Home Cestovateľský blog Sounion: výborný jednodňový výlet z Atén

Sounion: výborný jednodňový výlet z Atén

by Karol
0 comment

Ak hľadáte zaujímavý jednodňový výlet z Atén, vašu pozornosť by ste mali upriamiť na mys Sounion. Hlavnou atrakciou tejto oblasti je antický chrám Poseidóna nachádzajúci sa 60 kilometrov juhovýchodne od centra mesta.

Tento výlet môže byť pre vás špeciálne atraktívny hlavne v letných mesiacoch, ak by ste chceli utiecť z rozhorúčených Atén. Návštevu tejto pamiatky môžete spojiť s oddychom na niektorej z neďalekých pláží.

Chrám v Sounion

Tento chrám zasvätený gréckemu bohovi mora (Poseidón) bol postavený ešte v 5. storočí pre naším letopočtom. Je teda skoro rovnako starý ako aténska Akropola. Pravdaže svojou veľkosťou sa nemože porovnávať s touto hlavnou turistickou atrakciou Grécka. Chrám Sounion je ale jedinečný svojou polohou na myse nad Egejským morom. Zďaleka najromantickejší je pri západe slnka, keď posledné lúče slnka zafarbia antické stĺpy do krásnej oranžovej farby.

Sounion

Ako zorganizovať jednodňový výlet z Atén

Na začiatok je potrebné zdôrazniť, že návštevu archeologickej zóny zvládnete aj pomalým tempom bez problémov za jednu hodinu (alebo aj rýchejšie). Z tohto dôvodu by som vám odporúčal zastaviť sa tiež na niektorej z neďalekých pláží, keďže cesta z Atén môže byť pomerne dlhá.

Archeoplogická zóna má otváraciu dobu od 9:30 až do západu slnka. Za vstup zaplatíte 10 eur (zľavnené 5 eur).

Ak máte prenajaté auto, z centra mesta sa do Sounion dostanete za jednu hodinu. Ak nemáte vlastný dopravný prostriedok, môžete sa prihlásiť na výlet s niektorou z miestnych cestovných kancelárií.

Návštevu Sounion ale zvládnete bez problémov aj využitím miestneho autobusu. Autobusy s označením Sounion majú zastávku na viacerých mietach Atén, a nastúpiť budete môcť tiež v južnejších štvrtiach mesta ako napríklad Glyfada, Vouliagmeni, alebo Varkiza.

Najväčšou nevýhodou hromadnej dopravy je, že jednosmerná cesta trvá zhruba dve hodiny. Aj z tohto dôvodu odporúčam skombinovať návštevu Suonion aj s pobytom pri mori. Posledná zastávka autobusu je priamo pri vchode do chrámu a autobus sa vracia do Atén približne hodinu po príchode. Jedna hodina je práve ideálny čas na návštevu chrámu. Odchody autobusov sa menia každý rok a preto by som vám odporučil overiť si cestovný poriadok v niektorom z turistických centier, alebo na recepcii hotela.

Sounion

Pláže

Najbližšiu pláž pomenovanú podľa mysu Sounion (paralia Souniou) nájdete hneď v blízkosti archeologickej zóny. Ďalšie obľúbené pláže v tejto oblasti sú napríklad Legrena, Kape, Charaka, alebo Thymari. Pravdaže ak by ste nemali dostatok času, alebo by ste nechceli ísť na niektorý z gréckych ostrovov, pri pobreží medzi Aténami a Suonion nájdete množstvo hotelov, kde by ste tiež mohli stráviť veľmi príjemný čas pri mori.

Meteora, túry a ako zorganizovať cestu

Paros, skvelá alternatíva k Santorini a Mykonosu

Na Mykonos sa už nikdy nechcem vrátiť

Odvrátená neromantická strana Santorini

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment