Home Vernostné programy Moja stratégia vyšších statusov leteckých spoločností na budúci rok

Moja stratégia vyšších statusov leteckých spoločností na budúci rok

by Karol
0 comment

Vyšší status vo vernostných programoch leteckých spoločností vám poskytne mnoho benefitov či už na letisku, alebo na palube lietadla. Tými najzaujímavejšími sú napríklad vstup do biznis salónikov, extra batožina, alebo bezplatatná rezervácia sedadla.

Cena preto nie je pre mňa jediným faktorom pri kúpe letenky. Pri výbere leteckej spoločnosti u mňa do určitej miery zaváži aj to, aký benefit budem môcť využiť a či mi daný let prispeje k udržaniu statusu v ďalšom roku.

Oneworld Sapphire

Moja aktuálna statusová situácia

Momentálne som držiteľom nasledovných statusov:

  • oneworld Emerald v Qatar Airways (Privilege Club Platinum)
  • Star Alliance Gold v Aegean Airlines (Miles+Bonus Gold)
  • SkyTeam Elite Plus v Air France-KLM (Flying Blue Gold)
  • oneworld Sapphire v British Airways (Executive Club Silver)

Keďže niektoré diaľkové lety na budúci rok (2024) plánujem absolvovať za míle, udžanie všetkých týchto statusov by bolo pre mňa do budúcnosti nereálne. Budem si preto musieť vybrať dve aliancie, ktorým ostanem naďalej “verný”. Pravdepodobne nimi budú Star Alliance a SkyTeam. Nie je to ale z dôvodu, že by som ich považoval za lepšie. Skôr je to kombinácia cien leteniek ich leteckých spoločností a jednoduchosti udržania statusu.

Star Alliance

Star Allaince: Aegean Airlines Miles+Bonus

Miles+Bonus od Aegean Airlines a Miles & Smiles od Turkish Airlines sú asi najlepšími vernostnými programami ak chcete získať Star Alliance Gold.

Ja som si vybral Miles+Bonus pre jednoduchosť obnovy tohto najvyššieho statusu Star Alliance. Za jeden rok stačí ak získam 12 000 míľ a k tomu absolvujem štyri lety s Aegean Airlines a status sa mi predĺži o ďalší rok.

Jedna spiatočná letenka od Aegean z Bratislavy, alebo Viedne na niektorý z gréckych ostrov s prestupom v Aténach mi už zaručí splnenie podmienky štyroch letov. Zvyšných (už necelých) 12 000 míľ už za jeden rok nie je taký problém nalietať.

SkyTeam
Sky Team, Korean Air

Status leteckých spoločností: SkyTeam, Air France – KLM Flying Blue

Flying Blue od Air France – KLM je podľa môjho názoru najlepší vernostný program SkyTeam ak žijete v Európe.

Status v tomto programe sa vypočíta podľa získaných XP bodov, ktoré dostanete za každý let s leteckou spoločnosťou SkyTeam. Množstvo XP, ktoré vám Flying Blue pridelí bude závisieť od preletenej vzdialenosti (každý sektor separátne) a cestovnej triedy (ekonomická, biznis atď).

Vo Flying Blue budete potrebovať na udržanie SkyTeam Elite Plus (najvyššieho statusu SkyTeam) 180 XP za jeden rok.

Dosiahnutie tohto cieľa nepovažujem tiež za veľmi náročné. Napríklad za moju spiatočnú letenku v biznis triede so Saudiou z Viedne do Manily dostanem 120 XP. Jedná sa o veľmi dobrú hodnotu, keďže Saudia občas predáva diaľkové lety v biznis aj za menej ako 1000 eur.

Zvyšné XP už postupne nazbieram aj za cesty v ekonomickej triede. Napríklad za spiatočnú letenku v ekonomickej triede do európskej destinácie s prestupom v Paríži s Air France dostanem 20 XP.

Oneworld

Oneworld: Qatar Airways Privilege Club

V minulosti som mal dlhé obdobie vyšší status iba v Privilege Club od Qatar Airways. Pred pandémiou mala táto blízkovýchodná letecká spoločnosť skvelé ceny leteniek v biznis triede a udržanie statusu bolo pre mňa jednoduché. Nebolo ničím nezvyčajným, že som za spiatočnú letenku v biznis triede do Ázie zaplatil menej ako 1000 eur.

Oneworld Sapphire a Emerald okrem toho podľa môjho názoru poskytujú najlepšie benefity zo všetkých troch aliancií. Z týchto dôvodov som v minulosti zvykol cestovať hlavne s leteckými spoločnosťami oneworld a nepotreboval som špeciálne status v inej aliancii.

Od roku 2020 ale Qatar Airways výrazne zvýšili ceny leteniek v biznis triede a preto teraz väčšinou cestujem s aerolinkami zo Star Alliance a SkyTeam.

Aj keď som do Privilege Club za posledné vyše tri roky pridal míle iba za jednu letenku, status som si udržal až doteraz. Qatar Airways mi totiž počas pandémie predĺžili platnosť statusu až do 31.12.2023.

Status v Privilege Club budem mať našťastie aj na budúci rok. Qatar Airways majú takzvaný “soft landing”. To znamená, že status vám vždy klesne iba o jeden stupeň nižšie, aj keď za rok nenalietate ani jednu míľu (Avios).

V mojom prípade to bude znamenať, že od januára klesnem na oneworld Sapphire status, ktorý stále poskytuje mnoho zaujímavých benefitov.

V roku 2025 si ale s veľkou pravdepodobnosťou neudržím ani oneworld Sapphire. Na to by museli Qatar Airways výrazne znížiť ceny leteniek, čo je veľmi nepravdepodobné.

British Airways

Vyšší status leteckých spoločností: oneworld, British Airways Executive Club 

K statusu oneworld Sapphire v Executive Club od British Airways som sa dostal tento rok úplne neplánovane. Oneworld Emerald v Qatar Airways som už mal na tento rok garantovaný a preto som error fare letenky v biznis triede s Japan Airlines do Tokia (640 eur) a s Iberiou do Santiaga de Chile (980 eur) kreditoval do British Airways. 

V týchto prípadoch som zvolil Executive Club (British Airways), lebo za tieto dve letenky som do tohto vernostného programu dostal oveľa viac Avios (míľ) akoby som dostal do Qatar Airways. Míle som si nakoniec aj tak mohol presunúť medzi účtami v British Airways a Qatar Airways v pomere 1:1.

S týmito dvoma letenkami som sa teda dopracoval k statusu Silver v Executive Club (oneworld Sapphire).

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment