Home Cestovateľský blog Čo vidieť v Taipei: turistami menej navštevované miesta

Čo vidieť v Taipei: turistami menej navštevované miesta

by Karol
8 komentárov

Taipei je turistami podstatne menej navštevované mesto v porovnaní s inými ázijskými metropolami. Je jedno v ktorej časti mesta sa ocitnete, všade bude určite niekoľko násobne viac Taiwančanov ako cudzincov. Väčšina návštevníkov navštívi iba najznámejšie miesta ako Longshan Temple, mrakodrap 101, alebo Chiang Kai-shek Memorial Hall.

Ja som v Taipei strávil skoro 5 rokov štúdium čínštiny, a v tomto článku by som chcel odporučiť zopár mojich obľúbených miest v tomto najväčšom meste na Taiwane.

Chrámy v Taipei

Taipei, Qingshan Temple

Len 500 metrov severne od turistami najnavštevovanejšieho chrámu Longshan sa nachádza Bangka Qingshan Temple. Tento chrám bol postavený už v roku 1856 a najkrajší je večer keď je celý osvetlený tradičnými čínskymi lampiónmi. V celom chráme na rozdiel od Longshan Temple vládne veľmi pokojná atmosféra a iba občas sem príde niekto zapáliť vonné tyčinky a pomodliť sa.

Na Taiwane je skoro na každej ulici väčší, alebo menší chrám. Bangka Qingshui Temple sa nachádza len pár minút chôdze od Qingshan Temple a je tiež jedným z najstarších chrámov v Taipei.

Pri metro stanici Yuanshan Park sa hneď vedľa seba nachádzajú ďalšie dva zaujímavé chrámy z 19. storočia. Prvým z nich je Taipei Confucius Temple a druhým je taostický chrám Dalongdong Bao’an Temple. Hlavne Confucius Temple je veľmi odlišný svojou architektúrou od ostaných chrámov. Je charakteristický svojou jednoduchosťou a bol postavený podľa predlohy chrámu v rodisku Konfucia v Qufu.

Konfucius Temple

Výhľad na Taipei z okolitých vrchov

Pár stoviek metrov od mrakodrapu 101 sa nachádza hora Xiangshan (Slonia hora). Xiangshan má len 183 metrov a výstup vám určite nebude robiť problém. Chodníky sú betónové a v noci sú osvetlené pouličným osvetlením. Najkrajší výhľad na Taipei je pri západe slnka, alebo večer na osvetlenú panorámu mesta.

Xiangshan je ale veľmi populárny výhliadkový bod, kde je hlavne podvečer množstvo ľudí. Na Xiangshan nájdete aj jedno pokojnejšie miesto. Hneď na úpätí hory sa chodník rozdvojuje. Vyberte sa po ľavom chodníku a po 5-10 minútach chôdze sa dostanete k čínskemu altánku. Za altánkom je chodník, ktorý vás dovedie k vyhliadkovej plošine. Po návšteve tejto plošiny môžete pokračovať ďalej hore až na vrchol Xiangshan.

Taipei, výhľad zo Xiangshan

Ak by ste prišli na Xiangshan cez deň, odporúčal by som vám pokračovať na vrch 95 Peak (95峰), ktorý má nadmorskú výšku 375 metrov a odkiaľ je ešte krajší výhľad na celé mesto. Na celý výstup a zostup budete potrebovať zhruba 2-3 hodiny.

Ďalším miestom so pekným výhľadom je Fuzhoushan Park. Na tomto mieste zaručene nestretnete žiadnych turistov a dokonca ani väčšina domácich nepozná tento park. Výstup je aj v tomto prípade jednoduchý a z vrchu je opäť výhľad na 101tku, ale z trocha väčšej vzdialenosti. Na Fuzhoushan by som odporúčal ísť popoludní.

Cyklistika v Taipei

Taipei City je z troch strán obklopené riekami popri ktorých sú vybudované kvalitné cyklotrasy. Po celom meste je množstvo stanovíšť zdieľaných bicyklov, takzvaných YouBike. Jedna zaujímavá trasa začína opäť pri metro stanici Yuanshan (Confucius Temple).

Po návšteve blízkych chrámov môžete najrpv navštíviť Fine Arts Museum a potom peši prejsť do Li An-Tai Historical House. V tomto vyše 200 ročnom dome môžete obdivovať tradičnú architektúru z provincie Fujian (kontinentálna Čína).

Od Li An Tai už môžete pokračovať bicyklom popri rieke Keelong smerom na východ. Popri ceste budete mať výhľad na Grand Hotel Taipei postavený v tradičnom čínskom štýle. Vašu cestu na bicykli môžete ukončiť na nočnom trhu Raohe (饒河夜市).

Cyklotrasa a Grand Hotel Taipei

Termálne kúpele

Na celom Taiwane je množstvo termálnych kúpeľov a jednou z najdostupnejších verejnou dopravou je oblasť Beitou. V Beitou by som ale odporúčal vyjsť trocha vyššie mimo mesta do pohoria Yangmingshan. Z metro stanice Shipai sa autobusom za 10-15 minút (508, alebo S8, vystúpiť na zastávke Xingyi Road 3) dostanete k skupine viacerých kúpeľov. Chuan Tang (川湯) sú menšie kúpele, ale sú postavené v zaujímavom japonskom štýle (Taiwan bol okupovaný Japonskom od roku 1895 do 1945).

Dihua ulica

Dihua je najstaršia ulica v celom Taipei. Môžete tu nájsť jedny z architektonicky najzaujímavejších budov z celého mesta postavených ešte v 19. storočí. Celá ulica je plná obchodov s tradičnou čínskou medicínou, alebo obchodov ponúkajúcich tradičné taiwanské pochutiny. Môžete tu tiež nájsť další zaujímavých chrám Xiahai City God Temple, ktorý vyhľadávajú hlavne ľudia hľadajúci si životného partnera.

Dihua Street

Baishawan pláž

Na prekvapenie mnohých na Taiwane nenájdete príliš veľa pekných pláží. Mojou najobľúbenejšou plážou na severe je Baishwan. Návštevu Baishawan môžete spojiť s návštevou Danshui, kde môžete navštíviť ružovú pevnosť, ktorá bola pôvodne postavená Španielmi a neskôr prestavaná Holanďanmi. Do Danshui sa môžete dostať najrýchlejšie červenou metro linkou a odtiaľ autobusom číslo 862, 863, alebo 867 na Baishawan.

Baishawan

Ju Ming Múzeum

Na severnom pobreží, zhruba 20 kilometrov od Baishawan sa nachádza múzeum sochára Ju Ming, ktorý sa preslávil hlavne svojimi Tai-či sochami. Väčšina z vyše 2000 exponatov je vystavených v parku špeciálne vytvorenom pre túto expozíciu.

Ju Ming Museum

Sever Taiwanu poskytuje tiež množstvo príležitostí na pešiu turistiku. Väčšinu týchto miest budete môcť navštíviť ako jednodňový výlet z Taipei. Viac o mojich najobľúbenejších miestach na turistiku na severe Taiwanu sa môžete dočítať v tomto článku: http://dveresvetadokoran.sk/2019/05/13/teapot-mountain/

8 komentárov

Súvisiace články

8 komentárov

Teapot Mountain a ďalšie túry na severnom Taiwane - Dvere sveta dokorán 22. mája 2019 - 20:55

[…] Cestovateľský blog […]

Reply
Soul: miesta s najlepšou modernou architektúrou - Dvere sveta dokorán 18. septembra 2019 - 14:40

[…] Mojím ďalším obľúbeným ázijským veľkomestom je Taipei, o ktorom som už písal v jednom z predchádzajúcich blogov. […]

Reply
Biznis trieda Ázia 1240€, Sydney, Auckland 1750€ - Dvere sveta dokorán 16. decembra 2019 - 15:28

[…] Pri presadaní v Číne je možné využiť až 6 dňový bezvízový tranzit. Xian je najznámejšie terakotovou armádou. Moje obľúbené, turistami menej navštevované miesta v Taipei. […]

Reply
Letiská poskytujúce výlety zadarmo pri prestupoch - Dvere sveta dokorán 18. decembra 2019 - 15:03

[…] Eva Air a China Airlines, dve najväčšie letecké spoločnosti na Taiwane lietajú z Taipei aj priamo do Viedne. V prípade, že dĺžka prestupu v Taipei je od 7 do 24 hodín, je možné využiť dva rôzne výlety zadarmo. Prvý výlet je priamo do Taipei, ktorý zahŕňa najznámejšie pamiatky mesta a druhý je po okolitých menších mestách. Zaregistrovať sa je možné dopredu cez formulár na internete, alebo priamo po príchode na letisko. Registrácia na letisku je v príletovej hale. Spojenie letiska Toayuan s centrom Taipei je veľmi dobré a rýchle a návštevu mesta nie je problém zorganizovať aj individuálne. Moje najobľúbenejšie menej navštevované miesta v Taipei. […]

Reply
TOP 10: Najkrajšie mestá na svete - Dvere sveta dokorán 24. mája 2020 - 21:20

[…] K Taipei mám veľmi špecifický vzťah, kedže som tam strávil vyše päť rokov štúdiom čínštiny. Na prvý pohľad Taipei nie je veľmi pekné mesto, ale pod povrchom ukrýva oveľa viac ako sa môže na prvý pohľad zdať. Taipei je v mnohých ohľadoch oveľa čínskejšie ako mnohé čínske veľkomestá. Len množstvo chrámov je tu neporovnateľne väčšie ako na druhej strane Taiwanskéh prielivu. Milovníci jedla tu budú mať na výber z nespočetného množstva nočných trhov. Taipei je z troch strán obklopené horami, ktoré poskytujú príležitosť na nespočetné množstvo výletov. Najväčším negatívom mesta je klíma a určite by ste sa mali vyhnúť ceste počas horúceho a dusného leta. Moje najobľúbenejšie turistami menej navštevované miesta v Taipei. […]

Reply
Povinné rúška a ochranné štíty pri letoch s Qatar Airways - Dvere sveta dokorán 2. júla 2020 - 20:13

[…] pandémie koronavírusu, ktorá ma zastihla v Patagónii som posledných päť rokov strávil v Taipei. Zdá sa, že v auguste budem mať konečne možnosť vrátiť sa na Taiwan. Pri letoch do Ázie […]

Reply
China Airlines uvažujú o letoch z Taipei do Prahy - Dvere sveta dokorán 1. septembra 2020 - 15:15

[…] Ak by ste sa chystali navštíviť Taiwan, tu nájdete moje najobľúbenejšie, turistami menej navštevované miesta v Taipei. […]

Reply

Leave a Comment