Home Vernostné programy Ako a kedy rezervovať letenky za míle

Ako a kedy rezervovať letenky za míle

by Karol
0 comment

Rezervovať letenky za míle nie je taká jednoduchá záležitosť ako sa môže na prvý pohľad zdať. Ak máte dostatok míľ na vystavenie letenky, neznamená to automaticky, že nájdete aj voľné miesto v lietadle.

Letecké spoločnosti značne obmedzujú dostupnosť míľových leteniek. V lietadle môže byť aj 300 voľných miest za klasické platené letenky, ale dostupná nemusí byť ani jedna za míle.

Základom o vernostných programoch som sa už venoval v týchto blogoch:

Ako si vybrať ideálny vernostný program leteckej spoločnosti.

Koľko míľ dostanete za vašu letenku.

Základy o vernostných programoch: ako zbierať a využiť míle.

Kedy rezervovať letenky za míle

Letecké spoločnosti uvoľňujú miesta na míľové letenky zhruba 330 až 362 dní dopredu. 11 až 12 mesiacov pred plánovanou cestou budete mať teda najväčšiu šancu nájsť voľné miesto.

Neznamená to ale, že neskôr už žiadne míľové letenky nenájdete. Vaše šťastie bude závisieť od destinácie a cestovnej triedy.

Ak cestujete v ekonomickej triede, s trochou flexibility by ste nemali mať zásadný problém nájsť miesto aj pár mesiacov, alebo týždňov pred odletom. V prípade biznis a prvej triedy to ale môže byť oveľa zložitejšie.

Vo všeobecnosti na kratších európskych letoch nájdete oveľa jednoduchšie voľné miesto ako na diaľkových letoch. Pri cestách v biznis triede do obľúbených destinácií ako Japonsko, alebo Austrália budete musieť začať plánovať vašu cestu s takmer ročným predstihom.

Nájsť letenku v biznis triede počas hlavnej turistickej sezóny niekoľko mesiacov pred odletom do dovolenkových (alebo biznis) destinácií bude tiež veľmi zložité, alebo takmer nemožné.

Vaše míľové letenky by ste si preto mali hľadať hneď ako začnete plánovať vašu cestu. Platí to hlavne ak budete chcieť cestovať v biznis, alebo prvej triede.

Air Canada

Ako rezervovať letenky

Míľové letenky si budete musieť rezervovať vždy vo vernostnom programe, v ktorom máte svoj účet. Nebudete ale obmedzení iba na lety s vašou leteckou spoločnoťou. Rezervačný sytém vám ponúkne aj všetky dostupné letenky s ich partnerskými leteckými spoločnosťami. Vo väčšine prípadov sa bude jednať o aerolinky z tej istej aliancie.

Pri rezervácií míľových leteniek budete postupovať rovnako ako pri klasických letenkách. Prihlásený ale budete musieť byť pravdaže vo vašom účte, kde si vyberiete funkciu “book an award flight (rezervujte si míľový let).

Niektoré vernostné programy ale stále neposkytujú možnosť rezervovať online míľové letenky s partnerskými leteckými spoločnosťami. V takýchto prípadoch budete musieť kontaktovať telefonicky zákaznícke centrum vášho vernostného programu.

Aby ste na telefóne nestrávili veľmi dlhý čas, môžete sa dopredu trocha predpripraviť. Otvoriť si budete môcť nový účet v jednom z týchto troch vernostných programov: Lufthansa (Star Alliance), Air France – KLM (SkyTeam) a British Airways (oneworld). Tieto programy vám umožnia vyhľadávať letenky partnerských leteckých spoločností aj keď na účte nemáte žiadne míle. Dostupnosť leteniek vo vašom vernostnom programe nemusí byť úplne rovnaká ako v troch vyššie uvedených programoch. Ak ale budete mať už pripravené konkrétne lety, ktoré by mohli byť dostupné, budete mať väčšiu šancu na úspech pri vyhľadávaní leteniek s pracovníkom zákazníckej linky vášho programu.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment