Home Recenzie aerolínií Recenzia: Turkish Airlines biznis trieda na Airbus A321 BUD – IST

Recenzia: Turkish Airlines biznis trieda na Airbus A321 BUD – IST

by Karol
2 komentáre

Recenzia: biznis trieda Turkish Airlines na Airbus A321 z Budapešti do Istanbulu. Tento let bol súčasťou spiatočnej letenky z Budapešti do Taipei. Z Budapešti sme odlietali podľa plánu o 13:50 a celková dĺžka letu bola zhruba 2 hodiny.

Turkish Airlines sú podľa môjho názoru leteckou spoločnosťou s najlepšou biznis triedou na európskych letoch. Najvýraznejším rozdielom oproti ich európskej konkurencii sú skutočné biznis sedadlá. Na rozdiel od Turkish Airlines majú takmer všetky európske letecké spoločnosti na lietadlách s jednou uličkou v biznis triede rovnaké sedadlá ako v ekonomickej triede.

Ďalším pozitívom tohto letu bola kvalitná strava.

Recenzia biznis triedy Turkish Airlines na Boeingu 787 z Istanbulu do Taipei.

Turkish Airlines biznis trieda na Airbus A321: sedadlá

Na môj let mal byť pôvodne nasadený Boeing 737MAX s najnovšou generáciou biznis triedy. Pár dní pred odletom ale Turkish Airlines zamenili toto lietadlo za Airbus A321ceo.

Na tomto lietadle bolo v biznis triede spolu päť radov s dvoma sedadlami na každej strane uličky. Všetky sedadlá boli obsadené a o dvadsať pasažierov sa starali dve príjemné letušky.

Turkish Airlines majú na Airbusoch A321ceo v biznis triede niekoľko druhov sedadiel a podľa mapy sedadiel je vo väčšine prípadov ťažké rozoznať, či budete cestovať v novej, alebo staršej biznis triede.

Ja som cestoval v staršej biznis triede, ktorá je ale podľa môjho názoru pohodlnejšia ako novšie verzie sedadiel.

Sedadlá na mojom lete boli široké, s veľkými rozostupmi medzi jednotlivými radmi. Nohy som si mohol vystrieť dopredu bez toho aby som sa dotkol sedadla predo mnou. Tieto staršie sedadlá sú tiež oveľa mäkšie ako nové generácie sedadiel.

Jedinou nevýhodu tejto biznis triedy je chýbajúci video systém. Z opierok sedadiel sa dali iba vybrať malé obrazovky s veľmi zlým rozlíšením. Na nich ale budete môcť pozerať iba mapu letu. Ja som si našťastie dopredu stiahol film do iPadu a chýbajúci video sytém preto pre mňa nepredstavoval zásadný problém.

Novšie biznis triedy na Airbusoch A320/ A321 a Boeingoch 737 už majú individuálny video sytém v každom sedadle.

Strava a nápoje

Po vstupe na palubu si pasažieri mohli vybrať jeden z troch nealkoholických welcome drinkov. Pred vzletom sme dostali tiež jedálne lístky (bez sekcie nápojov).

Z hlavných jedál boli na výber tri možnosti, z toho jedna vegetariánska. Predjedlá a dezert už dostal automaticky každý pasažier na podnose spolu s hlavným jedlom.

Ja som si objednal rybu, ktorá bola chutná, aj keď najlepšie z celého obeda bolo predjedlo pozostávajúce z kuracieho mäsa, baklažánu a jogurtu. Druhým predjedlom bol zaujímavý šalát z olív s orechmi a granátovým jablkom. Na podnose som dostal aj trojicu syrov. Sladký jahodový dezert bol jedinou položkou, ktorá mi moc nechutila.

Po vzlete som si objednal pohár šampanského, ktoré som ale dostal naliate už v pohári a preto neviem o akú značku sa jednalo. Okrem toho som už pil len vodu.

Prílet do Istanbulu

Do Istanbulu sme prileteli načas, ale lietadlo zaparkovalo mimo hlavného terminálu a na presun bol použitý autobus. Pre pasažierov v biznis triede prišiel špeciálny autobus s pohodlnejšími sedadlami.

Cesta od lietadla do terminálu trvala len pár minút. V minulosti som na starom istanbulskom letisku musel po príchode prechádzať ešte bezpečnostnou kontrolu. Na novom letisku už našťastie nie sú žiadne ďalšie kontroly pri tranzite. Z autobusu sme vysadli v centrálnej časti terminálu odkiaľ mi cesta do biznis salónika Turkish Airlines trvala zhruba päť minút.

Turkish Airlines biznis trieda na Airbus A321: zhrnutie

V minulosti som počul niekoľko prípadov nie ideálneho klientského servisu Turkish Airlines. Môj let do Istanbulu ale našťastie nemal žiadny zádrhel a v takýchto prípadoch je cestovanie v biznis triede Turkish Airlines potešením aj na kratších letoch v rámci Európy. Hlavnými pozitívami tohto letu boli pohodlné sedadlá a kvalitná strava.

Táto biznis trieda s nie plne sklápateľnými sedalami už ale nie je ideálna na dlhších nočných letoch z Istanbulu do Afriky, alebo na Strednej Ázie.

Hotel a výlety zadarmo od Turkish Airlines pri prestupe v Istanbule.

2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

Moje najlepšie jedlá v lietadle v roku 2023 - Dvere sveta dokorán 4. januára 2024 - 14:56

[…] Recenzie aerolínií […]

Reply
Recenzia: Turkish Airlines biznis trieda na Boeing 787 - Dvere sveta dokorán 19. januára 2024 - 14:07

[…] Recenzie aerolínií […]

Reply

Leave a Comment