Home Letecké spoločnosti Aké je cestovať v biznis triede Qatar Airways na Airbus A380

Aké je cestovať v biznis triede Qatar Airways na Airbus A380

by Karol
1 comment

Airbus A380 je momentálne medzi pasažiermi asi najobľúbenejším lietadlom na svete a jedným z jeho prevádzkovateľov sú aj Qatar Airways.

Ja som na Airbusoch A380 tejto blízkovýchodnej leteckej spoločnosti cestoval celkovo štyrikrát. Tri lety boli v biznis triede a jeden v prvej triede. Recenziu letu v prvej triede nájdete v tomto blogu.

Qatar Airways Airbus A380

Qatar Airways majú aktuálne vo svojej flotile osem Airbusov A380. A hoci ich priemerný vek je len 7,8 rokov, v najbližších rokoch budú s veľkou pravdepodobnoťou vyradené všetky z prevádzky.

48 sedadiel biznis triedy zaberá viac ako polovicu druhého poschodia Airbusu A380. Pred biznis triedou je menšia kabína prvej triedy. Za biznis triedou sa nachádza veľmi pekný bar, ktorý môžu využiť pasažieri cestujúci v prvej a biznis triede.

Tento bar je zaujímavým rozptýlením na dlhých letoch do Austrálie. Na šesť hodinových nočných letoch do Bangkoku, alebo Londýna ale veľká väčšina cestujúcich uprednostní spánok pred návštevou baru. Baru Qatar Airways na tomto lietadle som sa bližšie venoval už v tomto blogu.

Qatar Airways bar na Airbuse A380
Qatar Airways bar na Airbuse A380

Biznis sedadlá na Airbuse A380

Airbus A380 nebol nikdy mojím špeciálne obľúbeným lietadlom, keďže mi na ňom mierne prekáža jeho veľkosť. Osobne uprenostňujem väčšiu “intimitu” menších diaľkových lietadiel ako Airbus A350, alebo Boeing 787.

Qatar Airways majú na Airbusoch A380 v biznis triede až 12 radov sedadiel. Kabína biznis triedy nie je nijako predelená a pôsobí tak na mňa až príliš veľko.

Na druhej strane sú interiéry týchto lietadiel z dizajnového hľadiska veľmi pekné. Typické bordovo-sivé farby sedadiel Qatar Airways pôsobia veľmi príjemne.

Konfigurácia sedadiel 1-2-1 v jednom rade zaručuje všetkým pasažierom priamy prístup do uličky. Rovnaké sedadlá majú Qatar Airways aj na Boeingoch 787-8 a niektorých Airbusoch A350.

Tieto plne sklápateľné sedadlá sú veľmi pohodlné či už na denných, alebo nočných letoch.

Qatar Airways biznis trieda na Airbus A380
Qatar Airways biznis trieda na Airbus A380
Qatar Airways Qsuite
Qatar Airways Qsuite na Airbus A350

Pre mňa by ale tieto sedadlá neboli prvou voľbou pri cestách s Qatar Airways. Do väčšiny destinácií kam sú nasadzované Airbusy A380 lietajú Qatar Airways aj na Boeingoch 777 (alebo Airbusoch A350) s Qsuite.

Qsuite je najnovšia verzia biznis triedy Qatar Airways, ktorá poskytuje neporovnateľne viac súkromia a čiastočne aj priestoru ako sedadlá na Airbusoch A380. Každé sedadlo Qsuite má vlastné dvere, ktoré budete môcť počas letu zatvoriť.

Na druhej strane môžu na niektorých ľudí Qsuite pôsobiť klaustrofóbne. Ja osobne sa ale pri cestách s Qatar Airways vždy snažím nájsť lety s touto biznis triedou.

Qatar airways biznis trieda
Qatar Airways večera v biznis triede

Strava v biznis triede

Kvalita stravy v biznis triede Qatar Airways bude závisieť od času odletu. Na letoch, kde je podávaný obed, alebo večera sa môžete tešiť na výborný catering. Predstavu o strave na takomto lete si budete môcť spraviť z recenzie môjho letu z Dohy do Singapuru.

Na neskorých nočných letoch do väčšiny destinácií v Ázii, Afrike a Európe kladú Qatar Airways dôraz na raňajky. Po vzlete si budete môcť objednať iba jednoduchšiu rýchlu večeru. V takýchto prípadoch ak odlietate z Kataru by som vám odporučil sa najesť ešte pred cestou v skvelých biznis salónikoch v Dohe. O cateringu na týchto neskorých nočných letoch som už písal v tomto staršom blogu.

Fotogaléria stravy Qatar Airways v biznis triede.

Biznis trieda Qatar Airways na Airbus A380: zhrnutie

Na záver musím zdôrazniť, že si nemyslím, že by biznis trieda Qatar Airways na Airbusoch A380 nebola dobrá. Tieto aerolinky by som kedykoľvek uprednostnil pred väčšinou ich konkurencie. Ak by som mal ale na výber, zvolil by som Qsuite pred biznis triedou Qatar Airways na Airbusoch A380.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Airbus A380 od Qatar Airways má najkrajší bar v lietadle - Dvere sveta dokorán 26. januára 2024 - 10:22

[…] Recenzie aerolínií […]

Reply

Leave a Comment