Home Letecké spoločnosti Airbus A380 vs. Boeing 747: ktoré lietadlo má lepšie 2. poschodie?

Airbus A380 vs. Boeing 747: ktoré lietadlo má lepšie 2. poschodie?

by Karol
0 comment

Lietadlá Airbus A380 a Boeing 747 na veľkých svetových letiskách určite len tak ľahko neprehliadnete. Výnimočné ich robí hlavne ich dvojposchodový dizajn. V prípade A380tky zaberá druhé poschodie celú dĺžku lietadla. Na druhej strane takzvaný hrb Boeingu 747 siaha iba po začiatok krídel.

V súčasnosti Boeing 747 vo verzii pre pasažierov prevádzkujú iba Lufthansa, Korean Air, Asiana Airlines, Air China a Mahan Air.

Airbus A380 majú vo svojej flotile Lufthansa, British Airways, Qatar Airways, Etihad Airways, Emirates, Singapore Airlines, Qantas, Korean Air , Asiana Airlines a All Nippon Airways.

V dnešnom blogu sa budem bližšie venovať druhým poschodiam týchto dvoch lietadiel.

Ak by ste chceli cestovať v hrbe Boeingu 747, za letenku si budete musieť výraznejšie doplatiť, keďže druhé poschodie je vyhradené výlučne pre biznis triedu. Na Airbusoch A380 biznis trieda zaberá tiež väčšiu časť druhého poschodia. Niektoré letecké spoločnosti majú ale na druhom poschodí aj časť ekonomickej triedy.

ANA Airbus A380
Airbus A380 All Nippon Airways

Airbus A380 vs. Boeing 747

Ja som na Airbusoch A380 cestoval s Qatar Airways, Lufthansou a Asiana Airlines. Na všetkých letoch som cestoval v biznis triede na druhom poschodí.

Na Boeingu 747 som v minulosti cestoval mnohokrát, v biznis triede na druhom poschodí som ale absolovoval iba jeden let s Lufthansou.

Ak cestujete na prvom poschodí, zásadný rozdiel medzi týmito lietadlami je iba v nose Boeingu 747. Kokpit 747čky je celý na druhom poschodí a preto je možná inštalácia sedadiel aj v úzkom nose lietadla. V tejto prednej časti sa ale nachádzajú výlučne prvá a biznis trieda. Airbus A380 má kokpit medzi prvým a druhým poschodím a preto nie je kabína lietadla tak výrazne zúžená na jej začiatku ako v prípade 747čky.

Zásadným rozdielom týchto dvoch lietadiel je vstup na palubu. Na druhé poschodie Airbusov A380 sa vo väčšine prípadov vstupuje mostom priamo z letiskového terminálu. Na palubu Boeingu 747 vstúpite na prvom poschodí odkiaľ vás schodisko dovedie na druhé poschodie. Pravdaže schody medzi podlažiami má aj Airbus A380, tie ale nie sú využívané pri vstupe na palubu lietadla.

Asiana Airlines biznis trieda
Asiana Airlines biznis trieda na Airbus A380

Druhé poschodia A380tky a 747čky

Druhé poschodie Airbusu A380 je o niečo užšie ako prvé. V ekonomickej triede na prvom poschodí je v jednom rade 10 sedadiel a na druhom poschodí iba osem. Obe poschodia majú tradične dve uličky ako na iných diaľkových lietadlách.

Na druhej strane druhé poschodie Boeingu 747 je ale oveľa užšie ako jeho “prízemie” a má iba jednu uličku. Na oboch stranách môžu byť maximálne dve sedadlá (pri konfigurácii biznis triedy).

Celkový pocit pri ceste na druhom poschodí týchto dvoch lietadiel je diametrálne odlišný.

Lufthansa Boeing 747
Lufthansa Boeing 747 druhé poschodie

Osobne nemám špeciálne rád Airbus A380. Toto lietadlo je veľmi zaujímavé zvonka, ale vnútri mi pripadá až príliš veľké, s príliš veľa sedadlami. Napríklad ekonomická trieda Emirates môže mať celkovo až 557 sedadiel a v biznis triede Korean Air môže cestovať až 94 pasažierov. Pri cestovaní uprednostňujem trocha menšie lietadlá ako napríklad Airbus A350, alebo Boeing 787, ktoré majú menší počet sedadiel a pôsobia teda o niečo vľúdnejšie.

Druhé poschodie Boeingu 747 na druhej strane pôsobí trocha ako súkromné lietadlo, keďže v hrbe je iba 6 až 8 radov sedadiel. Vládne tam teda oveľa intímnejšie atmosféra s oveľa menšou frekvenciou pohybu cestujúcich ako na Airbuse A380.

Qatar Airways AIrbus A380
Qatar Airways: bar na Airbus A380

Pre pasažierov biznis a prvej triedy Emirates a Qatar Airways na Airbuse A380 môže byť lákadlom palubný bar. Pokiaľ ale necestujem na superdlhých letoch, tak pre mňa sú tieto bary zaujímavé iba prvých päť minút. Ja si radšej dám pohár šampanského v pohodlí sedadla pri pozeraní zaujímavého filmu.

Asiana Airlines Boeing 747
Asiana Airlines Boeing 747

Zhrnutie

Airbus A380 a aj Boeing 747 sú výborné lietadlá a je len škoda, že ich výroba už bola ukončená. Osobne ale nijako neuprodnostňujem tieto “jumbá” pri kúpe letenky. Jedine intímnejšie atmosféra na druhom poschodí Boeingu 747 je pre mňa výraznejším plusom týchto dvoch lietadiel.

Moje najobľúbenejšie lietadlá a tie, ktorým sa vyhýbam

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment