Home Letecké spoločnosti China Southern, nový let z Viedne do Ürümqi

China Southern, nový let z Viedne do Ürümqi

by Karol
2 komentáre

China Southern Airlines, najväčšia letecká spoločnosť v Číne začala od 18.6.2019 lietať medzi Viedňou a Ürümqi v západnej Číne. Po krátkom medzipristátí v Ürümqi tento let pokračuje ďalej do Guangzhou v juhovýchodnej Číne.

China Southern Viedeň – Ürümqi – Guangzhou

China Southern lieta z Viedne do Číny tri krát týždenne na Boeing 787. China Southern má v Boeing 787 v biznis triede lie-flat sedadlá v konfigurácii 2-2-2 v jednom rade. V ekonomickej triede majú v jednom rade 9 sedadiel, čo je na palubách Boeing 787 považované za štandard. Tieto lety môžu byť zaujímavé hlavne pre tých, ktorí by chceli navštíviť Xinjiang, alebo čínsku časť Hodvábnej cesty. Dĺžka letu z Viedne do Ürümqi je len 6 hodín 30 minút. Let z Ürümqi do Guangzhou trvá ešte ďalších 5 hodín. Čínske imigračné formality sa vybavujú už v Urumuqi aj v prípadoch pasažierov, ktorí pokračujú tým istým lietadlom do Guangzhou.

Ak plánujete cestu do západnej Číny, môžete jednosmerne cestu skrátiť minimálne o 7 hodín, do ktorých ešte nie je započítaný čas potrebný na presadanie v niektorom z veľkomiest na východnom pobreží.

China Southern Karakoram Highway
Karakoram Highway

China Southern cena leteniek

China Southern ponúka momentálne jedny z najlacnejších leteniek z Viedne do Číny. V ekonomickej triede môžete napríklad letieť do Guangzhou za 426 eur, Ürümqi za 486 eur, alebo Lanzhou za 580 eur. Pri letoch do iných miest vo východnej Číne by som ale neletel s China Southern na tejto trase. Mnohé z prípojov z Ürümqi sú len na Boeing 737 a Airbus A320, ktoré sú menej pohodlné ako veľké diaľkové lietadlá. Lety do miest v juhovýchodnej Číne s presadaním v Guangzhou by tiež mohli byť zaujímavé. Osobne by som si ale na cestu do Pekingu, alebo Šanghaja vybral leteckú spoločnosť, ktorá by ma dopravila do mojej destinácie s maximálne jedným prestupom.

Lety do iných ázijských krajín

China Southern tiež ponúka veľmi atraktívne ceny leteniek do ďalších ázijských krajín. Pri prestupe v Číne na další medzinárodný let je možné využiť vo väčšine prípadov až 6 dňový bezvízový tranzit. V prípade letu z Viedne s China Southern ale doba tranzitu nemôže presiahnuť 24 hodín. Bezplatný 24 hodinový tranzit platí v prípadoch, keď je v Číne viac ako jeden prestup (jeden vnútroštátny let). 24 hodín sa počíta od času pristátia v Urumqi do času odletu z Guangzhou do ďalšej destinácie. O bezvízovom tranzite som už písal v minulosti. Po prílete do Urumqi budete musieť vystúpiť z lietadla a prejsť imigračnou kontrolou.

Xinjiang víza

Ürümqi je hlavné mesto provincie Xianjiang, ktorá je momentálne jednou z najproblematickejších v celej Číne. Nemyslím si, že by turistom hrozilo nejaké nebezpečenstvo pri ceste v tejto provincii. Nie som si ale istý, či by ste nemali problém s vízami ak by cieľ vašej cesty bol Xinjiang. Na rozdiel od Tibetu je možné stále v Xinjiang cestovať individuálne a nie sú potrebné žiadne špeciálne povolenia.

Čo navštíviť v západnej Číne

Provincie Gansu a Xinjiang boli súčasťou Hodvábnej cesty, ktorá začínala v meste Xi’an. V južnej časti Gansu a v susednej provincii Qinghai je možné navštíviť oblasti obývané tibetským obyvateľstvom. Na návštevu týchto miest na rozdiel od Tibetu nie sú potrebné žiadne povolenia.

Zhangye Danxia
Zhangye Danxia
Dunhuang
Dunhuang
Tuyoq
Turpan, Tuyoq
China Southern Kashgar
Kashgar

Celá trasa medzi Xi’an a Ürümqi má kvalitné rýchlovlakové spojenie a na ceste je niekoľko zaujímavých miest kde sa oplatí prerušiť cestu. Pri meste Zhangye je možné navštíviť rôznofarebné hory v Zhangye Danxia. Ďalšou zaujímavosťou v blízkosti Zhangye sú tiež v skalách vytesané kláštory v Mati Si. Ďalej na západ v Jiayuguan sa nachádza najzápadnejšia časť čínskeho múru. V púštnom meste Dunhuang je možné navštíviť piesočné duny a budhistické jaskyne Mongao.

Už bližšie pri Ürümqi je ujgurské mesto Turpan, v ktorého blízkosti sa nachádza mnoho historických pamiatok. Mesto Ürümqi je len ďalšie nezaujímavé čínske mesto, ale v jeho blízkosti sa oplatí navštíviť Tianchi, alpinské jazero tiež nazývané Heavenly Lake of Tianshan.

Južne od Ürümqi sa nachádza Kashgar, jedno z najznámejších miest hodvábnej cesty. Z mesta Kashgar sa oplatí ísť ďalej na juh po Karakoram Highway až k pakistanským hraniciam.

Moje najobľúbenejšie malé historické mestá a národné parky v Číne.

2 komentáre

Súvisiace články

2 komentáre

Pozor pri lete s Shanghai Airlines z Budapešti! - Dvere sveta dokorán 29. decembra 2019 - 4:19

[…] Podobný problém je aj pri letoch s China Southern z Viedne do Guangzhou cez Urumqi. Viac o tomto lete tu. Ak bude mať niekto skúsenosť s presadaním v Xian, alebo Chengdu, napíšte mi prosím ako […]

Reply
Ako navštíviť Čínu bez víz až po dobu 12 (14) dní - Dvere sveta dokorán 11. januára 2020 - 11:42

[…] Bezvízový tranzit je možné využiť aj pri vašom návrate. Po ceste z Európy sa môžete napríklad zastaviť v Pekingu a pri návrate domov v Šanghaji. V každom meste tak budete môcť stráviť 144 hodín bez toho aby ste si vybavovali víza do Číny. Je dôležité si uvedomiť, že vaša letenka nemôže mať vnútroštátny let. Oba lety musia byť medzinárodné. Ak ale presadáte v kontinentálnej Číne dva krát, maximálna dĺžka bezvízového tranzitu je iba 24 hodín. Platí to napríklad pri letoch z Viedne s China Southern. Tento let do Guangzhou má medzipristátie v západočíndkom Urumqi. Viac informácií o tomto lete China Southern som už písal v jednom z predchádzajúcich blogov. […]

Reply

Leave a Comment