Home Recenzie aerolínií Recenzia: majú Turkish Airlines najlepší biznis salónik v Európe?

Recenzia: majú Turkish Airlines najlepší biznis salónik v Európe?

by Karol
1 comment

Aj keď biznis salónik Turkish Airlines na novom letisku v Istanbule nie je dokonalý, napriek tomu ho po mojich dvoch nedávnych návštevách považujem za najlepší biznis salónik na európskom kontinente.

Jeho hlavným negatívom je pomerne rušná atmosféra počas väčšiny dňa. Na druhej strane hodnotím pozitívne veľmi dobrú stravu. Tento salónik si ma ale získal “hotelovými” izbami, v ktorých si budete môcť oddýchnuť ak máte v Istanbule dlhší tranzit.

Recenzia biznis triedy Turkish Airlines na diaľkovom lete na Boeingu 787.

Recenzia biznis triedy Turkish Airlines na Airbuse A321.

Biznis salónik Turkish Airlines: zákadné informácie

Turkish Airlines majú v Istanbule v medzinárodnej odletovej zóne dva salóniky. Jeden je určený pre pasažierov v biznis triede a druhý pre držiteľov vyšších statusov v Star Alliance.

Oba salóniky sú otvorené 24 hodín denne a nachádzajú v centrálnej časti letiska na druhom poschodí hneď za pasovou kontrolou.

Ja som nepostrehol žiadny rozdiel medzi týmito dvoma salónikmi či už pri interiéroch, alebo v ponúkanej strave. Veľkosťou sú úplne rovnaké a sú k sebe zrkadlovo obrátené. Mal som ale pocit, že v Star Alliance Gold salóniku bolo mierne viac ludí ako v business lounge. Ak teda cestujete v biznis triede a ste držiteľom statusu Star Alliance, asi by som vám odporučil návštevu biznis salónika.

Turkish Airlines lounge

Turkish Airlines sú jednou z najväčších leteckých spoločností na svete a preto nie je prekvapujúce, že ich salóniky v Istanbule sú naozaj veľmi veľké.

Hneď pri vchode si budete môcť uložiť vašu príručnú batožinu do jednej z mnohých sklenených uzamýkateľných skriniek. V tejto časti sa nachádza aj niekoľko samostatných okrúhlych kresiel s vysokými stenami.

Hlavná reštauračná zóna v centrálnej časti salónika má množstvo klasických reštauračných stolov. Oddychová zóna má dve časti. V prvej, pomerne tmavšej miestnosti sú menšie kožené kreslá a v druhej pohodlné vyššie kreslá s látkovými poťahmi.

V zadnej časti salónika sú ešte ďalšie tri menšie sekcie. Jedna má kaviarenské stolíky so stoličkami, druhá tradičné turecké kovové stolíky so stoličkami s farebnými poťahmi a v tretej sú väčšie kožené kreslá.

Okrem toho nájdete v salóniku aj zónu pre deti, alebo výstavu dresov futbalových klubov, ktoré sponzorujú Turkish Airlines.

Prihlásenie do bezplatného internetu v salóniku bolo jednoduché a internet fungoval celý čas bez problémov.

Sprchy a hotelové izby

Blízko pri vchode pri sklenených skrinkách sa nachádza menšia recepcia, kde si budete môcť rezervovať sprchu a menšie hotelové izby.

Ak by ste chceli využiť sprchu, mali by ste si ju rezervovať heď po príchode do salónika. Ja som počas mojich dvoch návštev musel na sprchu čakať v každom prípade zhruba 20 minút.

Najviac som na salóniku Turkish Airlines ocenil izby, v ktorých som si mohol oddýchnuť počas môjho tranzitu. Tieto izby sa nachádzajú priamo v salóniku hneď pri sprchách. Nárok na ne budete mať ak váš prestup v Istanbule je dlhší ako štyri hodiny, ale kratší ako deväť hodín. V prípade dlhšieho ako deväťhodinového tranzitu by ste mohli mať nárok na ubytovanie v hoteli mimo letiska.

Izby priamo v biznis salóniku môžu využiť pasažieri cestujúci na diaľkových letoch. Neviem ale aká musí byť v tomto prípade minimálna dĺžka letu. Napríklad osoba v rade predo mnou izbu nedostala, lebo jej let z Istanbulu do Lagosu Turkish Airlines nepovažujú za diaľkový.

Pravdaže počet izieb je obmedzený a nie je garantované, že izba bude voľná počas vášho tranzitu.

Ja som cestoval sám a dostal som izbu s posteľou pre jednu osobu (single bed) s veľkými oknami do vnútra terminálu letiska. Do izby si nebudete môcť doniesť stravu a ani nápoje. Na menšom stolíku sú ale prichystané dve menšie flaše vody ak by ste boli smädní.

Vo vnútri ale nie sú sprchy a ani WC. Od izby dostanete kľúč (kartu) a budete ju môcť kedykoľvek opustiť a ísť či už na WC, alebo sa najesť do reštaurácie.

Môžnosť si pospať vyše štyri hodiny v normálnej posteli po dlhom nočnom lete mi výrazne dopomohla znížiť únavu z cesty z Taipei do Budapešti.

Strava a nápoje

Zo salónika Turkish Airlines určite nebudete odchádzať hladní. Ponuka jedál je naozaj pestrá a základ tvoria tradičné turecké špeciality.

Okrem samoobslužného bufetu s veľmi širokým výberom šalátov, zeleniny a syrov je v salóniku aj niekoľko stánkov, kde si budete môcť objednať teplú stravu. Každý z týchto stánkov sa špecializuje na odlišné turecké jedlá.

Mne z celej ponuky najviac chutili práve šaláty. Pravdupovediac som po dobrom obede v lietadle ani nemal moc chuť jesť viac.

V zadnej časti salónika sa nachádza ešte samoobslužný bufet s dezertmi, vrátane baklavy.

Jediným problémom týkajúcim sa stravy je, že teplé jedlá zo stánkov nie sú v ponuke zhruba po 22. hodine. Veľké množstvo letov Turkish Airlines z európskych miest pristáva v Istanbule práve po 22. hodine a pasažieri z týchto letov následne cestujú po polnoci do destinácií v Ázii a Afrike. Títo pasažieri majú teda k dispozícii väčšinou iba šalátový bufet a dezerty.

Výber nealko nápojov je tiež veľmi široký. Pri bufete s dezertmi si budete môcť objednať kvalitné kávy, vrátane tej tradičnej tureckej.

V oddychovej zóne salónika nájdete samoobslužný bufet so širokým výberom čajov. Aj tu tvorí základ tradičný turecký čaj. V druhej oddychovej miestnosti je menší bufet s ovocím. Výber ovocia ale nebol veľmi široký a v ponuke boli iba jablká, mandarínky a banány.

Výber alkoholických nápojov je v salóniku Turkish Airlines veľmi obmedzený. V reštauračnej zóne nájdete dva malé nenápadné stolíky s niekoľkými druhmi vín. Obmedzená ponuka alkoholických nápojov ale pre mňa nepredstavovala žiadny problém. Ja som bol spokojný so širokým výberom čajov a káv. V salóniku sa nachádza tiež niekoľko chladničiek s tradičnými nealko nápojmi.

Turkish Airlines biznis salónik: zhruntie

Turkish Airlines prevádzkujú na letisku v Istanbule na európsku leteckú spoločnosť veľmi kvalitné biznis salóniky. Ak máte radi šaláty a tradičné turecké jedlá, budete so stravou určite spokojní. Výber nealko nápojov je tiež veľmi široký, ale niektorým ľuďom môže chýbať kvalitnejší alkohol.

Najväčším mínusom tohto salónika môže byť v niektorých časoch pomerne rušná atmosféra. V každom prípade som nikdy nemal problém nájsť miesto na sedenie.

Najviac mi ale prekážali cestujúci, ktorí sledovali YouTube, Netflix, alebo hrali videohry bez slúchadiel. Výskyt týchto ľudí bol v Istanbule väčší ako na iných letiskách v Európe (nejednalo sa o cestujúcich z Turecka).

Najlepšie na celom salóniku Turkish Airlines sú pre mňa izby, v ktorých si budete môcť oddýchnuť ak máte v Istanbule dlhší tranzit.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Recenzia: Turkish Airlines biznis trieda na Boeing 737 - Dvere sveta dokorán 7. marca 2024 - 18:59

[…] Recenzie aerolínií […]

Reply

Leave a Comment