Home Letecké spoločnosti Austrian vs. Swiss vs. Lufthansa: Kto má najlepšiu biznis triedu?

Austrian vs. Swiss vs. Lufthansa: Kto má najlepšiu biznis triedu?

by Karol
0 comment

V dnešnom blogu “Austrian vs. Swiss vs. Lufthansa” porovnám biznis triedu na diaľkových lietadlách týchto troch leteckých spoločností Lufthansa Group.

Z Luftahnsa Group prevádzkujú diaľkové lety aj Brussels Airlines, Discover Airlines a Edelweiss Air. Na záver blogu sa preto budem v krátkosti venovať aj týmto trom aerolinkám.

Na konci blogu nájdete tiež link na moje recenzie biznis triedy Austrian Airlines, Swiss a Lufthansy.

Austrian Airlines biznis trieda
Austrian Airlines biznis trieda Boeing 777

Austrian Airlines vs. Swiss vs. Lufthansa: sedadlá

V kvalite biznis sedadiel zostávajú všetky aerolinky Lufthansa Group za väčšinou konkurencie.

Väčšina svetových leteckých spoločností má už dávno v biznis triede sedadlá, ktoré poskytujú všetkým pasažierom priamy prístup do uličky (konfigurácia 1-2-1). Ani jedna letecká spoločnosť Lufthansa Group ale nemá štandardne takúto konfiguráciu.

Lufthansa má doteraz na väčšine svojich diaľkových lietadiel zastaranú konfiguráciu 2-2-2. Výnimkou je iba zopár lietadiel, ktoré prebrali od iných aeroliniek s ich pôvodnými interiérmi.

Swiss a Austrian sú v tomto ohľade o niečo lepší, keďže na ich lietadlách nájdete vždy niekoľko samostatných sedadiel s priamym prístupom do uličky. Za rezerváciu týchto sedadiel si ale budete musieť v mnohých prípadoch priplatiť. Trik, ako budete môcť cestovať v týchto sedlách bez extra poplatkov.

Lufthansa Boeing 747
Lufthansa Boeing 747-400 biznis trieda

Všetky tri aerolinky tiež poskytujú minimum súkromia pasažierom v biznis triede. U väčšiny ich konkurencie sú štandardom minimálne prepážky medzi jednotlivými sedadlami. Už teraz majú mnohé aerolinky dokonca inštalované sedadlá s posuvnými dverami.

Austrian a Lufthansa nemajú absolútny žiadny predel medzi jednotlivými sedalami. Chýbajúca prepážka medzi sedadlami nie je problém ak cestujete vo dvojici. Ak ale cestujete sami, budete sedieť až “príliš” blízko pri cudzom človekovi.

Celkové hodnotenie: Jedine Swiss majú medzi sedadlami aspoň určitý druh predelu a preto považujem ich sedadlá za najlepšie z tejto trojice. Druhé miesto patrí Austrian Airlines, u ktorých budete mať väčšiu šancu na trocha súkromia ak cestujete sami (v porovnaní s Lufthansou). Samotné sedadlá Lufthansy nie sú sami o sebe nepohodlné. Keďže ale majú konfiguráciu 2-2-2 a neposkytujú žiadne súkromie, tak ich považujem za najhoršie.

Swiss biznis trieda
Swiss Boeing 777 biznis trieda

Nová biznis trieda Lufthansa Group

V roku 2024 začnú Austrian, Swiss a aj Lufthansa s inštaláciou nových sedadiel, z ktorých budú mať všetci pasažieri priamy prístup do uličky. Tie nebudú v ničom výnimočné oproti biznis triede iných leteckých spoločností, ale bude sa aspoň jednať o výrazné zlepšenie oproti súčasnému stavu.

Bude ale trvať niekoľko rokov pokiaľ budú vymenené interiéry všetky lietadiel. Platí to hlavne o Lufthanse, ktorá má zďaleka najväčšiu flotilu z tejto trojice.

Nová biznis a prvá trieda Swiss, Lufthansy.

Swiss biznis trieda
Swiss biznis trieda

Strava

Austrain Airlines spolupracujú so svetoznámou cateringovou spološnosťou Do & Co. Ja som bol ale z celkového cateringu na mojom nedávnom lete Austrian do Bangkoku značne sklamaný.

Nepomerne viac mi chutila strava na palube diaľkových letov Swiss. Celkovo bol tiež celý servis na mojom neskorom nočnom lete Austrian veľmi pomalý a Swiss dokázali podať večeru neporovnateľne rýchlejšie.

So stravou na palube Lufthansy som nemal zásadný problém. Ak by som ju mal ale nejako charakterizovať tak by som ju nazval maximálne ako veľmi šedý priemer. Po prílete do vašej destinácie zabudnete veľmi rýchlo čo ste jedli na palube Lufthansy.

Celkové hodnotenie stravy:

  • 1. Swiss
  • 2. Austrian Airlines
  • 3. Lufthansa
Swiss biznis trieda
Swiss biznis trieda: večera
Austrian Airlines večera v biznis triede
Austrian Airlines biznis trieda večera
Lufthansa biznis trieda obed
Lufthansa biznis trieda: obed

Palubný personál

Kvalitu palubného personálu môže byť vo všeobecnosti ťažké zhodnotiť. Na palube tej istej leteckej spoločnosti môžete mať vynikajúcu a aj podpriemernú skúsenonosť.

Ja osobne som mal najlepší palubný perosnál na letoch so Swiss. Mnoho blogerov sa sťažuje na nie veľmi príjemné letušky a stevardov Lufthansy. Ja som mal naopak vo väčšine prípadov veľmi dobré skúsenosti s Lufthansou v tomto ohľade.

Na druhej strane letušky Austrian Airlines pri ceste do Bangkoku nepôsobili veľmi nadšene, že musia pracovať na tomto nočnom lete. Lepšiu skúsenosť s palubným personálom Austrain v biznis triede som mal pred pár rokmi pri ceste do Pekingu.

Lufthansa biznis trieda
Lufthansa biznis trieda

Austrian vs. Swiss vs. Lufthansa: koho by som si vybral?

Ak by som mal na výber, mojou prvou voľbou na diaľkových letoch v biznis triede z tejto trojice by boli určite Swiss. Nasledovali by Austrian a s Lufthansou by som cestoval iba ak by som nemal na výber inú leteckú spoločnosť z tejto trojice.

Austrian pred Swiss by som mohol uprenostniť iba ak by som mal možnosť cestovať do mojej destinácie bez prestupu na jednom z ich priamych letov z Viedne.

Austrian Airlines biznis trieda
Austrian Airlines biznis trieda dvojsedadlo

Brussels Airlines, Discover Airlines a Edelweiss Air

Brussels Airlines prevádzkujú väčšinu svojich diaľkových letov do Afriky. Výnimkou sú iba New York a Washington. Ja som mal môžnosť cestovať s Brussels Airlines v biznis triede na Airbuse A330 z Dakaru do Bruselu. Ich sedadlá boli rovnaké ako tie, ktoré požívajú Swiss. Strava bola kvalitná a najlepší z celého letu bol entuziastický palubný personál.

Discover Airlines prevádzkujú mnohé diaľkové lety do dovolenkových destinácií kam v minulosti lietala Lufthansa. Ich sedadlá v biznis triede sú rovnaké ako v prípade Lufthansy. S touto leteckou spoločnosťou som ale nikdy necestoval. Pôvodný názov tejto nemeckej leteckej spoločnosti bol Eurowings Discover.

Swiss biznis trieda na Boeing 777
Biznis trieda Swiss na Boeing 777

Na dovolenkové destinácie sa sústreďuje tiež švajčiarsky Edelweiss Air. Ich biznis sedadlá na Airbusoch A330 a A340 sú rovnaké ako má ich materská spoločnosť Swiss.

Discover Airlines a Edelweiss Air na rozdiel od Austrian, Swiss, Lufthansy a Brussels Airlines nepatria do Star Alliance. Míle budete preto môcť pripisovať iba do Miles & More a vernostného programu United Airlines.

Recenzia: Austrian Airlines biznis trieda Boeing 777 do Bangkoku

Recenzia: Swiss biznis trieda Boeing 777 Zurich – Sao Paulo

Biznis trieda Lufthansy na Boeingu 747 (recenzia).

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment