Home Recenzie aerolínií Recenzia: Aegean Airlines ekonomická trieda z Bratislavy do Atén

Recenzia: Aegean Airlines ekonomická trieda z Bratislavy do Atén

by Karol
0 comment

Grécka letecká spoločnosť Aegean Airlines začala v septembri 2023 prevádzkovať priame lety z Bratislavy do Atén. Po linke Ryaniaru do Solúnu (Thessaloniki) sa jedná o druhý pravidelný priamy spoj medzi Slovenskom a Gréckom.

S Aegean Airlines lietam pravidelne a moja nedávna cesta z Bratislavy do Atén bola najlepším letom v ekonomickej triede aký som za posledné roky absolvoval na európskych linkách.

Aegean Airlines

Aegean Airlines sú členom Star Alliance a sú jednými z mála európskych leteckých spoločností, ktoré v ekonomickej triede podávajú stále zadarmo nápoje a aj stravu.

Vo svojej flotile majú výhradne lietadlá Airbus A320 a A321 (ceo, neo). Ich dcérska letecká letecká spoločnosť Olympic Air prevádzkuje vnútroštátne lety v Grécku na lietadlách ATR.

Recenziu biznis triedy Aegean Airlines nájdete v tomto mojom staršom blogu:

Aegean Airlines biznis trieda na Airbus A321neo

Check-in a lounge

Ak cestujete s najlacnejšími letenkami LIGHT a za rezerváciu sedadla si nezaplatíte, miesto vám pri online check-in automaticky pridelí rezervačný systém. Na rozdiel od Ryanair budú pasažieri cestujúci na tej istej rezervácii vo väčšine prípadov usadení spolu.

Ja som cestoval s letenkou Flex, s ktorou som si mohol rezervovať zadarmo sedadlo v zadnej časti lietadla za núdzovým východom. Tieto sedadlá ale poskytujú menej priestoru na nohy ako miesta pred núdzovým. Z tohto dôvodu som si rezervoval miesto medzi biznis triedou a núdzovým východom. Ak necestujete s letenkou ComfortFlex, tak za tieto sedadlá v prednej časti lietadla zaplatíte 10 eur. Ako držiteľ statusu Star Alliance Gold od Aegean Airlines som dostal 50% zľavu na rezerváciu môjho sedadla.

Ak si nerezervujete vaše miesto, rezervačný systém vám s veľkou pravdepodobnosťou pridelí miesto v zadnej časti lietadla. Ak by ste neboli spokojní s vaším miestom, zmenu sedadla budete môcť vykonať zadarmo online aj po vystavení palubného lístka (za štandarný poplatok).

Aegean Airlines mali na letisku v Bratislave otvorené tri check-in prepážky, pri ktorých nebol ani jeden pasažier v čase môjho príchodu na letisko.

Jednu väčšiu príručnú batožinu si budete môcť zobrať zadarmo na palubu aj pri najlacnejších Light letenkách.

Čas pred odletom som strávil v Mastercard Caproni lounge, ktorý budete môcť navštíviť zadarmo ak ste držiteľom statusu Star Alliance Gold, alebo cestujete v biznis triede. Voucher na vstup do salónika obdržíte pri check-in prepážkach.

Aegean Airlines: sedadlá v ekonomickej triede

Sedadlá v prednej časti lietadla poskytujú podstatne viac priestoru na nohy ako sedadlá za núdzovým východom. V zadnej časti lietadla je pohodlie pri cestovaní podobné ako pri letoch s nízkonákladovými leteckými spoločnosťami.

Pri letoch s mnohými európskymi leteckými spoločnosťami sa snažím rezervovať miesto pri núdzovom východe. V prípade Aegean Airlines sa ale cítim pri výške 186 cm pohodlne aj v ktoromkoľvek sedadle v prednej časti lietadla.

K celkovému pozitívnemu dojmu z tohto letu určite prispel aj pomerne nízky počet cestujúcich. Lietadlo bolo obsadené len zhruba z dvoch tretín a miesto vedľa mňa ostalo voľné. K tejto nízkej obsadenosti prispel určite aj odlet mimo hlavnej turistickej sezóny.

Strava a nápoje

Z Bratislavy sme odlietali s polhodinovým meškaním tesne pred 19 hodinou a Aegean podávali v ekonomickej triede jednoduchú večeru. Na výber boli cestoviny s morčacím mäsom, alebo so zeleninou. Každý pasažier okrem toho dostal aj jednu musli tyčinku.

Jednoduchá malá porcia cestovín s olivovým olejom bola na moje prekvapenie celkom dobrá na ekonomickú triedu. Osobne uprednostňujem takéto cestoviny s olivovým olejom pred ťažšími omáčkami, ktoré sú často podávané v ekonomickej triede.

Výber nealkoholických nápojov bol pomerne široký na európsku leteckú spoločnosť. Zadarmo som si mohol objednať vodu, džúsy, kávu, alebo čaj.

Zhrnutie

Medzi hlavné pozitíva Aegean Airlines patria jednoduchá strava a nápoje zadarmo, väčšia palubná batožina zadarmo a pohodlné sedadlá ak sedíte v prednej časti lietadla. Netreba zabudnúť ani na príjemný palubný personál.

Držitelia Star Alliance Gold budú môcť využiť všetky benefitu tohto statusu.

Pri dobrej cene letenky sú Aegean Airlines mojou prvou voľbou pri letoch do Grécka. Za moju spiatočnú letenku z Bratislavy do Atén som zaplatil 110 eur a celkový pomer ceny a kvality hodnotím ako veľmi dobrý.

Sú Aegean Airlines lepší ako Ryanair, alebo Austrian? Recenzia ekonomickej triedy

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment