Home Vernostné programy Ako som dostal míle dvakrát za tú istú letenku

Ako som dostal míle dvakrát za tú istú letenku

by Karol
0 comment

Ak hľadáte všeobecné informácie ako získať míle za letenku (a koľko ich dostanete), tak tejto tématike som sa už venoval v tomto staršom blogu.

Dnes sa budem venovať môjmu letu do Singapuru, za ktorý som dostal míle až dvakrát, do dvoch rôznych vernostných programov.

Pravdaže, za normálnych okolností dostanete míle iba raz. Existuje ale jeden prípad, keď budete môcť získať míle až dva razy. Ak by ste sa ocitli v takejto situácii, bolo by škoda ju nevyužiť vo váš prospech.

Míle za presmerovanú letenku

Ešte minulý rok som si kúpil spiatočnú letenku v biznis triede od leteckej spoločnosti Saudia z Atén do Singapuru. Za túto letenku s prestupom v saudskoarabskom Jeddah som zaplatil iba 880 eur.

Saudia ale niekoľko týždňov pred cestou posunula odlet môjho spiatočného letu zo Singapuru do Jeddah o niekoľko hodín dopredu. Tým sa aj môj tranzit v Saudskej Arábii predĺžil z pôvodných sedem až na 13 hodín. Keďže neexistovalo žiadne iné kratšie spojenie, Saudia ma moje požiadanie prebookovala na lety Qatar Airways.

Aj keď let z Atén do Singapuru mal v Jeddah len trojhodinový prestup, Saudia mi ponúkla prebookovať aj tento spoj na Qatar Airways. Túto ponuku som pravdaže okamžite využil. Aj keď Saudia nie je zlá letecká spoločnosť, kvalite Qatar Airways sa určite nevyrovnajú.

Všetky moje lety boli teda nakoniec na palube Qatar Airways a aj letenka bola vystavená ako letenka Qatar Airways.

Saudia

Saudia je členom aliancie Skyteam a pôvodne som lety plánoval kreditovať do Flying Blue, vernostného programu Air France – KLM (ktorí sú tiež členom SkyTeam).

Qatar Airways sú ale členom oneworld a míle by som preto nemohol pridať priamo do Flying Blue. Tieto lety s Qatar Airways som preto kreditoval priamo do vernostného programu Qatar Airways, kde mám tiež účet.

Po návrate domov som následne kontaktoval Flying Blue so žiadosťou o pripísanie míľ podľa mojej pôvodnej rezervácie so Saudiou. Poskytnúť som musel pôvodnú letenku so Saudiou, novú letenku od Qatar Airways a aj všetky palubné lístky.

Flying Blue následne do 24 hodín spracovali moju žiadosť a pripísali míle na môj účet.

Do Flying Blue som dostal podľa pôvodného itinerára 28 000 míľ (aj s bonusom za Skyteam Elite Plus). Qatar Airways mi za ich lety dali celkovo 34 000 míľ (aj s bonusom za oneworld Emerald).

Qatar Airways

Namiesto pôvodných 28 000 míľ som teda dostal až 64 000 míľ. To je zhruba počet míľ potrebných na jednosmernú letenku v biznis triede z Európy do Ázie. Na 880 eurovú letenku veľmi dobrý “deal”.

Ak by ma ale Saudia prebookovala na inú leteckú spoločnosť SkyTeam, míle by som mohol dostať iba raz.

Zhrnutie

Ak by ste sa ocitli v podobnej situácii ako ja a budete prebookovaní na leteckú spoločnosť z inej aliancie, neváhajte zbierať míle do oboch aliancií. Väčšina vernostných programov vám bez problémov dá míle podľa pôvodného itinerára. Nezabudnite si ale odložiť všetky letenky a palubné lístky. Žiadosť o pripísanie míľ odošlite na váš vernostný program miniálne týždeň po absolvovaní vášho letu.

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment