Home Cestovateľský blog Túry, ktoré by ste mali absolvovať v Dolomitoch

Túry, ktoré by ste mali absolvovať v Dolomitoch

by Karol
1 comment

Dolomity sú bezpochyby jedným z najkrajších pohorí v Európe. Možností na túry v Dolomitoch je neúrekom a vybrať si z veľkého množstva trekov môže byť pre človeka, ktorý túto severnú časť Talianska nikdy nenavštívil zložité. Určite sa nestaviam do polohy odborníka na Dolomity. Pred mojou cestou som si ale urobil rozsiahlejší prieskum a v tomto blogu uvediem výber toho, čo som osobne považoval za najzaujímavejšie miesta na návštevu. Jedná sa vo všetkých prípadoch o jednodňové túry, ktoré nezahŕňajú via ferraty.

Počas môjho pobytu v Dolomitoch som mal tri základne. Do Talianska som vstúpil cez hraničný priechod v blízkosti rakúskeho mesta Lienz a následne som bol ubytovaný v týchto troch lokalitách: Cortina d´Ampezzo, Val Gardena a Val di Fassa. Túry, ktoré budem odporúčať budú zoradené tiež v tomto geografickom poradí od severu na juh.

Na väčšine z najvyhľadávanejších atrakcií môžete mať problém nájsť miesto na parkovanie a preto by som odporúčal dostaviť sa do miesta začiatku túry čo najskôr (ideálne do 9 hodiny). Ja som navštívil Dolomity v septembri roku koronavírusu (2020) a aj v tomto období sa parkoviská plnili veľmi rýchlo.

Túry v Dolomitoch: Lago di Braies

Lago di Braies

Lago di Braies je jedným z najkrajších jazier v Dolomitoch. Návšteva jazera je veľmi jednoduchá a zvládnu ju aj ľudia s obmedzenou mobilitou, kedže parkovisko sa nachádza len niekoľko desiatok metrov od jazera. Daňou za ľahký prístup je, že sa tu pre masy turistov môžete cítiť ako na námestí Svätého Marka v Benátkach. Jednoduchá túra okolo jazera vám zaberie zhruba hodinu. Ak by ste hľadali náročnejšiu túru, môžete vystúpiť na vyhliadku nad jazerom.

Pri jazere sú tri parkoviská, ktoré sú všetky spoplatnené sumou 6 eur. Na parkovisku hneď pri jazere je to cena na 3 hodiny. Na najvzdialenejšom parkovisku (500 metrov od jazera) je to cena na celý deň. Keď som od jazera odchádzal o 10:30 ráno, všetky parkoviská už boli úplne plné a polícia vôbec nepúšťala autá do doliny, kde sa jazero nachádza.

Túry v Dolomitoch: Tre Cime di Lavaredo

Tre Cime di Lavaredo

Najznámejšou a asi najkrajšou jednodňovou túrou v Dolomitoch je Tre Cime di Lavaredo. Jednoduchý prístup spôsobuje, že hlavne v prvej časti túry sa o chodník budete deliť so stovkami ďalších turistov. Autom sa dá dostať až k parkovisku pri Rifugio Auronzo v nadmorskej výške 2320 metrov (rifugio = horská chata). Parkovisko je veľké, ale pri mojom príchode o 9 hodine už bolo skoro úplne plné. Po zaplnení sú auta púšťané formou “jedno von, jedno dnu” na spodu doliny. Výstup autom je spoplatnený sumou 30 eur. Za parkovisko sa už viac neplatí pri jednodňových návštevách. Návštevníci prichádzajúci autobusom nemusia platiť žiadny poplatok pri vstupe. Frekvencia autobusov k rifugio Auronzo je ale obmedzená a najednoduchšie sa tam autobusom dostanete z dediny Misurina.

Prvá časť túry k rifugio Lavaredo je veľmi jednoduchá a zahrňuje len minimálne stúpanie. Od rifugio Lavaredo by som odporúčal pokračovať po chodníku 101 až k rifugio Locatelli. Ak by ste mali dostatok energie, môžete ďalej pokračovať po 101tke až k rifugio Pian di Sengia a odtiaľ sa vrátiť k rifugio Auronzo. Na celý tento okruh budete potrebovať minimálne 5 až 6 hodín. Výhľady na masív Tre Cime di Lavaredo určite budú stáť za vydanú námahu.

Túry v Dolomitoch: Lago di Sorapis

Lago di Sorapis

Sorapis je krásne tyrkysové jazero nachádzajúce sa v blízkosti Cortina d’Ampezzo. Výstup začína z horského prechodu Passo Tre Croci, kde je možné zaparkovať zadarmo popri ceste. Samotný výstup k jazeru môže byť mierne náročný pre začiatočníkov, ale jednoduchý pre skúsených ľudí. Vzdialenosť od parkoviska je jednosmerne 7 kilometrov s prevýšením niečo nad 300 metrov. Oficiálne trvá výstup 2 hodiny (ja som ho mojou veľmi rýchlou chôdzou zvládol za 70 minút). Prvá časť chodníka prechádza lesom a má len mierne stúpanie. V druhej časti je stúpanie strmšie s jedným úsekom s reťazami, ktorý ale nie je veľmi náročný na prechod. Jazero je možné obísť dookola a návrat vám zaberie zhruba rovnaký čas ako výstup.

Túry v Dolomitoch: Seceda

Seceda

Horský hrebeň Seceda je jedným z najfotografovanejších miest v Dolomitoch. Jednoduchý prístup lanovkou z oblasti Val Gardena zaručeje hordy instagramerov. Seceda je ale viac ako len slávny hrebeň. Na rozdiel od mnohých iných túr prechádzajúcich cez nehostinné skalnaté terény je Seceda krásne zelená s množstvom pasúcich sa kráv. Je tu možné absolovovať množstvo kratších túr a preto si nezabudnite vyzdvihnúť mapu s turistickými chodníkmi pri výstupe z lanovky. Jedným z miest, ktoré by ste nemali vynechať je skalnatý útvar Pieralongia.

Pieralongia

Na Seceda sa dostanete jednoducho lanovkou z dediny Ortisei. Z lanovky vystúpite priamo na hrebeni a krátka túra po hrebeni je jednoduchá aj pre menej skúsených ľudí. Ďalšie túry po blízkych lúkach tiež nie sú zložité, ale výstup naspäť k lanovke môže dať trocha zabrať menej vytrvalým ľuďom. Prístup je tiež možný z dediny Santa Christina lanovkou na Col Raiser. Ak by ste absolvovali túru po hrebeni a aj k Pieralongia, je jedno či lanovkou vyjdete na Secedu, alebo Col Raiser, lebo v oboch prípadoch budete musieť absolvovať jedno strmšie stúpanie. Pravdaže výstup je možný z Ortisei a Santa Cristiny aj bez lanovky, ale túra sa vám predĺži minimálne o dve hodiny jedným smerom.

Lanovka k chate Toni Demetz, Sassolungo

Sassolungo

Ďalšou zaujímavou túrou v blízkosti Val Gardena je túra okolo masívu Sassolungo. Prístup je možný z viacerých strán, ale najzaujímavejší je asi z priesmyku passo Sella, odkiaľ sa môžete vyviesť lanovkou až k chate Tony Demetz zasadenej v úzkom priesmyku v nadmorskej výške 2700 metrov. Odtiaľ nasleduje strmé klesanie nehostinným skalnatým terénom s prevýšením 600 metrov až na zelené lúky pod Sassolungom odkiaľ sa okruhom popri úpätí masívu Sassolungo dostanete naspäť na parkovisko na Sella priesmyku. Oficiálne túra z chaty Tony Demetz na passo Sella trvá 3 a pol hodiny.

Možné je tiež skombinovať túru okolo Sassolungo so susednou horou Sassopiatto, ktoré spolu vytvárajú jeden masív. V tomto prípade ale vynecháte výstup lanovkou. Celý okruh má 17 kilometrov. Ak by ste mali dosť energie, môžete k okruhu pridať ešte aj výstup na chatu Tony Demetz.

Parkovisko passo Sella pri lanovke je spoplatnené, ale trocha nižšie popri ceste je tiež možné parkovať zadarmo.

Túry v Dolomitoch: Vajolet Towers

Vajolet Towers

Výstup k Vajolet Towers je asi najťažšiu túrou z tohto zoznamu. Zložitejšia túra začína pri parkovisku Malga Frommer Alm. Odtiaľto je možné sa vyviesť lanovkou k rifugio Fronza v nadmorskej výške 2330 metrov. V septembri 2020 bola ale lanovka opravovaná a z parkoviska v nadmorskej výške 1740 metrov k rifugio Fronza budete oficiálne potrebovať dve hodiny (v mojom prípade jednu hodinu). Od chaty Fronza budete ďalej stúpať k Pas de la Coronelle (2630 m). Odtiaľ budete nasledovne klesať k rifugio Vajolet (2200 m) a následne opäť strmo stúpať až k rifugio Alberto (prevýšenie 400 metrov) nachádzajúceho sa pod Vajolet Towers. Najkrajší výhľad na Vajolet Towers sa vám naskytne keď budete pokračovať ešte 20 minút až na passo Santner. Z passo Santner sa dá po via ferrata vrátiť priamo na chatu Fronza, alebo sa vrátiť tou istou trasou ako ste prišli. Pri návrate ak by ste mali ešte dosť energie, od rifugio Vajolet môžete ešte vystúpiť k passo Principe v nadmorskej výške 2600 metrov. Od rifugio Fronza k Vajolet Towers počítajte spiatočne aspoň s piatimi až šiestimi hodinami.

Jednoduchší prístup k rifugio Vajolet je lanovkou z dediny Pera v oblasti Val di Fassa.

Lago Carezza

Lago di Carezza

V blízkosti Malga Frommer Alm sa nachádza veľmi pekné jazero Lago di Carezza. Podobne ako v prípade Lago di Braies, aj tu sa parkovisko nachádza priamo pri jazere (1 euro/ hodina) a preto je návšteva veľmi jednoduchá.

Mojich 10 najkrajších túr na svete.


Objavovanie okolia tyrkysovej rieky Soča v Slovinsku a túra v Logarskej doline. Trek v okolí Valbony v Albánsku.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

TOP 10: Najkrajšie túry na svete - Dvere sveta dokorán 27. októbra 2020 - 22:58

[…] Cestovateľský blog […]

Reply

Leave a Comment