ani nebolo otvorených. Okrem ostrovov Paros a Korfu som ešte návštivil aj Mykonos, ktorý som doteraz nemal odvahu navštíviť z dôvodu masového […]

Reply
Najlepší lounge na letisku v Aténach - Dvere sveta dokorán 18. septembra 2020 - 15:20

[…] podrobnejšie venovať Aegean lounge, kedže je súčasťou série blogov o mojej tohtoročnej ceste po gréckych ostrovoch a recenzie Aegean […]

Reply

Leave a Comment