Home Vernostné programy Air Canada deaktivovala môj účet vo vernostnom programe Aeroplan, kvôli slovenskej adrese

Air Canada deaktivovala môj účet vo vernostnom programe Aeroplan, kvôli slovenskej adrese

by Karol
0 comment

Aeroplan od Air Canada môže byť veľmi zaujímavý vernostný program Star Alliance aj pre ľudí, ktorí nikdy necestujú s touto kanadskou leteckou spoločnosťou. Pozor ale. Air Canada môže deaktivovať váš účet bez akéhokoľvek upozornenie ak máte v Aeroplan registrovanú slovenskú adresu.

Výhody Aeroplan

Aj keď Air Canada patria do Star Alliance, ich vernostný program spolupracuje aj s mnohými aerolinkami, ktoré nie sú súčasťou tohto najväčšieho svetového zoskupenia leteckých spoločností.

Okrem všetkých aeroliniek Star Alliance spolupracuje Aeroplan napríklad aj s týmito partnerskými spoločnosťami:

  • Emirates
  • Oman Air
  • Air Mauritius
  • Aer Lingus
  • Air Serbia
  • Azul Airlines
  • Cathay Pacific
  • Etihad Airways
  • Eurowings a Eurowings Discover
  • GOL
  • Gulf Air
  • Middle Eastern Airlines
  • Olympic Air
  • SriLankan Airlines
  • Virgin Australia
  • Vistara

Najzaujímavejšia je spolupráca s leteckými spoločnosťami, ktoré nepatria do žiadnej aliancie. Míle za lety s týmito aerolinkami budete môcť zbierať iba do veľmi obmedzeného množstva vernostných programov. Ak by ste napríklad míle za lety s Emirates, alebo Etihad pripísali do Aeroplan, následne ich budete môcť využiť aj na vystavenie leteniek s leteckými spoločnosťami Star Alliance.

Pokiaľ teda necestujete pravidelne s týmito nezaradenými aerolinkami, kreditovanie míľ za ich lety do tohto programu Star Alliance by mohlo byť pre vás oveľa atraktívnejšie.

Ďalšími výhodami Aeroplan sú nízke poplatky za vystavenie leteniek aj v prípade partnerských leteckých spoločností.

Míle v tomto programe expirujú každých 18 mesiacov. Ak ale máte v priebehu tohto obdobia na účte akýkoľvek pohyb, ich platnosť sa predĺži o ďalších 18 mesiacov.

Viac informácii o Aeroplan nájdete v tomto mojom staršom blogu.

Aeroplan Air Canada

Môj deaktivovaný účet v Air Canada

Ani Aeroplan ale nie je úplne bez chýb o čom som sa presvedčil osobne aj ja. Hlavnými negatívami v mojom prípade bolo arbitrárne deaktivovanie môjho účtu a zlé zákaznícke centrum.

Môj účet som si otvoril v auguste 2023. Hlavným dôvodom mojej registrácie v Aeroplan bola rezervačná trieda P v biznis triede Lufthansy. Do môjho hlavného vernostného programu Star Alliance Miles+Bonus od Aegean Airlines by som za túto rezervačnú triedu nedostal žiadne míle. V prípade Aeroplan by to bolo 100% míľ (podľa preletenej vzdialenosti).

Po absolvovaní mojich letov s Lufthansou som si ešte v polovici septembra skontroloval, či boli všetky míle riadne pripísané. Keďže som dostal všetky míle, nasledujúce dva mesiace som účet neotváral. Až v polovici novembra som sa chcel pozrieť ako budem môcť využiť moje míle. Na moje prekvapenia som pri pokuse o prihlásenie dostal informáciu, že môj účet bol deaktivovaný. Air Canada ma dovtedy nikdy nekontaktovala, že by existoval nejaký problém s mojím účtom, ani že by bol účet deaktivovaný.

Následne som sa pokúsil telefonicky kontaktovať call centrum Air Canada. V priebehu zhruba jedného mesiaca som ich kontaktoval asi šesťkrát. Z toho dva hovory trvali viac ako tri hodiny. Ďalšie štyri hovory boli tiež dlhšie ako jednu hodinu. Vo všetkých prípadoch som bol v rade (hold) ale nikto reálne nezdvihol môj hovor. Našťastie volania na kanadské číslo Air Canada bolo cez Skype zadarmo.

Star Alliance

Vyriešenie problému

Až na Vianoce 25.12 ráno kanadského času zamestnanec Aeroplan okamžite odpovedal na môj telefonát.

Vôbec nebol prekvapený mojím problémom a ma informoval, že Air Canada často vyhodnotí účty s adresami v určitých krajinách ako podozrivé a automaticky ich deaktivuje. Zdá sa, že medzi tieto krajiny patrí aj Slovensko.

Na overenie mojej adresy som musel emailom zaslať fotografiu pasu a jednu faktúru s mojou adresou napríklad za plyn, alebo elektrinu.

Zhruba tri týždne po odoslaní požadovaných podkladov som dostal email od Aeroplan s linkom na zmenu hesla. Po zadaní nového hesla som sa už bez problémov dostal do môjho účtu, kde boli aj všetky pôvodné míle za lety s Lufthansou.

Deaktivovaný účet v Air Canada: zhrnutie

Ak by bol váš účet v Aeroplan deaktivovaný, je veľká pravdepodobnosť, že budete musieť overiť vašu adresu. Kontaktovať Air Canada telefonicky môže byť nočnou morou. Ak by ste nechceli strácať čas na telefóne, pošlite do Aeroplan fotografie vášho pasu a aspoň jednu faktúru s vaším menom a adresou.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment