Home Letecké spoločnosti TOP 10: moje najlepšie jedlá v lietadle v roku 2023

TOP 10: moje najlepšie jedlá v lietadle v roku 2023

by Karol
0 comment

V roku 2023 som strávil v “10 000 metroch” zhruba 240 hodín a za tento čas som mal možnosť ochutnať nie málo zaujímavých jedál. Do dnešného blogu vyberám desiatku toho najlepšieho, čo som v minulom roku jedol na palube lietadiel. Zoznam “najlepšie jedlá v lietadle” je zoradený v poradí od toho najlepšieho cateringu.

1. EVA Air: Taipei -Paríž

Zo stravy na lete EVA Air v biznis triede z Viedne do Taipei som bol mierne sklamaný. Ani jedno z jedál, ktorého som dostal pri tejto ceste na Taiwan nemôžem zaradiť do dnešného zoznamu. Na druhej strane ich spiatočný let z Taipei do Paríža bol v tomto ohľade jednoducho skvelý. Catering EVA Air z ich základe na Taiwane je očividne na oveľa vyššej úrovni ako na letoch do Taipei.

Predjedlo a aj hlavné jedlo tvorili veľmi chutné morské plody. K hlavnému jedlu som dostal ešte výborné rizoto. Večeru som zakončil čerstvým ovocím a zaujímavým zákuskom s príchuťou zeleného čaju.

EVA Air šampanské
EVA Air biznis trieda večera
Jedlá v lietadle: EVA Air predjedlo
EVA Air biznis trieda
EVA Air večera v biznis triede
EVA Air dezert v biznis triede
Jedlá v lietadle: EVA Air dezert v biznis triede

2. Qatar Airways: Doha – Singapur

S Qatar Airways som v roku 2023 absolvoval sedem letov v biznis triede. Vo väčšine prípadov sa jednalo o neskoré nočné lety, alebo lety na ktorých boli podávané raňajky. V oboch týchto prípadoch je catering Qatar Airways iba priemerný a nudný.

Ak by ste ale cestovali na niektorom z ich letov, na ktorých dostanete obed, alebo večeru, môžete sa tešiť na veľmi zaujímavý kulinársky zážitok. Pravdaže berúc do ohľadu všetky obmedzenia, ktoré v tomto ohľade predstavujú malé kuchynky lietadiel, v ktorých sú jedlá iba zohrievané.

Ja som mal šťastie na výbornú večeru na lete z Dohy do Singapuru. Rovnako ako v prípade EVA Air, aj na tomto lete som mal predjedlo a hlavné jedlo z morských plodov a ako dezert som si objednal misku lesných plodov.

Qatar Airways
Qatar Airways predjedlo v biznis triede
Qatar airways biznis trieda
Qatar Airways dezert
Qatar Airways dezert v biznis triede

3. EVA Air: Taipei – Tokio

Minulý rok som dostal na lete EVA Air z Taipei do Tokia jedny z dvoch doteraz najlepších raňajok v lietadle. Na rozdiel od klasických raňajok iných aeroliniek, ktoré vo väčšine prípadov pozostávajú z vajec mali EVA Air na tomto lete v biznis triede tradičné japonské raňajky. Tie boli pripravené v spolupráci s kyótskou reštauráciou ohodnotenou michelinskou hviezdou.

Tento let bol súčasťou letenky EVA Air z Bali do Tokia a aj v tomto prípade bola strava na lete z Taipei na oveľa vyššej úrovni ako prvý let z Bali.

EVA Air raňajky v biznis triede
EVA Air, japonské raňajky v biznis triede

4. Qatar Airways: Doha – Bangkok

Aj keď bola večera na palube Qatar Airways z Dohy do Bangkoku výborná, dávam ju na štvrté miesto z dôvodu, že sa jednalo prvú triedu. V prípade prvej triedy by som očakával lepšiu ponuku, keďže hlavné jedlá v prvej a biznis triede boli rovnaké.

Rozdiel bol iba v kaviáre, ktorý by ste v biznis triede nedostali. V každom prípade mleté jahňacie mäso kofta s baklažánom, jogurtom a arabskými koreninami malo skvelú chuť. Aj v tomto prípade som večeru ukončil ovocným tanierom.

Qatar Airways prvá trieda
Jedlá v lietadle: Qatar Airways kaviár

5. Turkish Airlines: Budapešť – Istanbul

Pri ceste s Turkish Airlines z Budapešti do Istanbulu som dostal doteraz najlepší obed v biznis triede na európskom lete. Najlepšie z celého obedu bolo predjedlo pozostávajúce z kuracieho mäsa, baklažánu a jogurtu. Pri cestách s blízkovýchodnými a tureckými aerolinkami sa snažím vždy vybrať ich miestne špeciality, ktoré vo väčšine prípadov chutia veľmi dobre.

Na druhej strane zo stravy na prípoji z Istanbulu do Taipei som bol dosť sklamaný.

Turkish Airlines biznis trieda
Turkish Airlines: obed na európskom lete

6. Asiana Airlines: Bangkok – Soul

Kórejský bibimbap, ktorý som dostal minulý rok v biznis triede pri ceste s Asiana Airlines z Tokia do Soulu bol veľmi priemerný. Ryžová kaša s krevetami, ktorú som jedol na ich lete v biznis triede z Bangkoku do Soulu mi na druhej strane veľmi chutila.

Pravdaže tieto tradičné východoázijské ryžové kaše nemusia chutiť každému. Ja si ich ale na raňajky vyberám vždy ak mám príležitosť. Napríklad EVA Air a aj Qatar Airways ich robia tiež veľmi dobré.

Asiana Airlines raňajky v biznis triede
Raňajky Asiana Airlines v biznis triede: ryžová kaša s krevetami

7. Iberia: Madrid – Santiago de Chile

Strava Iberie na letoch z Madridu do Santiaga de Chile a spať bola veľmi priemerná na biznis triedu. Za zmienku stojí iba veľmi chutné hlavné jedlo z jahňacieho mäsa z letu do Santiaga.

Iberia večera v biznis triede
Jedlá v lietadle: Iberia večera v biznis triede

8. Aegean Airlines: Viedeň – Atény

Ďalšou leteckou spoločnosťou s veľmi dobrou stravou v biznis triede na európskych letoch sú grécke Aegean Airlines. Ja si na ich letoch takmer vždy dávam ryby, ktoré ma zatiaľ nikdy nesklamali.

Fotografiu obeda z minuloročného letu do Atén nemám a tak aspoň pripájam jedlo z ich letu z roku 2022.

Aegean Airlines strava
Aegean Airlines biznis trieda

9. Austrian Airlines: Frankfurt – Viedeň

Minulý rok som bol značne sklamaný z celého cateringu Austrian Airlines na ich diaľkovom lete v biznis triede z Viedne do Bangkoku. Na druhej strane ich večera v biznis triede pri ceste Frankfurtu do Viedne bola výborná, hlavnej keď berieme do úvahy , že let trval len niečo vyše hodinu. Hovädzie mäso a aj štrúdľa mi v tomto prípade veľmi chutili.

Austrian Airlines
Austrian Airlines strava v biznis triede

10. Lufthansa: Soul – Frankfurt

Veľmi nevýraznú a “zabudnuteľnú” stravu má v biznis triede aj Lufthansa. Z ich letu v biznis triede zo Soulu bolo chuťovou zaujímavé iba tradičné kórejské hovädzie mäso bulgogi, ktoré som dostal pred príletom do Frankfurtu.

Lufthansa biznis trieda obed
Lufthansa biznis trieda: obed

0 comment

Súvisiace články

Leave a Comment