Home Recenzie aerolínií Recenzia Saudia: Boeing 777 s ich najhoršími sedadlami v biznis triede

Recenzia Saudia: Boeing 777 s ich najhoršími sedadlami v biznis triede

by Karol
1 comment

Blízkovýchodná letecká spoločnosť Saudia má tri rôzne typy sedadiel v biznis triede na lietadlách Boeing 777. Na mojom nedávnom lete z Jeddah do Jakarty som mal tú smolu na tú najhoršiu konfiguráciu biznis triedy z tejto trojice.

Už pri kúpe letenky som špecificky hľadal let s kvalitnejšími plne sklápacími sedadlami. Po vstupe na palubu lietadla som bol ale nemilo prekvapený, keďže Saudia nakoniec na môj let nasadila lietadlo so staršou generáciou šikmo sklápacích sedadiel. Z tohto dôvodu som predpokladal, že sa bude jednať o jeden z mojích najhorších letov v biznis triede. Konečné pocity z tejto cesty ale nekoniec neboli príliš negatívne. Môj let spríjemnil hlavne veľmi dobrý servis na palube lietadla.

Pravdaže pri posudzovaní celkovej spokojnosti určite beriem do úvahy aj cenu letenky. Moje celkové očakávania pri tejto 850 eurovej spiatočnej letenke v biznis triede z Európy do Indonézie neboli príliš veľké. Na druhej strane, ak by som za túto letenku zaplatil štandardnú cenu, ktorá je minimálne 1800 eur, tak by som s týmto letom nebol určite spokojný.

V tomto blogu sa budem venovať iba sedadlám Saudie na Boeingoch 777. Viac o strave a servise napíšem v jednom z budúcich blogov, v ktorom zhrniem moje pocity zo všetkých štyroch letov.

Podrobnejšie som sa zatiaľ venoval iba letu z Atén do Jeddah. Recenzia: Saudia biznis trieda Airbus A320

Môj názor na: Saudia biznis trieda (zhrnutie)

Recenzia: Saudia lounge v Jeddah. Prekvapujúco dobrý salónik

Saudia dress code. Čo si obliecť na letoch so Saudiou

Saudia: tri typy sedadiel na Boeing 777

Za najnovšiu generáciu sedadiel Saudie v biznis triede by sa nemusela hanbiť skoro žiadna zo svetových leteckých spoločností. Plne sklápateľné sedadlá v konfigurácii 1-2-1 v jednom rade poskytujú všetkým pasažierom priamy prístup do uličky. Tieto sedadlá nájdete vo flotile Saudie na Boeingoch 787 a na niektorých Boeingoch 777. V prípade Boeingov 777 ale Saudia nasadzuje tieto lietadlá výlučne na severoamerické lety a na niektoré vybrané lety do Európy.

Do juhovýchodnej Ázie lieta Saudia na Boeingoch 777 do Jakarty a Manily. Na týchto letoch sa môžete stretnúť s plne sklápateľnými sedadlami v konfigurácii 2-2-2 v jednom rade, ktoré sú veľmi podobné tým z môjho letu na Airbus A320. Druhým typom sú šikmo sklápateľné sedadlá ako na mojom lete z Jeddah do Jakarty.

Seddlá na mojom lete

Tieto šikmo sklápateľné kožené sedadlá pôsobia veľmi zastarno už na prvý pohľad. V jednom rade je šesť sedadiel a preto nemá každý pasažier priamy prístup do uličky. Na dennom lete, keď nebudete chcieť spať sú celkom pohodlné aj keď poskytujú len veľmi málo súkromia.

Problematické sú na nočných letoch, keďže v sklopenej polohe nie sú v úplne vodorovnej polohe. Pri spánku sa budete šmíkať dole, alebo budete mať minimálne pocit, že vás dole ťahá gravitácia. Mne sa našťastie podarilo spať v týchto sedadlách niečo vyše 5 hodín, čo pripisujem čiastočne únave z cesty.

Ako som už spomínal, tieto sedadlá poskytujú len veľmi málo súkromia. Ja som mal pôvodne rezervované miesto v prvom rade. Prvé tri rady boli úplne plné, ale v poslednom piatom nesedel nikto. Pred vzletom som si preto presadol do tohto posledného radu. Týmto som aj vyriešil problém súkromia, keďže si už nikto iný nezamenil sedadlo a bol som vzadu úplne sám.

Najpozitívnejšie hodnotím rozostupy medzi jednotlivými radmi. Nohy si budete môcť vystrieť úplne bez toho aby vás nejako obmedzovalo sedadlo pred vami.

Do budúcnosti by som sa ale v každom prípade určite vyhol prvému radu pri tejto konfigurácii. Sedadlá v tomto rade majú len menšiu, výsuvnú obrazovku, ktorá sa nesmie používať pri vzletoch a pristávaní.

Plne sklopené sedadlo

Ako zistíte aké sedadlá má váš let

Pokiaľ sa nejedná o Boeing 777 so štyrmi sedadlami v jenom rade, podľa mapy sedadiel len ťažko zistíte aké sedadlá budete mať na vašom lete. Saudia vôbec neuvádza túto informáciu pri kúpe letenky. Podľa mapy sedadiel len ťažko rozlíšite lety s plne skápacími a šikmo sklápacími sedadalmi, keďže vyzerajú takmer úplne rovnako. Podľa mojej skúsenosti by indikátorom lietadiel s plne sklápacích sedadlami mohli byť dve WC na mape sedadiel. V prípade šikmo sklápacích sedadiel by mali byť pre biznis triedu vyhradené tri WC (ktoré sú zaznačené aj do mapy sedadiel).

Najspoľahlivejšiu informáciu o type sedadiel vám poskytne Google Flights. Po vybraní vášho letu vám Google Flights zobrazí o aké sedadlo sa jedná. Žiadna letecká spoločnosť na svete vám ale negarantuje, že lietadlo s vami zvolenou konfiguráciou sedadiel bude nakoniec naozaj nasadené na vašom lete. S týmto problémom so zámenou lietadiel som sa stretol aj ja na mojom lete z Jeddah do Jakarty.

Prázdny posledný rad

Saudia Boeing 777 zhrnutie

Šikmo sklápacie sedadlá Saudie sú už zastarané a ak by ste mali možnosť, mali by ste sa im snažiť vyhnúť. Platí to hlavne v prípadoch ak by ste cestovali na nočných letoch. Osobne by som ale v prípade 850 eurovej letenky v biznis triede nemal zásadný problém opät cestovať aj na týchto Boeingoch so staršími sedadlami.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Môj názor na: Saudia biznis trieda (zhrnutie) - Dvere sveta dokorán 24. októbra 2022 - 10:58

[…] Recenzie aerolínií […]

Reply

Leave a Comment