Home Recenzie aerolínií Recenzia: Turkish Airlines biznis trieda na Boeing 737

Recenzia: Turkish Airlines biznis trieda na Boeing 737

by Karol
0 comment

Recenzia: biznis trieda Turkish Airlines na Boeing 737 z Istanbulu do Budapešti. Tento let bol súčasťou spiatočnej letenky v biznis triede z Maďarska do Taipei. Recenziu letu z Budapešti do Istanbulu na Airbuse A321 nájdete v tomto staršom blogu a na Boeingu 787 z Istanbulu do Taipei tu.

Už pri recenzii Airbusu A321 som skonštatoval, že Turkish Airlines majú zďaleka najlepšiu biznis triedu na letoch v Európe. Tento spiatočný let do Budapešti na Boeingu 737 ma len utvrdil v názore, že zvyšok európskych aeroliniek zaostáva za touto najväčšou tureckou leteckou spoločnoťou.

Na letisku v Istanbule som navštívil veľmi dobrý biznis salónik Turkish Airlines.

Aj keď bolo nové istanbulské letisko otvorené len pred piatimi rokmi, už teraz nemá dostatok parkovacích miest pre všetky lietadlá priamo pri termináli. V mnohých prípadoch preto Turkish Airlines využívajú na presun k lietadlu autobus. Našťastie vstup do lietadla na mojom lete do Budapešti bol cez most priamo z budovy letiska.

Turkish Airlines ale indikujú nerealistický začiatok skenovania palubných lístkov (boarding time). Na mojom lete to bolo takmer hodinu pred odletom. Dostať niečo vyše 150 ľudí do Boeingu 737 určite netrvá taký dlhý čas. A ako som očakával, náš boarding začal oveľa neskôr, zhruba 30 minút pred odletom.

Sedadlá, video systém a wifi

Turkish Airlines majú na Boeingoch 737 inštalované dva druhy sedadiel v biznis triede. Ja som do Budapešti cestoval na lietadle so staršou generáciou sedadiel. V tomto prípade ale nebol vôbec problém, že sa nejednalo o ich najnovší produkt. Tieto mierne staršie sedadlá v konfigurácii 2-2 v jednom rade sú veľmi pohodlné a poskytujú veľký priestor na nohy aj pre vyšších pasažierov.

Aj keď najnovšia biznis trieda pôsobí určite dizajnovo krajšie, nemyslím si, že by bola pohodlnejšia ako staršia verzia z môjho letu.

V opierkách na ruky má v biznis triede každé sedadlo osobné obrazovky. Tie sú oveľa kvalitnejšie ako obrazovky na Airbuse A321 z letu z Budapešti, na ktorých som mohol pozerať iba mapu letu.

Na Boeingu 737 bol dostupný aj osobný video systém, ktorý mal ale obmedzenejší výber filmov ako na diaľkových lietadlách. To v každom prípade nebol zásadný problém, keďže na dvojhodinovom lete do Budapešti by som aj tak stihol pozrieť maximálne jeden film.

Ešte pred vzletom dostal každý pasažier aj kvalitnejšie slúchadlá tlmiace vonkajší hluk.

Cestujúci v biznis triede môžu využiť 1GB wifi zadarmo. Na prihlásenie stačí vyplniť meno a číslo sedadla.

Strava a nápoje

Takmer okamžite po vstupe na palubu lietadla dostal každý pasažier v biznis triede welcome drink. Na podnosoch mal palubný personál pripravených niekoľko druhov nealkoholických nápojov a na vyžiadanie je dostupný aj alkohol. Na európskych letoch ale Turkish Airlines nepodávajú šampanské. Ako jeho náhradu si budete môcť objednať napríklad šumivé víno.

Ešte pred vzletom som dostal obsiahli jedálny a nápojový lístok. Pri letoch s Turkish Airlines si vo všeobecnosti vyberáte iba hlavné jedlo. Všetky ostatné chody z jedálneho lístka dostanete automaticky na podnose spolu s hlavným jedlom. Na mojom lete do Budapešti bol podávaný obed a vybrať som si mohol z troch jedál. Na výber boli jahňacie stehná, indické kura na makhani štýl a mezzelune (cestoviny) s artičokmi. Ja som si vybral kura, ale pravdupovediac som od tohto jedla očakával trocha výraznejšiu chuť. Ako predjedlo som dostal buffalo mozzarellu a marinované artičoky.

Na podnose bol aj menší syrový tanier a čokoládový zákusok.

Po obede som si chel ešte objednať cappuccino, alebo cafe latte. Dostupná bola ale iba klasická čierna káva. Stevard mi ale hneď ponúkol, že mi môže pripraviť aj kávu s mliekom.

Mimochodom, palubný personál sa staral o pasažierov veľmi dobre. Počas celého letu (hlavne počas obeda) chodili pravidlne do kabíny a kontrolovali či cestujúci niečo nepotrebujú.

Turkish Airlines biznis trieda na Boeing 737: zhrunutie

Sedadlá Turkish Airlines v biznis triede na Airbusoch A321 a Boeingoch 737 sú neporovnateľne lepšie ako tie, ktoré majú inštalované ostatné európske letecké spoločnosti.

Kvalita stravy Turkish Airlines na európskych letoch tiež výrazne prevyšuje väčšinu európskej konkurencie. Hoci existoval priestor na zlepšenie chuti môjho hlavného jedla, vo všeobecnosti som bol s obedom veľmi spokojný.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment