Home Cestovateľský blog Prečo cestujem lietadlom (takmer) vždy iba s príručnou batožinou

Prečo cestujem lietadlom (takmer) vždy iba s príručnou batožinou

by Karol
1 comment

Cestovanie iba s príručnou batožinou má hneď niekoľko zásadných výhod. Ja som za posledných pár rokov absolvoval všetky moje lety iba s menším kufrom, alebo batohom, ktorý som si mohol vždy zobrať so sebou na palubu lietadla.

Jedinou výnimkou bol let pred štyrmi rokmi, keď som sa sťahoval domov z Taiwanu a zákonite som mal so sebou viacej vecí.

Ako sa zbaliť do príručnej batožiny

Do roku 2022 som zvykol cestovať výlučne s menším batohom. Jeho hlavnou výhodou je, že si ho môžem dať aj na kolená v preplnených juhomaerických, alebo ázijských autobusoch. V poslednom období už ale preferujem menší kufor, ktorý je v mnohých ohľadoch praktickejší hlavne pri “mestských” dovolenkách. V každom prípade sú objemovo môj batoh a aj kufor rovnako veľké. Celkovou hmotnosťou nikdy nepresiahnu 7-8 kilogramov.

Je jedno či cestujem na jeden týždeň, alebo tri mesiace, vždy sa viem zbaliť do rovnakej príručnej batožiny. V podstate sa mi kompletne všetky veci vždy zmestia do jedného maximálne 40 litrového batohu. Bez nutnosti niesť akúkokoľvek ďalšiu menšiu tašku.

Moja strátegia je mať čisté oblečenie na jeden týždeň . To znamená napríklad 7-8 kusov tričiek, sedem kusov ponožiek a spodného prádla a podobne. Po týždni si všetky veci operiem a takto môžem fungovať aj niekoľko mesiacov.

V prípade potreby sa mi do batohu zmestí aj menší spací vak.

Pravdaže nevýhodou malej batožiny je obmedzené množstvo vecí, ktoré si môžem zobrať so sebou. Ja ale uprednostňujem jednoduchosť cestovania pred veľkým “šatníkom”.

Ako sa zbaliť na dovolenku

Cestovanie lietadlom s príručnou batožinou

Ak cestujete len s príručnou batožinou, v mnohých prípadoch sa budete môcť vyhnúť poplatkom za podpalubnú batožinu. Pravdaže platí to len v prípade klasických leteckých spoločností. Pri cestách s väčšinou nízkonákladoviek už budete musieť zaplatiť navyše aj za väčšiu príručnú batožinu pokiaľ nemáte niektorú z drahších rezervačných tried.

Strata, alebo oneskorené dodanie kufra by mohol byť ďalší dôvod prečo neodovzdať batožinu na check-ine. Určite nie je príjemné ak pricestujete do vašej destinácie a vaše veci sú stále na stovky až tisícky kilometrov vzdialenom letisku.

Poškodený kufor je ďalším rizikom. Letecké spoločnosti väčšinou príjmu zodpovednosť za spôsobenú škodu, ale kompenzácia môže byť často nižšia ako náklady na nový kufor.

Všetky tieto dôvody sú ale pre mňa druhoradé. Svoju batožinu nedávam na check-in z dôvodu ušetrenia času. Na odletovom letisku nebudete musieť čakať v rade na check-in (ak ste si už spravili online check-in). Oveľa dôležitejší je ale prílet do vašej destinácie. Bez podpalubnej batožiny budete môcť po prípadných pasových formalitách okamžite opustiť letisko.

Čakanie na kufor môže byť na niekorých letiskách extrémne dlhé. V minulosti neboli ničím výnimočným prípady, keď som batožinu dostal 45 až 60 minút po prílete. A to často aj na pomerne menších letiskách. Tento čas radšej strávim objavovaním zaujímavejších miest ako príletovej haly letiska.

A čo vy? Cestujete tiež iba s príručnou batožinou, alebo radšej uprednosťnujete väčší kufor?

Ako prejsť najrýchlejšie bezpečnostnou kontrolou na letisku.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Recenzia: Air France ekonomická trieda na Airbuse A319 a A321 - Dvere sveta dokorán 20. februára 2024 - 22:48

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment