Home Cestovateľský blog AlUla (Hegra), ako navštíviť saudskoarabskú Petru

AlUla (Hegra), ako navštíviť saudskoarabskú Petru

by Karol
4 komentáre

Ak plánujete cestu do Saudskej Arábie, do vášho itinerára by ste mali určite zaradiť mesto AlUla. Hlavným lákadlom tohto regiónu je Hegra, prvé miesto v Saudskej Arábii zapísané medzi svetové pamiatky UNESCO. Hegra sa nachádzala na historickej kadidlovej ceste a bola druhým hlavným mestom Nabatejcov, ktorých hlavným sídlom bola Petra.

Hegra ale nie je jediným turisticky zaujímavým miestom, ktoré budete môcť navštíviť v tejto oblasti. Samotné mesto má tiež niekoľko atrakcií a polopúštne okolie je posiaté množstvom zaujímavých skalných formácií.

Návštevu AlUly by ste mohli skombinovať s cestou do Jeddah, ktoré má zaujímavé historické centrum. Hlavné mesto Riyadh som ja osobne nenavštívil, ale počas mojej cesty som nestretol nikoho, komu by sa páčilo toto najväčšie saudskoarabské mesto.

Saudská Arábia: víza po prílete, Uber a SIM karta

Elephant rock

AlUla: doprava

Okrem vnútroštátnych letov sa do AlUly budete môcť dostať aj na priamych letoch z Paríža, Dubaja, Káhiry a Kuvajtu. Najbližším väčším mestom je Medina, vzdialená niečo vyše 300 kilometrov od AlUly. Cesta autobusom, alebo prenajatým autom z Mediny je teda tiež alternatívou k lietadlu. Ja som v Saudskej Arábii stretol dokonca Slovákov, ktorí sa po krajine pohybovali čiastočne aj autostopom.

Na presuny po okolí AlUly by bolo najideálnejšie si prenajať auto. Miestna doprava je neexistujúca a na auto od zdieľaných taxi služieb by ste museli čakať často dlhší čas. Autobusy nepremávajú ani z letiska do mesta.

Hegra

Ja som si auto prenajal hneď po prílete na letisku, ktoré sa nachádza 30 kilometrov od centra. Priamo v meste nájdete viacej firiem prenajímajúcich autá, ale na letisku má zastúpenie len miestna saudskoarabská spoločnosť Lumi. Ja som za prenájom menšieho auta zaplatil 48 eur za deň. Lumi si pri preberaní auta zobrali depozit 500 SAR a celý prenájom bol bezproblémový. Pozitívne som bol prekvapený, že pri prenájme auta na dva dni a 5 hodín si nezaúčtovali poplatok za tri celé dni. Za posledný deň prenájmu som zaplatil iba alikvótnu čiastku za 5 hodín.

Ako sa dá očakávať, ceny pohonných látok v Saudskej Arábii sú nízke a za liter benzínu som platil 0,6 euro centov. A to bolo v období, keď na Slovensku stál liter 1,8 eur.

So šoférovaním v AlUle by ste nemali mať žiadny problém. Väčšina ciest je veľmi širokých s niekoľkými jazdnými pruhmi a s málom áut na cestách. Pozor by ste si mali dávať hlavne na spomalovače na cestách, ktoré nie sú nijako označené a hlavne večer budete mať problém si ich všimnúť.

Ak by ste chceli využiť zdielané taxislužby, mali by ste si stiahnuť aplikáciu Kaiian. Táto spoločnosť by mala mať najviac áut v tejto oblasti.

Hegra

Koľko času stráviť v AlUla a ubytovanie

V AlUle som strávil dva a pol dňa, čo bol práve dostačujúci čas. Pri mojej návšteve v prvej polovici októbra boli teploty stále pomerne vysoké (zhruba 38 stupňov) a preto som poludňajšie hodiny trávil na hoteli.

V horúcich dňoch by ste mali preto plánovať vaše aktivity na skoré ráno, alebo neskoršie popoludnie.

Turistická infrašturkúra v AlUle je ešte stále do určitej miery v procese rozvoja. Ubytovanie v akejkoľvek kategórii by ste nemali mať problém nájsť, aj keď pomer ceny kvality nie je príliš priaznivý.

Ak uvažujete nad cestou do Saudskej Arábie, odporučil by som vám neodďalovať príliš vašu návštevu. Zahraničných turistov je v Saudskej Arábii zatiaľ našťastie veľmi málo, čo sa ale môže v budúcnosti zmeniť. Pozitívne som bol prekvapený z miestnych ľudí, ktorí boli k turistom veľmi priateľskí.

Mimochodom, pri návšteve Saudskej Arábie nemusia mať ženy prikryté vlasy a muži môžu mať oblečené aj krátke nohavice.

Hegra, nazývaná tiež Mada’in Salih

Väčšina turistov, ktorých som stretol v Saudskej Arábii bola do určitej miery sklamaná z Hegry. Petra, s ktorou každý porovnáva Hegru je bezpochyby veľkolepejšia. V Petre sa tiež môžete pohybovať voľne po celom komplexe, ale Hegru budete musieť navštíviť s organizovanou skupinou. Váš pohyb po celom archeologickom nálezisku bude veľmi obmedzený a pri akomkoľvek vzdialení od vašej skupiny budete upozornení, aby ste boli stále pri vašej skupine.

Z týchto dôvodov by vaše očakávania nemali byť extrémne vysoké. Ja som bol s mojou návštevou celkovo spokojný. Za iritujúce som považoval iba časté napomínanie, aby som sa držal pri skupine.

Výlety do Hegry organizuje iba jedna oficiálna agentúra. Množstvo vstupeniek je limitované a preto by ste si mali lístok rezervovať s dostatočným časovým predstihom. Vstupné je 95 SAR (25 eur) a zahŕňa autobsovú dopravu, sprievodcu, malé občerstvenie a vodu.

Objednať si budete môcť tiež privátny výlet na terénom aute, ale tieto exkurzie sú pravdaže oveľa drahšie.

Skupinové výlety autobusom začínajú od (bezplatného) parkoviska Winter park v AlUle, kde sa nachádza aj oficiálne turistické informačné stredisko. Do Winter park by ste mali doraziť hodinu pred časom označeným na vašej vstupenke. Cesta autobusom do Hegry trvá skoro pol hodinu a čas na vstupenke označuje začiatok exkurzie v Hegre (nie čas odchodu autobusu).

Na presun medzi jednotlivými pamiatkami sú využívané tiež autobusy, keďže vzdialenosti medzi jednotlivými archeologickými náleziskami sú pomerne veľké.

Celkovo strávite v Hegre niečo vyše dve hodiny a počas tejto doby budete mať možnosť navštíviť iba niekoľko najvýznamnejších pamiatok.

Najlepší čas na návštevu Hegry

Pri kúpe vstupenky budete mať na výber niekoľko časových intervalov. Podľa môjho názoru je najkrajšia časť dňa na návštevu čas pred západom slnka.

Ja som si vybral výlet, ktorý začínal tri hodiny pred západom slnka. Začiatkom októbra slnko zapadalo o 18:08 a môj výlet začínal o 15:00. Na začiatku exkurzie bolo slnko ešte trocha silné, ale osobne považujem tento čas za najideálnejší. Ak by ste začínali o 16:00, v prvej polovici exkurzie by ste mali ideálne svetlo, ale pri konci by už mohla byť príliš tma na fotenie.

Elephant rock

Väčšina turistov AlUly si nenechá újsť návštevu piestkovcovej skaly Elephant rock. Ako už samotný názov napovedá, táto skala má formu slona. Celý areál okolo skaly je oplotený a oficiálne budete môcť navštíviť toto miesto iba po 16:00. Našťastie za vstup nebudete musieť v tomto prípade platiť. Celkovo tu počas neskoršieho popoludnia a večer vládne veľmi príjemná atmosféra.

V areáli je niekoľko menších open air kaviarní, ktoré poskytujú veľmi pohodlné vonkajšie sedenie. K príjemnej atmosfére prispieva aj dobrá hudba a po západe slnka aj pekné nasvietenie Elephant Rock. Ja som strávil oba moje večery práve na tomto mieste.

Elephant Rock sa nachádza 19 kilometrov od AlUla. Posledné dva kilometre budete musieť prejsť po spevnenej pieskovej ceste, ale tento úsek zvládnete bez problémov aj na menšom aute.

Pravdaže navštíviť toto miesto budete môcť aj pred 16. hodinou, ale výhľad nad skalu budete mať iba spoza plota.

Oáza AlUla

Oáza AlUla, centrum mesta, Dadan a Jabal Ikmah

Staré mesto budete môcť navštíviť individuálne, ale niektoré jeho časti sú sprístupnené iba organizovaným skupinám. Samotné obchody v historickom centre sú cez deň zatvorené a preto by som odporúčal radšej neskoršiu popoludňajšiu, alebo večernú návštevu.

Veľmi zaujímavá je tiež prechádzka po oáze v AlUle, medzi zvyškami pôvodných hlinených domov. Dobre značený turistický chodník začína v blízkosti North parking. Na túto prechádzku by som vám odporučil si vyčleniť aspoň jednu hodinu. Ranná návšteva môže byť ideálna ak máte na poobedie naplánovanú Hegru, alebo Elephant rock.

Archeologickú zónu historického mesta Dadan a Jabal Ikmah s nápismi z pred arabského obdobia budete môcť vidieť ak sa prihlásite na jeden z ďalších oficiálnych výletov.

Maraya

Budova kultúrneho strediska Maraya, ktorého fasáda je pokrytá zrkadlami vyzerá uprostred polopúštneho prostredia jednoducho úžasne. Dostať sa tam ale budete mať problém.

Maraya nie je vôbec otvorená pre bežných návštevníkov a oficiálne ju budete môcť navštíviť iba ak budete mať zakúpený lístok na niektorý z ich koncertov. Druhou môžnosťou je si spraviť rezerváciu v ich kaviarni, ktorá je ale otvorená až od 18. hodiny.

Bez lístka na koncert, alebo rezervácie v kaviarni sa k Maraya nebudete môcť ani priblížiť. Prístupovú cestu stráži bezpečnostná služba, ktorá kontroluje každého návštevníka.

Harrat viewpoint

Harrat viewpoint

Z Harrat viewpoint nachádzajúcom sa nad AlUla budete mať nádherný výhľad na celé mesto a okolitú prírodu.

Hoci je výhliadka hneď nad mestom, prístup je možný iba po kvalitnej asfaltovej ceste, ktorá je ale na niektorých úsekoch veľmi strmá. Motor mojej menšej Toyoty naozaj zápasil na niektorých úsekoch. 27 kilometrov z centra mesta zvládnete za menej ako 30 minút. Najkrajší výhľad na mesto budete mať neskoršie popoludní a pri západe slnka, keď je slnko za vašim chrbtom.

Problémom Herrat viewpoint je ale opäť jeho otváracia doba. Kaviareň pri výhliadkovej plošine je otvorená až od 17. hodiny. Pred 17:00 budete môcť zaparkovať auto iba pri strážnej službe a oficiálne budete môcť prejsť peši iba na bočné strany náhornej plošiny (kopca). Veľmi pekný výhľad budete mať hlavne z jej ľavej strany (smerom na Winter park). Mne sa z tejto bočnej strany (pred 17:00) podarilo po okraji náhornej plošiny dostať nepozorovane až do opustenej vonkajšej kaviarne s priamym výhľadom na mesto.

4 komentáre

Súvisiace články

4 komentáre

Saudská Arábia: víza po prílete, Uber a SIM karta - Dvere sveta dokorán 28. októbra 2022 - 18:10

[…] Cestovateľský blog […]

Saudia dress code. Čo si obliecť na letoch so Saudiou - Dvere sveta dokorán 29. októbra 2022 - 15:19

[…] Cestovateľský blog […]

Manila z Viedne v biznis triede za 1520 eur - Dvere sveta dokorán 28. decembra 2022 - 20:38

[…] Cestovateľský blog […]

Comments are closed.