Home Cestovateľský blog 4 menšie ázijské letiská kam prilietať namiesto hlavných letísk

4 menšie ázijské letiská kam prilietať namiesto hlavných letísk

by Karol
0 comment

Dlhé rady pri pasových kontrolách, prípadne veľké vzdialenosti letísk od centra mesta sú problémom po prílete do mnohých krajín. Štyri ázijské metropoly na severovýchode kontinentu majú okrem hlavných medzinárodných letísk, aj menšie regionálne letiská, na ktorých sa budete môcť vyhnúť týmto problémom.

Vo všetkých prípadoch sa jedná o staršie letiská, ktoré boli v minulosti hlavnou vstupnou bránou do týchto štyroch miest. V posledných desťročiach ich ale nahradili nové, väčšie letiská. Tie menšie, bližšie pri centrách sú teraz využívané väčšinou iba na vnútroštátne a kratšie regionálne lety. Jedná sa o letiská Tokyo Haneda, Taipei Songshan, Seoul Gimpo a Shanghai Hongqiao. Príletom na tieto letiská môžete ušetriť množstvo času pri imigračných procedúrach a transporte do mesta.

V severoýchodnej Ázii majú dve letiská napríklad aj Osaka, alebo Peking. Osaka Itami má ale iba vnútroštátne lety a z nového pekingského letiska Daxing sa do mesta dostanete rýchlovlakom za 30 minút.

Ázijské letiská pri centre mesta: Tokyo Haneda

Na rozdiel od zvyšných troch letísk z tohto blogu má Tokyo Haneda aj množstvo diaľkových letov. Na Hanedu lieta dokonca aj mnoho európskych a blízkovýchodných aeroliniek. Od 1. augusta 2024 budete môcť letieť na Hanedu aj na priamom lete z Viedne s All Nippon Airways. Austrian Airlines lietajú do Tokia na vzdialenejšie letisko Narita.

Haneda je najväčšie japonské letisko, ale počtom medzinárodných pasažierov ho prevyšuje Narita. V prípade pasovej kontroly na Hanede som nemal nikdy pocit, že by bola rýchlejšia ako na Narite. Príletom na Tokio Haneda ale ušetríte čas a aj peniaze pri presune do centra mesta.

Korean Air
Korean Air Airbus A380, letisko Incheon

Seoul Gimpo

V minulosti som musel niekoľkokrát čakať takmer hodinu pri pasovej kontrole na hlavnom kórejskom letisku Seoul Incheon.

Situácia na Seoul Gimpo je v tomto ohľade diametrálne odlišná a všetky formality som vždy absolvoval veľmi rýchlo. Rovnako tomu bolo aj pri odlete z Gimpa.

Z letiska Gimpo, ktoré je situované bližšie pri centre mesta budete môcť cestovať na medzinárodných letoch len do Číny, Japonska a na Taiwan. V prípade týchto regionálnych medzinárodných letov je preto vždy Gimpo mojím preferovaným letiskom.

Taipei
Taipei

Taipei Songshan

S podobným problémom ako na Incheone sa pravidelne stretávam aj po prílete na Taipei Taoyuan, ktoré je hlavným letiskom na Taiwane. Z Taipei Taoyuan sa metrom dostanete do centra mesta za 35 minút. Pasová kontrola vás ale na Taoyuane môže tiež výrazne zdržať. V mnohých prípadoch to môže byť aj takmer jedna hodina.

Taipei Songshan sa nachádza priamo v centre mesta a imigračné formality vám na tomto letisku nebudú trvať viac ako pár minút. Bezpečnostná kontrola pri odlete je tiež extrémne rýchla.

Aj v tomto prípade budete môcť zo Songshan letieť iba do Japonska, Južnej Kórei a do Číny.

Šanghaj Hongqiao

Z letiska Shanghai Hongqiao som nikdy necestoval, ale ak by som mal na výber, určite by som ho uprednostnil pred vzdialenejším Shanghai Pudong.

Z Hongqiao sú prevádzkované medzinárodné lety iba do Japonska, Južnej Kórei, Hongkongu a na Taiwan. Predpokladám preto, že pasová kontrola by mohla prebehnúť rýchlejšie ako na Pudongu. Váš odlet na Shanghai Hongqiao by bol tiež z centrálnejších letísk Haneda, Gimpo, alebo Songshan.

Ako navštíviť Čínu počas tranzitu bez víz až na niekoľko dní.

Moje najobľúbenejšie tranzitné letisko na svete.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment