Home Letecké spoločnosti Turkish Airlines začnú lietať do Austrálie

Turkish Airlines začnú lietať do Austrálie

by Karol
0 comment

Turkish Airlines sú leteckou spoločnosťou, ktorá lieta do najväčšieho počtu krajín na svete. Od decembra 2023 by mali do dlhého zoznamu destinácií Turkish Airlines pribudnúť aj lety do Austrálie. Konkrétne do juhoaustrálskeho Melbourne.

Jednalo by sa tak o jedinú európsku leteckú spoločnosť, ktorá by prevádzkovala lety do tohto mesta v štáte Victoria. Z európskych leteckých spoločností momentálne lietajú do Austrálie iba British Airways na trase Londýn – Singapur- Sydney.

Turkish Airlines plánujú lety do Austrálie od decembra 2023

Turkish Airlines nemajú vo svojej flotile momentálne lietadlo, ktoré by zvládlo preletieť z Istanbulu do Melbourne bez medzipristátia. Na tento 14 630 kilometrový let by mal byť nasadzovaný Boeing 787, ktorý bude mať technické medzipristátie na dotankovanie paliva v Singapure. Pasažieri ale nebudú môcť na tento let pristúpiť v Singapure. Bude sa jednať čisto o spoj Istanbul – Melbourne.

Najdlhší let na svete momentálne prevádzkujú Singapore Airlines na Airbuse A350 medzi Singapurom a New Yorkom. Celková letová vzdielenosť medzi týmito dvoma mestami je niečo vyše 15 000 kilometrov. Qantas tiež lieta na Boeingoch 787 na 14 470 kilometrových nonstop letoch z austrálskeho Perthu do Londýna. Aj keď sa jedná o podobné vzdialenosti ako medzi Istanbulom a Melbourne, Qantas a aj Singapur Airlines majú na tieto lety špeciálnu konfiguráciu kabíny s menším počtom sedadiel, čo zaručuje ich dlhší dolet.

Turkish Airlines by si ale chceli do budúcnosti zaobstarať lietadlá, ktoré zvládnu cestu do Austrálie aj bez medzipristátia. Napríklad Qantas už majú dokonca teraz objednané Airbusy A350 s predĺženou dĺžkou doletu, ktoré budú prevádzkovať aj na nonstop letoch zo Sydney do Londýna.

Turkish Airlines by chceli zo začiatku lietať do Melbourne trikát do týždňa. Postupne by mali frekvenciu zvýšiť na jeden let za deň. Na základe bilaterálnych dohovorov môžu ale letecké spoločnosti z Turecka momentálne prevádzkovať do Austrálie maximálne štyri lety za týždeň.

Podľa vyjadrenia šéfa Turkish Airlines by postupom času chceli do zoznamu svojich destinácií pridať aj Sydney a eventuálne aj Perth a Brisbane.

Moje najobľúbenejšie lietadlá a tie, ktorým sa vyhýbam.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment