Home Cestovateľský blog Katar, Omán, UAE: nedostupný Skype a WhatsApp

Katar, Omán, UAE: nedostupný Skype a WhatsApp

by Karol
1 comment

Blízkovýchodné krajiny sú veľmi populárne dovolenkové destinácie aj medzi slovenskými turistami. Mnohí ľudia si pred cestou do krajín ako Katar, Omán, alebo Spojené Arabské Emiráty neuvedomia, že hlasové služby Skype, WhatsApp, alebo Viber sú v týchto krajinách nedostupné. Existuje ale jednej jednoduchý spôsob ako obísť blokáciu týchto služieb.

Katar, Omán, UAE: blokovaný Skype a WhatsApp

Katar, Omán a Spojené Arabské Emiráty neblokujú úplne Skype, WhatsApp a Viber. Ich textové služby je možné využívať neobmedzene. V týchto krajinách nebudete môcť využívať iba hlasové funkcie. Mnohé vlády oficiálne zdôvodňujú blokovanie telefónnych hovorov cez mobilné aplikácie zabezpečením národnej bezpečnosti. Podľa nielen môjho názoru je hlavným dôvodom obmezenia týchto služieb ochrana miestnych telekomunikačných operátorov. Zablokovaním hovorov cez Skype, alebo WhatsApp sú ľudia nútení využívať drahé služby telekomunikačných firiem.

Katar Omán Skype WhatsApp
Oman, Nizwa

Použitie VPN

Pri mojej prvej návšteve Ománu som až po prílete do krajiny zistil, že cez Skype a WhatsApp nemôžem uskutočniť telefonické hovory. V tom čase som si neuvedomil, že použitím VPN sa dá vyhnúť blokácii hovorových služieb. Na internete je dostupných veľa bezplatných VPN služieb a preto by ste nemali mať problém využívať Skype a WhatsApp na Blízkom východe. Je ale potrebné si uvedomiť, že používanie VPN v niektorých krajinách nie je úplne legálne. Ja osobne pri cestách v zahraničí používam VPN od firmy ExpressVPN. ExpresVPN ale nie je zadarmo a mesačný poplatok je niečo nad 10 eur. Myslím si, že pri cestách do Dubaja, Abu Dhabi, Ománu, alebo Kataru by mali postačovať aj bezplatné VPN. ExpressVPN je ale veľmi dobrý pri cestách do Číny, kde sú blokované Facebook, Gmail, Google, alebo Wikipedia.

Omán, Dubaj, Abu Dhabi, alebo Katar môžete jednoducho navštíviť využitím bezplatného stopover pri letoch s blízkovýchodnými leteckými spoločnosťami, ktoré sú jednými z najlepších na svete. Osobne mojími najobľúbenejšími sú Qatar Airways a Oman Air. Recenzia biznis triedy Oman Air a Qatar Airways na Airbus A350.

1 comment

Súvisiace články

1 comment

Uber v Dohe. Pozor hlavne na letisku - Dvere sveta dokorán 4. februára 2020 - 6:16

[…] Hovory cez Skype, alebo WhatsApp v Katare sú blokované. Viac informácií ako sa vyhnúť blokácii môžete nájsť v tomto blogu. […]

Reply

Leave a Comment